Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет на всички,

Това е първият ми пост и много ще се радвам, ако някой може да ми даде съвет. Аз съм горд притежател на каба гайда от 2 дни и много искам да се науча на тоя инструмент, още повече, че искам по някакъв начин да участвам в запазването на българското и родното, но настрана това... Опитвам се да се науча да свиря на гайдата, на първо време, да произведа звук, но нещо не е както трябва - след като надуя гайдата, голяма част от въздуха излиза през ручилото, при което, аз не мога да смогна да я надувам тая гайда и да държа мяха пълен с въздух, без душа останах дето се вика... Малко лаичен въпрос, ама се надявам да има експерти да дадат съвет.

Поздрави, Ивайло

Отговорено

За начало на гайдарската кариера можеш да махнеш ручилото да запушиш дупката с тапа. Това ще ти помогне да мислиш за другите неща, а не само за това как въздуха ти издиша:)

Успех!

Отговорено

За начало на гайдарската кариера можеш да махнеш ручилото да запушиш дупката с тапа. Това ще ти помогне да мислиш за другите неща, а не само за това как въздуха ти издиша:)

Успех!

А, мерси много, свърших я тая работа и сега е много по добре!

• 3 weeks later...
Отговорено
:) Хе-хе.....щом си се зарибил,ще свикнеш с духането.Не си написал от къде си?За София мога да ти покажа основни неща и...така.
Отговорено (Редактирано)

Дори като за начало можеш да махнеш и меха и да свириш само с гайдуницата докато свикнеш, попринцип така се практикува със гайдите, но не съм сигурен дали важи и за каба гайдите.

Редактирано от trakt0rist
  • 7 months later...
Отговорено

Дори като за начало можеш да махнеш и меха и да свириш само с гайдуницата докато свикнеш, попринцип така се практикува със гайдите, но не съм сигурен дали важи и за каба гайдите.

ако махне меха и свири само с гайдуницата пискюнат се мокри от слунката и се разваля ....аз вече развалих един и не правя тази грешка повече

Успех ти желая...

• 2 months later...
Отговорено

Поздрави! Радвам се, че имам един колега в повече ;) . С въздуха е така в началото, но ще свикнеш и после ще си помпаш гумите на колелото с уста. :D Каба гайдата е най-въздухо-харчещата гайда. :)

Съвета за без мях е напълно грешен. :)