ogioto Публикувано Юли 17, 2011 Публикувано Юли 17, 2011 (Редактирано) Каква е историята. Наскоро един приятел реши да изхвърли един свой стар лампов усилвател. Става дума за комунистическата находка Респром УС221. Аз лично му бях помагал отдавна да се вкара този усилвател в действие, понеже неговият беше сдал багажа (в този случай говорим, че той си го ползваше да си слуша музика, а не да връзва инструменти към него). И сега понеже в момента е с един добър усилвател (поне като го разгледах ми се стори уникален, има филтри за ниски и високи, еквалайзер, доста изходи и входове и разни настройки), които пропилява по горе описания начин (слуша музика, като понеже е "бас манияк" само го тормози с глупости...). Та на мен ми се досвидя това решение да се "погубва" все още дишащия респром и му предложих да го отърва от него. После се сетих, че едно време имаше теми в които разни ентусиасти си правеха от такива стари усилвателчета готини работи и за това реших да попитам, дали от това би могло да се направи усилвател за китара Идеята ми беше дали смяна на лампите и някоя друга магийка биха помогнали на това изстрадало чудовище да се превърне в някакво дори и бледо подобие на принц или опитите няма да имат смисъл? В момента усилвателя има 2 работещи лампи от 5, а ето и близка схема (схемата е на РС 201, защото е най- близо до УС221 до колкото разнрах) http://free.hit.bg/resprom/shemi/%D0%D1%20201.rar Благодаря предварително и се надявам да не ме псувате много xD ПС: Не разбирам много от електроника, платки, съпротивления и такива неща, така че ако може по прости отговори Редактирано Юли 17, 2011 от ogioto Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 17, 2011 Отговорено Юли 17, 2011 ogioto, Постът ти е доста неразбираем, но по-лошото е, че пишеш за неща, които явно са ти непонятни. Например, говориш за лампов усилвател, който няма лампи. Може да си се объркал с имената, но ламповите усилватели от обединението Респром се броят на пръсти и никога не е имало домашни модели. Бъди добър и се огледай внимателно за какво става дума, и след това напиши верни неща. Предлагам ти да направиш снимки на усилвателя, отвън и от вътре, които да публикуваш в темата. Така ще може да се разбере най-точно, що за усилвател е, и за какво може да се ползва или преработва или каквото там излезе. Цитирай
ogioto Отговорено Юли 17, 2011 Автор Отговорено Юли 17, 2011 Ами по накратко и разбираемо- един пряител имаше лампово усилвателче респром ус221, реши да го изхвърли, аз го прибрах и се чудя дали ако малко се обработи тук таме, може да се обърне в усилвателче за китара. Не казвам да стане нещо от високо ниво, но все пак дали може. А за лампите имам предвид че разполага с 2 от 5, защото 3 са изгорели... А снимки ще постна по късно, когато мога Предполагам така е по разбирасемо май ? :S Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Юли 17, 2011 Отговорено Юли 17, 2011 Ако наистина схемата на усилвателя, който имаш е почти същата като тази на РС201, то тогава трябва да те "зарадвам" - вътре няма кьорава лампа. Усилвателя е с две интегрални схеми MDA2020. A дали ще може да се преправи за китарен - това да кажат по-знаещите от мен. Цитирай
ogioto Отговорено Юли 17, 2011 Автор Отговорено Юли 17, 2011 Ами по информацията, която пишеше в нета, рс201 е като ус221... След малко ще кача снимки и ще покажа нещата, които мислех че са лампи, от които само 2 са здрави, останалите са на боклука... Цитирай
ogioto Отговорено Юли 17, 2011 Автор Отговорено Юли 17, 2011 (Редактирано) Ето снимките http://pics.data.bg/albums/33569/%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc_%d1%83%d1%81221/page/1 ПС: 3856 е това, което мисля за лампи Редактирано Юли 17, 2011 от ogioto Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юли 17, 2011 Отговорено Юли 17, 2011 ogioto, Направо си фантастичен!Много неща съм видял и чул , но чак това - предпазител да е лампа, не бях чул . Този усилвател с много усилия може да се стегне за домашно стерео слушане. За китара обаче не е удачен. Освен да го човърка някой, който поне малко от малко отбира от електроника, и го прави само за да се учи на него. От представянето ти досега , не виждам как ще се справиш. Друг вариант е да си наемеш някой, който да върши работа вместо теб. На такава ситуация руснаците казват "тупик" - улица без изход. Бъди жив и здрав! Цитирай
ogioto Отговорено Юли 17, 2011 Автор Отговорено Юли 17, 2011 Мерси, това ме интересуваше, а както казах в първия пост- от електроника и такива неща не отбирам много, за това не исках да ме съдите много. Човек се учи докато е жив, а относно усилвателчето- то работеше до скоро, но заминалите предпазители са спънали работата явно... Бтв, а може ли да го използвам, като направя следната верига: китара->камионче->усилвателя? Смисъл понеже отзад има входове, ще ползвам преходник и от камиончето към усилвателя? Че един приятел ще идва и да пробваме с камиончето му, ако меоже да се направи. А иначе- нито съм ел. техник, нито ще ставам, за това не разбирам от такива неща Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 17, 2011 Отговорено Юли 17, 2011 (Редактирано) пук! добър вечер... както каза - "докато е жив"... нищо не ти пречи да придобиеш още едно умение - ако имаш време, електрониката е увлекателно занимание. и доста полезно умение наистина... ако усилвателят е в изправно състояние, пречките пред китарната му употреба са 2: 1. не съм гледал схемата, но вероятно липсва вход като за китара. ако включиш китарата в линеен вход, очаквай звукът да се превърне в мътилка без високи честоти. говориш за включване през камионче. когато камиончето е включено, горното не трябва да представлява проблем. когато е изключено, има два варианта. ако ефектът е с true bypass, то все едно пак си включил китарата директно в усилвателя. ако не е (примерно на boss не са), можеш да го ползваш като буфер и когато е изключено. 2. по-горе говорих за липса на високи честоти. когато свириш с distortion, ще имаш проблем с излишък на такива, тъй като вероятно ще си включил усилвателя в обикновени тонколони, а не в китарни. решението на този проблем се нарича cabinet simulator. тия неща важат само и единствено ако усилвателят е изправен. по твоите думи има изгорели предпазители. можеш да намериш какви трябва да бъдат и да ги подмениш. ако усилвателят засвири, ликувай. ако не - има някаква друга причина да горят и по-добре недей прави експерименти, за да не влиза в сила "законът на бум" Редактирано Юли 17, 2011 от Fallenblood Цитирай
ogioto Отговорено Юли 18, 2011 Автор Отговорено Юли 18, 2011 Мерси, това за колоните предварително си го мислех, та щях да се разбера с един приятел да пробваме в тях. Темата е за боклука Цитирай
Valeri_pj Отговорено Юли 18, 2011 Отговорено Юли 18, 2011 Ей човек направо ме хвърли в тъч.Чета и си викам леле аз съм имал лампов усилвател без да знам Иначе да !пробвал съм китара през камьонче в единия от входовете.Не е китка ама като нямаш друг става а и ако не ти харесва в единия пробваш в другия.Все ще се получи. Цитирай
L.K. Отговорено Юли 18, 2011 Отговорено Юли 18, 2011 Виж този чейн: Твоята китарка -> ей това нещо -> високоговорител. Работи и пее красиво. Цитирай
Recommended Posts