Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ с информация за проект усилвател


Recommended Posts

Каква е историята. Наскоро един приятел реши да изхвърли един свой стар лампов усилвател. Става дума за комунистическата находка Респром УС221. Аз лично му бях помагал отдавна да се вкара този усилвател в действие, понеже неговият беше сдал багажа (в този случай говорим, че той си го ползваше да си слуша музика, а не да връзва инструменти към него). И сега понеже в момента е с един добър усилвател (поне като го разгледах ми се стори уникален, има филтри за ниски и високи, еквалайзер, доста изходи и входове и разни настройки), които пропилява по горе описания начин (слуша музика, като понеже е "бас манияк" само го тормози с глупости...). Та на мен ми се досвидя това решение да се "погубва" все още дишащия респром и му предложих да го отърва от него. После се сетих, че едно време имаше теми в които разни ентусиасти си правеха от такива стари усилвателчета готини работи и за това реших да попитам, дали от това би могло да се направи усилвател за китара :) Идеята ми беше дали смяна на лампите и някоя друга магийка биха помогнали на това изстрадало чудовище да се превърне в някакво дори и бледо подобие на принц или опитите няма да имат смисъл? В момента усилвателя има 2 работещи лампи от 5, а ето и близка схема (схемата е на РС 201, защото е най- близо до УС221 до колкото разнрах) http://free.hit.bg/resprom/shemi/%D0%D1%20201.rar

Благодаря предварително и се надявам да не ме псувате много xD

 

 

 

ПС: Не разбирам много от електроника, платки, съпротивления и такива неща, така че ако може по прости отговори :)

Редактирано от ogioto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ogioto,

 

Постът ти е доста неразбираем, но по-лошото е, че пишеш за неща, които явно са ти непонятни.

Например, говориш за лампов усилвател, който няма лампи.

Може да си се объркал с имената, но ламповите усилватели от обединението Респром се броят на пръсти и никога не е имало домашни модели.

Бъди добър и се огледай внимателно за какво става дума, и след това напиши верни неща.

Предлагам ти да направиш снимки на усилвателя, отвън и от вътре, които да публикуваш в темата. Така ще може да се разбере най-точно, що за усилвател е, и за какво може да се ползва или преработва или каквото там излезе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами по накратко и разбираемо- един пряител имаше лампово усилвателче респром ус221, реши да го изхвърли, аз го прибрах и се чудя дали ако малко се обработи тук таме, може да се обърне в усилвателче за китара. Не казвам да стане нещо от високо ниво, но все пак дали може. А за лампите имам предвид че разполага с 2 от 5, защото 3 са изгорели... А снимки ще постна по късно, когато мога ;) Предполагам така е по разбирасемо май ? :S

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако наистина схемата на усилвателя, който имаш е почти същата като тази на РС201, то тогава трябва да те "зарадвам" - вътре няма кьорава лампа. Усилвателя е с две интегрални схеми MDA2020. A дали ще може да се преправи за китарен - това да кажат по-знаещите от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами по информацията, която пишеше в нета, рс201 е като ус221... След малко ще кача снимки и ще покажа нещата, които мислех че са лампи, от които само 2 са здрави, останалите са на боклука...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето снимките http://pics.data.bg/albums/33569/%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc_%d1%83%d1%81221/page/1

ПС: 3856 е това, което мисля за лампи

Редактирано от ogioto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

biggrin.gif

ogioto,

 

Направо си фантастичен!Много неща съм видял и чул , но чак това - предпазител да е лампа, не бях чул smile.gif.

 

 

Този усилвател с много усилия може да се стегне за домашно стерео слушане. За китара обаче не е удачен. Освен да го човърка някой, който поне малко от малко отбира от електроника, и го прави само за да се учи на него.

От представянето ти досега , не виждам как ще се справиш.

Друг вариант е да си наемеш някой, който да върши работа вместо теб.

На такава ситуация руснаците казват "тупик" - улица без изход.

Бъди жив и здрав!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, това ме интересуваше, а както казах в първия пост- от електроника и такива неща не отбирам много, за това не исках да ме съдите много. Човек се учи докато е жив, а относно усилвателчето- то работеше до скоро, но заминалите предпазители са спънали работата явно... Бтв, а може ли да го използвам, като направя следната верига: китара->камионче->усилвателя? Смисъл понеже отзад има входове, ще ползвам преходник и от камиончето към усилвателя? Че един приятел ще идва и да пробваме с камиончето му, ако меоже да се направи. А иначе- нито съм ел. техник, нито ще ставам, за това не разбирам от такива неща ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

пук! добър вечер...

 

както каза - "докато е жив"... нищо не ти пречи да придобиеш още едно умение - ако имаш време, електрониката е увлекателно занимание. и доста полезно умение наистина...

ако усилвателят е в изправно състояние, пречките пред китарната му употреба са 2:

1. не съм гледал схемата, но вероятно липсва вход като за китара. ако включиш китарата в линеен вход, очаквай звукът да се превърне в мътилка без високи честоти. говориш за включване през камионче. когато камиончето е включено, горното не трябва да представлява проблем. когато е изключено, има два варианта. ако ефектът е с true bypass, то все едно пак си включил китарата директно в усилвателя. ако не е (примерно на boss не са), можеш да го ползваш като буфер и когато е изключено.

2. по-горе говорих за липса на високи честоти. когато свириш с distortion, ще имаш проблем с излишък на такива, тъй като вероятно ще си включил усилвателя в обикновени тонколони, а не в китарни. решението на този проблем се нарича cabinet simulator.

 

тия неща важат само и единствено ако усилвателят е изправен. по твоите думи има изгорели предпазители. можеш да намериш какви трябва да бъдат и да ги подмениш. ако усилвателят засвири, ликувай. ако не - има някаква друга причина да горят и по-добре недей прави експерименти, за да не влиза в сила "законът на бум" focus.gif

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, това за колоните предварително си го мислех, та щях да се разбера с един приятел да пробваме в тях.

Темата е за боклука ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей човек направо ме хвърли в тъч.Чета и си викам леле аз съм имал лампов усилвател без да знам :)Иначе да !пробвал съм китара през камьонче в единия от входовете.Не е китка ама като нямаш друг става а и ако не ти харесва в единия пробваш в другия.Все ще се получи.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.