Jump to content
Българският форум за музиканти

5.0 съраунд звук към "виртуален съраунд" на стерео слушалки?


Recommended Posts

Правих търсене във форума за въпросите, които ме интересуват, излизат някакви резултати, но някак си понеже ми липсва теорията на съраунда, канали, процесори, колони, чудеса и затова ще задам един конкретен въпрос, но ще се радвам и някой да ми сподели като цяло общотеоретични постановки на съраунд звука.

 

Значи конкретно си свалих един запис "Steve Reich - Music for 18 Musicians (5.0/2.0 digital SACD rip 88.2/24)". Доколкото разбирам, вътре има два варианта на записа - 5-канален "5.0" и стерео "2.0". Записът е на ISO, доколкото чета в описанието DVD-Audio. Значи въпросите ми всъщност са много :hysterical:

 

1. С какво мога да просвиря такова ISO? (Прочетете и следващите въпроси, защото искам да го просвиря на обикновени слушалки, нямам многоканална уредба, колони и т.н.)

2. Как е направено да има два варианта на записа и с какво евентуално бих могълд да избера някой от двата, вероятно е нещо като стандартните DVD-менюта?

3. В нета има разни примери на "виртуален съраунд", при които на обикновени стерео-слушалки се генерира психоакустичен ефект, който кара да си представяме, че звука идва от най-различни посоки в 3Д-пространството, примерно Това. Та въпросът ми е, такива виртуални съраунди могат ли да се генерират от оригинален 5-канален запис?

4. Ако отговорът на 3 е "Да", то с какъв софтуер мога да генерирам такъв стерео запис от 5-каналния, за да го чуя на стерео-слушалки, но все пак да има ефект на съраунд? Или пък плъгин за плейър, който да го прави в реално време, ако е възможно?

5. Има ли начин да се разбере дали вариантът "2.0" в горния диск всъщност е "виртуален съраунд" или е просто смесени левите канали в един ляв канал, десните - в десен, и останалото във всички?

------------------------

Напълно възможно е да говоря някакви глупости, защото не съм наясно с материята, така че ако решите да споделите някаква информация, която ще ми помогне да разбера това, ще съм благодарен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.