Linchpin Публикувано Юни 24, 2011 Share Публикувано Юни 24, 2011 (Редактирано) За сега ще представя 3 дисторшъна 1.Metal Zone, леко модифициран от мен с цел изчистване на "пясъка", и по- "стегнат" звук. Ключето dist/od всъщност сменя клипирането от 1н4148/red led. Не знам до колко е коректно да ги обозначавам по този начин, но това го взаимствах от схеми, които видях в един руски форум, аналог на нашия. Ключето "турбо" включва и изключва два германиеви диода, включени в обратната връзка на следващото стъпало след клипиращото. Потенциометъра "gain" в началото го бях замислил като такъв, но резултатите не ми допаднаха особено и в последствие на негово място сложих потенциометър, който леко "подпира" клипиращите диоди. 2 и 3.BSIAB и Dr. Boogey BSIAB- а леко съм променил, като тонкоректора с 1 потенциометър съм заменил с тонконтрол за bass,mid,treb, а също съм добавил и pressence, подобно на Dr. Boogey. На мястото на J201 съм сложил руският КПС104А, който представлява два полеви n- канални транзистора в един корпус. Специално на този брой Vp= 0.5V, a Idss=0.4mA ( за сравнение при J201 Vp=0.7-0.8V, a Idss=0.6-0.7mA). Останалите транзистори съм ги монтирал посредством цангови цокли, като всеки има по 4 извода-D-G-S-D. Това го направих за да мога да експериментирам как би звучал ефекта с различни транзистори, но за съжаление се оказа, че по 2 и повече броя имам само от BF245a,c, а от другите са ми останали само единични бройки, но когато ги набавя не е проблем да пробвам отново. Както се вижда Dr.Boogie- то все още е на експериментални платки, но и така си свири доста добре. В някой по- късен етап може би ще му направя нови платки, но за сега близките проекти са да си вкарам Delay- а в кутия и да си оправя кутията на Sans Amp- a, които ще покажа, когато станат готови. Кутиите на BSIAB, Dr. Boogey са надписвани на фреза с CNC, след което са полирани и пръснати с безцветен лак в цех за прахово боядисване. Полирането е трудно, понеже отливката на кутията не е много качествена и излизат много шупли. Може би следващите просто ще ги боядисам прахово. To be continued... Редактирано Юни 24, 2011 от Linchpin 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
miroton Отговорено Юни 24, 2011 Share Отговорено Юни 24, 2011 (Редактирано) Добре е станало,пусни и схемите да видим. А защо си сложил транзисторите на цокъл? Редактирано Юни 24, 2011 от miroton Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tatkoogi Отговорено Юни 25, 2011 Share Отговорено Юни 25, 2011 Ааааа, този метъл зоун кефи! Интересно решение си взел като за педал. И другите са пипнати доста добре. Личат умения и желание! Успех в по-нататъчни начинания! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Юни 25, 2011 Автор Share Отговорено Юни 25, 2011 В предния пост съм обяснил , но явно не става ясно защо транзисторите са на цокли. За да мога да пробвам с различни видове транзистори схемата и да си избера тези, с които звукът на ефекта ми допада най- много. Вадя едните, слагам другите и тествам. Затова съм направил и цоклите с по 4 извода D-G-S-D така, както и да са разположени изводите на транзистора винаги можеш да го сложиш без да му преплиташ краката. Всъщност, решението не е мое, а на един човек от Пловдив, който някога правеше едни много симпатични китарни ефекти "Rock master". С брат му бяхме състуденти и заслугата да имам и аз подобна кутийка е изцяло негова, благодаря му за което. Благодаря и на тебе за добрите думи и пожелания. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
serengeti Отговорено Юни 26, 2011 Share Отговорено Юни 26, 2011 Евалата изкапаха ми очичките!!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts