Tozi Публикувано Юни 14, 2011 Публикувано Юни 14, 2011 (Редактирано) Дойде ред да се позанимая и с творчеството на Уди Шоу. Не знам защо Джейми Аберсолд го е сложил в едни от първите плей-алонги. Никак не е за начинаещи. Ето малък запис (не много качествен) на моя милост упражняващ парчето. Moontrane Редактирано Юни 14, 2011 от Tozi Цитирай
PlayForFun Отговорено Юни 14, 2011 Отговорено Юни 14, 2011 Стоя вцепенен дълго след като влака е отминал... :thumbs_up: Цитирай
Tozi Отговорено Юни 15, 2011 Автор Отговорено Юни 15, 2011 В случай че ви е интеесно ето формата (AABA) и хармонията на парчето: // Bbmaj7#11 / % / Am11 / % / / Cm7, Dm7 / Ebm7, Fm7 / Dmaj7#11 / Cm7 F7 // // Bbmaj7#11 / % / Am11 / % / Cm7, Dm7 / Ebm7, Fm7 / Dmaj7#11 /Fm7, Bb7 // // Ebmaj7 / % / % / Am7b5, D7b9 / / Gm7, Fm7 / Bbm7, Abm7 / C#m7, Bm7 / Bm7 // // Bbmaj7#11 / % / Am11 / % / / Cm7, Dm7 / Ebm7, Fm7 / Dmaj7#11 / % // Цитирай
Tozi Отговорено Юни 15, 2011 Автор Отговорено Юни 15, 2011 (Редактирано) А мерси, мерси. Има още доста работа докато стане съвсем хай-клас, но постепенно - какпка по капка... Интересното е че Уди Шоу, който е автор на парчето е известен с ползването на квартово свирене и минорни пентатоники в различен хармоничен контекст. Затова и хармонията е малко странна и сравнително трудна за свирене (особено ако сме свикнали да свирим бибоп линии върху функционална хармония). Ето до къде може да се стигне с използването на любимата на този форум минорна пентатоника. Редактирано Юни 15, 2011 от Tozi Цитирай
emo_tion1 Отговорено Юни 16, 2011 Отговорено Юни 16, 2011 (Редактирано) Много впечатляващо. Сега като се върна назад виждам какво голямо развитие е претърпял джаза. От едно просто блусче до какви мегаломани хармонии, скали и и звуци е стигнал. Освен,че съм фен на музиката съм фен и на тъй наречения културизъм и често се връщам назад и намирам същата разлика в развитието на телата както в развитието на джаза. Примерно всеки знае кой е Арнолд Шварценегер ( 7 пъти Мр. Олимпиа) и ако го сравни с деншните шампииони просто ще изглежда като едно Чавдарче като размер и мускули. СЪщата разлика я виждам в джаза и в много други области. Но лично на мен идва един момент в който се прекрачва границата на естетичното, то сега като се сетя в метъла е същата работа. От рокен рол до блек метъ;л. Аз лично не съм привържаник на втората крайност, но пък от друга страна има хора със всякакви вкусове, така че всичко е ок. Редактирано Юни 16, 2011 от emo_tion1 Цитирай
Tozi Отговорено Юни 16, 2011 Автор Отговорено Юни 16, 2011 Правилно си забелязал. Един от най големите приноси на джаза в развитието на музиката е в областа на хармонията и хармоничното свирене. Относно естетиката - има много различни видове естетики. Например северно индийската класическа музика ползва естетика съвсем различна от западноевропейската класическа музика. Ритмичното многообразие на композициите за табла е може би най- развитата ритмична естетика в света. В китарното свирене (и естетика) също има голямо развитие за последните 100-150 години. От Мъди Уотърс и Чарли Крисчън през Уес Монтгомъри, Ерик Клептън, Елвис Пресли, Джими Пейдж, Робен Форд, Франк Запа, Стив Вай, Ингви Малмстийн, Пат Матини... до съвременните шредъри и Адам Рожърс, Кърт Розенвинкел и т.н. При появата на всяка нова естетика обикновено хората първо я отричат понеже не са се запознали и свикнали с нея. След няколко години (100 в някои случаи ) хората се научават на новата естетика и започват да я разбират и ценят, което в същото време не означава отричане на старите естетики - напротив. Всичко ново е в резултат на това което е било преди - част от развитието. Аз лично все още се кефя на Арнолд. Колкото и да са големи съвременните билдъри, Арни си остава класа - особено като симетрия. Цитирай
emo_tion1 Отговорено Юни 16, 2011 Отговорено Юни 16, 2011 Тука си много прав. Напълно съм съгласен , а и историята го е показала. Всички по-велики композитори за времето си са отричани ( Бах,моцарт, Бетовен ) понеже музиката им е звучала много агресивно в сравнение с тогавашните наложени норми, асега си ги слушаме нормално и дори се препоръчват такива музикални терапии за успокоение с изброениете по-горе композитори. Мене друго нещо ме тревожи. Музиката с времето става все по-агресивна, което се дължи до известна степен на начина на живот и многото стресови ситуации в ежедневието. Примерно по-горе писах за рокан рол който се е смятал за дяволска музика само до преди няколко десетилетия, а сега може да си го пуснеш спокойно и да се приспиш с него особено като го сравниш с по-тежките стилове метъл. И този синдром на мегаломания мисля, че се е превърнал в световен проблем във всяка една област на живота. От друга страна пък ние сме хора и е нормално да се развиваме и през вековете винаги по-силните организми са оцелявали, като са се припособявали към променящата се среда Цитирай
Tozi Отговорено Юни 16, 2011 Автор Отговорено Юни 16, 2011 Исторически погледнато агресията винаги е съпътствала човечеството от най-ранните зори на неговото развитие. В музикално отношение агресията е била отразявана по един или друг начин, просто с развитието на техническият прогрес и модерните технологии сега има по голяма възможност за звуковото (темброво и сила на звука) и изразяване. Също така, според мен трябва да се прави разлика между агресия и висока енергия във музиката. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Юни 16, 2011 Отговорено Юни 16, 2011 И този синдром на мегаломания мисля, че се е превърнал в световен проблем във всяка една област на живота. Не съм сигурна какво описва този "синдром на мегаломания" в твоя речник . Наблюдаваните процеси са характерни за периода от развитието на човечеството такова, каквото го познаваме. Усещането (на повърхността) е , че животът е по-бърз, средата на живот е много по-динамична от това, с което един логично планиращ човешки мозък може да се справи. Оттам идва и объркаността на много индивиди. Те имат нужда от ясно определени рамки и закони, които да им осигуряват предвидимост на средата. Това им позволява инертно (спокойно) съществуване. Затова и инстинктивно се противопоставят на трудно предвидимите промени в средата (това, на което ти казваш "агресия" ), вместо да анализират в движение, да са критични и способни на адаптация .Това няма как да не се отрази на човешките дейности, вкл. и правенето на музика. С това си обяснявам факта, че колкото и да е ненужна на чистия интелект, най-популярната музика е именно насочената навън - като реакция на (в случая) променлива агресивна среда, а не музиката, правена за постигане на вътрешна хармония и себепознание. Цитирай
Tozi Отговорено Юни 16, 2011 Автор Отговорено Юни 16, 2011 ... съответно музиката правена за опознаване, изразяване и постигане на вътрешната хармония на артиста, не е обезателно да съответства на външните фактори формиращи най-популярната музика и съответно да допада на повърхностностния характер и ниска адаптивност на мнозинството. Цитирай
Tozi Отговорено Юни 16, 2011 Автор Отговорено Юни 16, 2011 Всъщност май пак стигнахме много далеч с разсъжденията. Просто исках да споделя моментният си ентусиазъм от парчето на Уди Шоу както и работният процес по научаването му. Цитирай
emo_tion1 Отговорено Юни 17, 2011 Отговорено Юни 17, 2011 И този синдром на мегаломания мисля, че се е превърнал в световен проблем във всяка една област на живота. Не съм сигурна какво описва този "синдром на мегаломания" в твоя речник . Незнам дали е синдром.но аз го разбирам така. Хората се стремят към това да правят повече пари , да карат по мощни коли , да си направят по големи цици и много други такива, които не са лоши нещо, докато не станат именно мегаломаниакални и основна и единствена цел в живота. Примерно милиардер който работи буквално по 20 часа и иска от 33 да направи 35 милиарда , коието за мен е магаломания.понеже този човек става роб на парите. Къв е смисъла мааму стара да имаш толкова пари а да не можеш да им се наслаждаваш Цитирай
elasticman Отговорено Юни 18, 2011 Отговорено Юни 18, 2011 Поздрав за избора на темичка и браво за свирнята на батко Люси.Макар ,че не е в джем пуснах няколко хоруса и да си призная малко смъкнах темпото Записа и свирнята не са кой знае какво ,но песниовката е велика.Чест и почитание. http://www.4shared.com/audio/b8Ft3awe/mooooon.html Цитирай
Recommended Posts