Jump to content
Българският форум за музиканти

Две diy ефектчета с еднакъв проблем


Recommended Posts

От няколко седмици правя два ефекта (electro harmonics big muff и sansamp GT2) и днес когато ги завърших, се оказа че и двата имат един и същи проблем, а именно: ужасно са тихи. Смених потенциометрите, но резултат нямаше. Мисля си дали проблема не е в транзисторите, и в двата са използвани 2N5088.

Има ли някой сблъсквал се с подобен проблем и евентуално какво решение е намерил?

 

П.П. това са линковете на въпросните схеми:

big muff : http://fuzzcentral.ssguitar.com/schematics/bigmuffpischem.gif

sansamp gt2 : http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=112

Използвал съм стандартен DPDT ключ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BigMuffPi.jpg

bigmuffpischem.gif

 

 

Открий разликата! Има , но не е причината за поведението на направените устройства.

Аз не бих могъл да гадая, защото не отбирам от Фърляне на боб....

Все пак ще дам някаква насока на действие, но за целта няма да се използват пръсти, език или обоняние smile.gif

Необходими устройства за извършване на проверката:

1. Нискочестотен генератор, може компютърен, може елементарен с един транзистор, може синтезатор... всичко, което може да подава постоянен сигнал с честота 200...2000Hz, и регулируемо изходно ниво - 0dBU...-60dBU (0,775V...0,775mV)

2. Осцилоскоп, може истински, може любителски, в най-лошия случай компютърен. Важно е да е верен, за да може да се мери какво има тук и там по схемата.

3. Правотоков мултимер с добро входно съпротивление за мерене на постояннотоковите режими на отделните стъпала - например напреженията на емитерите, на базите и на колекторите, че даже и на захранването.

4. Променливотоков миливолтметър, който да мери поне в звуковия обхват, и диапазон 1mV...100V. Ако е True RMS ще е хубаво, защото ефектите за които става въпрос не работят със синусоидален сигнал. Няма да обяснявам надълбоко какво значи това...

 

Усещам вече надигащата се вълна негодование - Еее, кой ги има тези апаратури, няма да се занимаваме професионално, само ще си налепим едно ефектче... Ами... резултатът вече е налице - само с лепене по маймунския метод ( това е стар радитехнически жаргон, отнасящ се за нещо като съвременният метод Copy/Paste) както се вижда, рядко се стига до работещи устройства.

 

Та за да може да се РАЗБЕРЕ, защо става това или онова по ефектчетата, и след това да се направи необходимото за тръгването им, се налага да се играе една игра, наречена логическо мислене с елементи на аритметика, електротехника и разни други неприятни и недолюбвани науки.

 

Стига съм писал лирика, сега ще започне същественото:

 

Колко е захранването - измерено! не предполагаемо?

Какви са правотоковите режими на активните компоненти (за транзисторите в случая става дума)?

Какви са променливотоковите режими на същите тези елементи - какво имат на входовете и какво имат на изходите?

Каква е формата на сигналите в различните точки на преминаване на сигнала - от входа до изхода?

Какво е поведението на всяко стъпало при амплитудна промяна на сигнала на входа му - от 0 до максимално възможното за конкретната точка от пътя на сигнала?

 

Ако се намерят отговорите на тези въпроси, и не се разбере какво става, ще е време за следващ пост, в който да се даде таблица с отговорите в скаларен и ако може графичен вид, за да може да се разсъждава и да се препоръчат действия, с които постепенно да се оправят проблемите.

 

Така виждам аз нещата. Ако някой може да даде друга концепция за решаване на проблемите, моля да я публикува и ако тя е успешна, ще му ръкопляскаме, нали така?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се владее "играта, наречена логическо мислене с елементи на аритметика, електротехника и разни други неприятни и недолюбвани науки" може в някои случаи и по-леко да се мине, но пък авторът в такъв случай нямаше да задава въпроса.

 

Остава бобецът :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Parni_Valjak за пореден път ми даваш доста изчерпателен отговор с последователни и правилни насоки на действие, за това как трябва да се процедира в дадената ситуация, за което съм ти благодарен, но..... . За съжаление точно в момента не разполагам с такава техника. Преди време работих в сервиза на една от ,,могъщите,, компютърни фирми, и там разполагахме с почти всичко което ти спомена че ми е необходимо, но за съжаление сервизът в който работя в момента , нямаме дори диагностична платка, и изцяло разчитам на рутина която съм придобил. Та в тоя ред на мисли ще отговоря и на L.K. : мога да се похваля че владея( е не до съвършенство) "играта, наречена логическо мислене с елементи на аритметика, електротехника и разни други неприятни и недолюбвани науки", като към тази игра прибавям и магарешки инат.

Та въпроса го зададох защото тайно се надявах някой да се е сблъсквал със същият проблем и да си спестя малко време в ,,копане,, по ефектите. Та след като покопах до 3,00 часа стигах до заключението , че проблема е в потенциометрите, и утре ще го дооправям.

 

П.П. Parni_Valjak открих ,, десетте,, разлики между двете схеми, но и аз съм на мнение, че проблема едва ли е от там. Но ми хареса твоята схема и при малко повече свободно време мисля да я пробвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай с кабела към усилвателната ти апаратура да вземеш сигнал след всяко стъпало за да разбереш в кое е проблема.Сложи за всеки случай един кондензатор последователно, за да не си повредиш апаратурата.

 

Премери си режимите на транзисторите, мултицет поне трябва да имаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето нагледно това което ти е препоръчал bratmito. По този метод си открих два заминали кондензатора в последната схема. http://www.guitar-ge...hp?p=jurn&id=18

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е невероятна, и ще я използвам за big muff-а. Проблема при sansampa- a го открих: беше в единия от потециометрите.Тази събота и неделя слагам нови и започвам кутията. Благодаря на всички за помощта, надявам се темата да не е била напразна и да е в полза и на други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.