LaughingSkull Публикувано Юни 7, 2011 Публикувано Юни 7, 2011 (Редактирано) Мъж съм, на 21. Забелязал съм, че понякога, в първите няколко часа след събуждане от нощен сън, гласът ми е станал осезаемо по-дълбок и мога да удрям иначе недостижими тонове. Обикновено възможностите ми стигат до фа втора октава, но в тези особени моменти след събуждане съм стигал и до до-диез втора октава. (!!) И то без да усещам някакъв дискомфорт или нещо нередно. След няколко часа, обаче, всичко се връща по старому. Пропуснал съм да проверя дали мога да достигам и по-високи височини. Следващият път ще видя :Р На какво се дължи това, и вещае ли нещо? Редактирано Юни 7, 2011 от LaughingSkull Цитирай
Flame Отговорено Юни 7, 2011 Отговорено Юни 7, 2011 (Редактирано) Предполагам имаш предвид "голяма октава" Когато пееш ниско гласните ти струни са максимално отпуснати, т.е. създават минимален брой трептения (до диез - май е към 68 херца?...) с плътен звук. Съответно и когато пееш високо гласните ти струни са "по-обтегнати." Представи си струна на китара. А това общо взето означава, че звукът, който издаваш в този момент, е абсолютно най-ниския тон, на който си способен. Друг е въпросът дали можеш да го постигнеш с правилна техника когато си поискаш. ПС: Не, не можеш да стигнеш по-високо. Всъщност диапазонът ти нагоре най-вероятно ще е силно ограничен. Редактирано Юни 7, 2011 от Flame 1 Цитирай
LaughingSkull Отговорено Юни 7, 2011 Автор Отговорено Юни 7, 2011 Добре де, всичко точно, ама не видях отговор на въпроса си :D Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Юни 7, 2011 Отговорено Юни 7, 2011 (Редактирано) На какво се дължи това? Гласните връзки се удебеляват по време на сън-защото не се използват. Когато ги загрееш (примерно след като поговориш известно време) се връщат в нормалната си форма, което и води до промяна на "диапазона". вещае ли нещо Че трябва да съобразяваш ставането си с времето, когато ще пееш този ден. п.п. какво-що в Единбург? Редактирано Юни 7, 2011 от Viara Ivanova Цитирай
LaughingSkull Отговорено Юни 8, 2011 Автор Отговорено Юни 8, 2011 Аха. Е, жалко, че не мога да задържа това състояние за по-дълго. По-дълбокия глас по си ме кефеше. За Единбург - бива. Супер е, всъщност. Тука нямам основание да се страхувам от задните улички, както в Глазгоу. Цитирай
Flame Отговорено Юни 8, 2011 Отговорено Юни 8, 2011 ^ Като стнаа дума - интересно ми е дали има упражнения и техника, с които е възможно въпросните низини да се достигат по всяко време. При мен единствения вариант е да се разпея много, много добре надолу и да внимавам да пея с правилна постановка, но не е същото. Предполагам, че чисто физиологично няма как да се постигне :/ Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 8, 2011 Отговорено Юни 8, 2011 Ако спиш и пееш дали няма да стане? Или поне като кит - с полвин мозък спиш, с другата пееш... П.П. Прощавайте, не се сдържах... Цитирай
Flame Отговорено Юни 8, 2011 Отговорено Юни 8, 2011 ^ Пробвано е. На колегата до мен му идваше да ме прасне по кратуната. Цитирай
ChildOfDracula Отговорено Юни 20, 2011 Отговорено Юни 20, 2011 Низините могат да се развият, но при млади певци не е много препоръчително. Това така или иначе става естествено с възрастта, затова един умен певец винаги набляга на височините, какъвто и глас да има, за да го запази по-дълго. Хубаво е да си озвучите добре ниския и средния регистър, но никога не занемарявайте високия. Цитирай
LaughingSkull Отговорено Юли 4, 2011 Автор Отговорено Юли 4, 2011 Хм, мислех, че на тази възраст гласът на един човек горе-долу вече се е наместил в границите си, но явно съм грешал. Още колко време ще протичат промени? Цитирай
Flame Отговорено Юли 4, 2011 Отговорено Юли 4, 2011 Би трябвало гласът да е напълно развит до към края на 20те. Нека някой ме поправи, ако греша... Интересно е, че според гласа можеш да определиш горе-долу човек на каква възраст е. Например, трудно ще сбъркаш гласът на един студент на 22 (примерно) с този на 45-годишен мъж. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Юли 4, 2011 Отговорено Юли 4, 2011 Например, трудно ще сбъркаш гласът на един студент на 22 (примерно) с този на 45-годишен мъж. Абе,... зависи как се е развила предната вечер... . Цитирай
Jimmy Page Отговорено Август 29, 2011 Отговорено Август 29, 2011 Би трябвало гласът да е напълно развит до към края на 20те. Нека някой ме поправи, ако греша... Интересно е, че според гласа можеш да определиш горе-долу човек на каква възраст е. Например, трудно ще сбъркаш гласът на един студент на 22 (примерно) с този на 45-годишен мъж. До колкото съм запознат , или поне от това което съм чел по темата (също и от уроците, които ми дава личният ми учител по пеене ) знам, че мъжкия глас може да премине през няколко етапа на развитие - към 13-14-15 когато мутира и възмъжава ; Към 20-22 когато придобива горе долу диапазона , с който ще борави ; 28 - гласът става по плътен ; и след 35 - когато има възможност гласът да започне да губи от своите височини , особено при положение , че е бил подложен на усилено неправилно пеене Но трябва да отбележа , че тази информация се отнася като цяло за по-високите гласове и тенорите, поне такава лекция ми изнесоха наскоро =) Цитирай
Recommended Posts