Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на Stage Piano


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Привет отново! Първо: Cybergene, благодаря ти за положителната оценка спрямо мен! Второ, наистина въпросът с пианото, със звука и усещането на клавишите е въпрос на вкус. Затова аз много рядко (и все пак не никога) искам съвети относно звука на някое пиано или усещането на клавиатурата. Мога да се изкажа спрямо Kurzweil PC2, PC3 i PC3x, че конкретно звуците на акустичното пиано определено ми допадат, звучат дебело и добре влизат в група. За мен лично, а и за други мои познати са едни от най-добрите. Фендер пианата също не са лоши. Клавиатурите им са ми възможно най-удобните и мога да кажа, че PC3x според мен има подобна клавиатура с тази на MP5 в известна степен. Като усещане на клавишите мога да им дам възможно най-високата оценка (А на PC3LE серията клавиатурата е доста гадна). Например, според мен Ямаха и Корг като цяло имат доста по-гадни тежки клавиатури. Всичко това, разбира се, е въпрос на вкус и само и единствено лично моя оценка. Един мой приятел има MP5 и дори май го продава. Наскоро свирих на него на една репетиция. Звукът му не е лош, но като цяло трябваше да врътна средите на макс, за да зазвучи по-плътно и приятно, иначе ми тънееше. Не знам дали помагам иле преча с мнението си, надявам се не второто. Тук обсъждам само звука на пианото, за други бленди не говоря, там си има други марки и модели. Защо не пробваш Roland RD-300 и RD-700 - май GX беше последният модел, но не съм сигурен. По-добре пробвай всичко възможно, ако не си го сторил вече. Успех!

 

ПП. Всъщност, по-горе не ставаше въпрос за PC серията, а за SP. В първото ми мнение съм се объркал, имал съм предвид PC3x. Вероятно съм свирил на този SP3х, а може да е било друго SP, не помня. Но нямам особени спомени от клавиатура и звук. Реална представа имам само за PC-тата.

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от 3 години имам kurzweil sp2x.мога да кажа предимно хубави неща за него.(ако не беше така сигурно бих го сменил за три години).наскоро си взех и pc3.така че може да се каже,че съм фен на фирмата и като такъв съм предубеден.Но не бях преди три години когато си взех SP-то.

Бях в "мюзик шмит" във Франкфурт,където имах няколко часа на разположение да пробвам всички налични стейдж пиана,а те бяха много.Приоритетите бяха акустично и фендер пиано и клавиатура.Корг не си губих времето да пробвам.

Роландите(FP4 и RD300) отпаднаха първо(отвратителни за моя вкус акустични пиана).Кавая(не помня точно модела)и Ямаха cp33 не бяха лоши-тънки акустични пиана.Тези които ми паснаха бяха Кърцуайл-а и Норд стейдж(тогава още нямаше норд пиано88,което определено мисля ,че сега би било фаворит).Норда е по-висок клас клавир(беше значително по-скъп ,но тогава това нямаше значение-можех да си го позволя) имаше изключително реално фендер пиано и като цяло много качествен звук,но курца спечели заради акустичното пиано,а и фендера не е никък лош.Клавиатурите са еднакви-и двата ползват една и съща клавиатура на Фатар.

Разбира се това е Моето субективно мнение(държа да го кажа преди феновете на роланд или корг да ме нападнат).

 

SP3x e по-ново от моето,което значи,че е по-добро даже.има 124 звука,което е доста повече от всички останали стейдж пиана.звуците са му свалени от по-високата PC3 серия.има потенциометри за контрол в реално веме,които не подозирах колко са удобни.

 

има и минуси-тежко е 22 кг.И е дълго 143 см.Което го прави не много удобно за разнасяне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, Миро е също един хората, които свирят толкова зарибяващо, че заради него бих си купил Kurzweil, макар че не съм фен иначе на звука :D

 

P.S. И все пак продължавам да съм на мнение, че пиано-звукът на Kurzweil не става за соло пиано, най-малкото защото липсва т.нар. Damper Resonance (резонансът, който се получава при натиснат състейн педал), String Resonance (резонансът, който се получава при задържани клавиши, чиито хармоници се възбуждат от останалите ноти), халф-педал (фино контролиране на състейна, което за класическа музика е критично).

 

Във форумите на pianoworld има една тема, която е посветена на тестването на звука на пиано в различните дигитални пиана посредством МИДИ-файл съдържащ най-различни нарочно приготвени тестове за резонанси и т.н., за да се види колко близко до истинското акустично пиано и ефектите му се доближава електронното пиано. Вече е изградена база от резултати и анализи на почти всички пиана на пазара, така че ако човек го вълнува това, може да си прави сравнение:

DPBSD Tests

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.