nikodin Публикувано Май 29, 2011 Share Публикувано Май 29, 2011 Здр имам следния проблем.Имам 8-струнна тамбура в прекрасно състояние ,но има е дефект грифа се е изкривил с времето.Въпросът ми е как мога да изправя грифа? Ще съм много благодарен на всички които ми помогнат с полезни съвети. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lord Shredulous Отговорено Май 29, 2011 Share Отговорено Май 29, 2011 (Редактирано) http://www.mandolinc...-on-warped-neck Tази тема е за мандолина ,но може да има полезна информация и за теб. както и тук: http://www.ehow.com/way_5839277_relief-mandolin-neck-problems.html Редактирано Май 29, 2011 от Lord Shredulous Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nikodin Отговорено Май 29, 2011 Автор Share Отговорено Май 29, 2011 благодаря за бързия отговор, но проблема е там, че на моя гриф няма trustroud(незнам как точно се пише). Мога ли по някакъв начин да сложа? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lord Shredulous Отговорено Май 30, 2011 Share Отговорено Май 30, 2011 (Редактирано) Има 2 варианта ,но и двата крият рискове. Първият е да се постави тръсрод ,но трябва да се свали фретборда(позиционната дъска,която,ако не се лъжа е без прагчета при тамбурите) и отдолу да се издълбае грифа за да може да се постави тръс род.Няма да стане при инструменти с кух гриф. Вторият е пропарване,при което дървото на грифа става достатъчно меко ,за да се извърши манипулацията. И двете е хубаво да се извършат от лютиер. Има го и този начин:Позиционната дъска е махната и без никаква пара грифът се оставя под постоянен натиск в продължение на около 3 седмици в долната част е метална греда ,от горната - дървено блокче за разпределяне на силата.Подлага се корк за да предпазва грифа.Стягата е сложена при изкривяването. Редактирано Май 30, 2011 от Lord Shredulous Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Aureliano Отговорено Май 31, 2011 Share Отговорено Май 31, 2011 Здравей, Грифът би трябвало е достигнал стабилно състояние и струните няма да го огъват повече. Затова като най-лесен вариант в такива случаи, обикновено махам позициите и шлайфам фретборда, после ги слагам пак. Друго, което съм правил, е да отлепя фретборда с пара и да го залепя наново с притискане в противоположна на огъването дъга, както е показал колегата. Но притискане "на сухо" не съм сигурен, че ще има много дълготраен ефект. Тръс род не препоръчвам за тамбура. Поздрави, Емилиан http://aurelliaguitars.googlepages.com 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svetoslav mitev Отговорено Юни 1, 2011 Share Отговорено Юни 1, 2011 Здравей аз мога да ти помогна мога да го изправя аз съм от габрово и се занимавам точно с тази дейност майстор съм на струнни народни музикални инструменти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
nikodin Отговорено Януари 4, 2013 Автор Share Отговорено Януари 4, 2013 Здравейте честита нова година. Доста се забавих с реставрацията, но си заслужаваше.Мислих много и накрая реших да изцикля фретборда и на негово място да залепя нов получи се страхотно! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Януари 4, 2013 Share Отговорено Януари 4, 2013 Ми дай да видим Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts