lampamp Публикувано Май 17, 2011 Share Публикувано Май 17, 2011 Интересува ме дали орех е подходящ за изработката на самия гриф както и фингърборда защото клен ясен не откривам много е по вероятно да намеря орех става дума за електрическа китара соло а за тялото мисля да позлзвам липа. също приемам и съвети за друга дървесина която се намира лесно и е подходяща за целта . Благодаря предварително на отзовалитте се !! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dandilov Отговорено Май 17, 2011 Share Отговорено Май 17, 2011 Моето мнение е, че е подходящ, но е хубаво да не е цяло парче, а две или три парчета слепени, за да не изметне. За фингърборд може да си купиш някое хубаво парче от екзотичен паркет. Например палисандър или зебрано... Ти ли ще си правиш грифа? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lampamp Отговорено Май 17, 2011 Автор Share Отговорено Май 17, 2011 (Редактирано) Ем да имама бая търпения инструменти желание и мисля да се опитам иаз така съм виждал от няколко вида дървесина слепени а щом става от орех какво дърво ще е подходящо да се сложи в центърана грифа при слепване на парчетата светло да е за контраст примерно 5 мм да се откроява от ореха бук, дъб например Редактирано Май 17, 2011 от lampamp Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lampamp Отговорено Май 18, 2011 Автор Share Отговорено Май 18, 2011 мм няма ли кой да помогне ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dandilov Отговорено Май 18, 2011 Share Отговорено Май 18, 2011 Нито дъб, нито бук! Може само да слепиш три парчета орех. А ако искаш да ти е шарено, тогава може да сложиш клен, венге, махагон, абанос или друго твърдо и здраво дърво, което да не се цепи като бука. П.П. Господата лютиери какво мислят по въпроса? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lampamp Отговорено Май 24, 2011 Автор Share Отговорено Май 24, 2011 добре щее го мисля още не бързам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Май 24, 2011 Share Отговорено Май 24, 2011 Може ли да обясните, защо бука не е подходящ за направа на гриф, с фингърборд от явор например. Бука не е ли много здрав материал и се намира лесно? За здравина или за звуковите качества на китарата е проблема с бука? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hendrixxx Отговорено Май 24, 2011 Share Отговорено Май 24, 2011 Нито дъб, нито бук! Може само да слепиш три парчета орех. А ако искаш да ти е шарено, тогава може да сложиш клен, венге, махагон, абанос или друго твърдо и здраво дърво, което да не се цепи като бука. П.П. Господата лютиери какво мислят по въпроса? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Май 25, 2011 Share Отговорено Май 25, 2011 (Редактирано) Преди време се упражнявах в лютиерския занаят (96 - 01), държа да отбележа - като любител. Имам изцяло завършени три електрически китари и още толкова недовършени проекта. Първата беше изцяло от липа, с фретборд варен бук. Втората - тяло бор, гриф габър, фретборд варен бук. Третата - тяло орех, гриф дъб, фретборд варен бук. И с трите инструмента съм излизал с групата на участия. Първата китара имаше много топъл звук, но беше "неприятно лека" и нямаше достатъчно дълъг състейн. От втората съм най-доволен, като звучене и акустични свойства. Третата китара не можах да харесам, защото много ме изтормози откъм обработка на материала, защото орех се полира много трудно, а дъбът е прекалено мек за гриф.Парадокс е, че имам издаден албум, записан именно с този инструмент. Ако сега започна нов проект - нещо което отдавна съм изоставил, като идея - бих използвал орех за тялото и габър за гриф.За фрет борда отново бих използвал варен бук. Тъй като някой спомена за слепване на части, само ще отбележа, че винаги съм използвал 100% цяло парче материал, както за тялото, така и за грифа. За изкълчване на гриф не може да се говори, защото веднъж имаме гриф и веднъж фретборд, които са залепени.Отделно се слага и тръс-род, така че е излишно да се коментира.Ако обаче грифа е от чамов материал - спасение няма. Редактирано Май 25, 2011 от Slacoth 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lampamp Отговорено Май 25, 2011 Автор Share Отговорено Май 25, 2011 мм значи може да си ползвам за гриф орех и за тяло липа както мсиля поредата на грифа даиома тунка лентичка за шарка анпример 5 мм от липа такова мога да намеря незнам дали габър се намира лесно . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Май 25, 2011 Share Отговорено Май 25, 2011 Slacoth, искрено се заинтригувах от китарите, които си правил. Ако можеш, публикувай тук някъде снимки, да видим как изглеждат. Интересно е наистина да създадеш собствен инструмент, макар че за себе си бих казал, че едва ли в скоро време ще намеря свободно време. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lampamp Отговорено Май 25, 2011 Автор Share Отговорено Май 25, 2011 мм значи може да си ползвам за гриф орех и за тяло липа както мсиля поредата на грифа даиома тунка лентичка за шарка анпример 5 мм от липа такова мога да намеря незнам дали габър се намира лесно . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Май 26, 2011 Share Отговорено Май 26, 2011 (Редактирано) Slacoth, искрено се заинтригувах от китарите, които си правил. Ако можеш, публикувай тук някъде снимки, да видим как изглеждат. За съжаление, когато се занимавах с това, цифровата фотография не беше така популярна.Дори и компютър нямах тогава.Ще потърся снимки и ако открия ще ги сканирам. мм значи може да си ползвам за гриф орех и за тяло липа Според мен по удачен избор е ореха да остане за тялото, а липата за гриф, въпреки че много по-подходящи са габър или ясен. Освен това липата е много лека и ако тялото ти е от липа, а грифа от орех, той ще натежи и постоянно ще се плъзга надолу, нещо което е изключително досадно. Редактирано Май 26, 2011 от Slacoth Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lampamp Отговорено Май 26, 2011 Автор Share Отговорено Май 26, 2011 А габър от куде да намеря нарязан на талпи в момента си имам липа и орех . За грифчеот си мислех от 3 партчета орех липа оред итака хем ще епо лек хем шарен Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Slacoth Отговорено Май 26, 2011 Share Отговорено Май 26, 2011 Ооо не, липата не става за фретборд. Най добре е от бук, освен ако не си намериш палисандър естествено. Не знам от къде можеш да си намериш.Аз обикалях дърводелците като щурав, но това беше преди 10 и повече години. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts