Evtim Djerekarov Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Абе не знам, ама като се вземат предвид тенденциите в соло-китарата последните 10-ина години, почвам да си мисля, че СОЛО китара и СОЛА не идва от превода на думата, която до колкото знам означава "сам", а по скоро от българската дума "сол". Все едно ти си седиш, а някой то "соли" на главата. Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Според мен соло-китара идва от това , че тя свири солата Затова викат и ритъм-китара и бас-китара (ритъм държи ритъм , бас издава бас-звук) . Всичко е китара , така че тея понятия са много относителни . А по темата - солата се свирят бавно , наизсустяват се и тогава идва "жегата" . А ако не можеш да си направиш яко жегата , импровизираш така , че да можеш да го изсвириш . Нерядко съм го правил Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Е да, де, ама думата "соло" откъде произлиза? Цитирай
Dilian Nedev Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Е да, де, ама думата "соло" откъде произлиза? Еми от това , че ти все едно свириш сам , а другите остават на заден план , както е в действителност . Нали Соло -> Сам ? Цитирай
NitroBGA Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Соло - сам Ритъм - организирано редуване на тонови трайности. Понятията се подразбират, но буквално са грешни, защото не свириш сам. Но като се има предвид оркестъра,където има над 20 цигулки, 20 виоли, 20 контрабаса и т.н да свириш сам си е изключително събитие. Просто в съвременните рок групи има една китара (която си е соло откъдето и да я погледеш) или две (от които едната се води "самостоятелна", която оформя "самостоятелния" , "водещия" глас - солиращия, а другата има принос в образуването на хармонията) Какъв офтопик само. .... и преди да съм забравл - имаше тема за солата - много хубава и изчерпателна с примери и т.н, нещата тук се повтарят. Цитирай
Recommended Posts