Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Абе не знам, ама като се вземат предвид тенденциите в соло-китарата последните 10-ина години, почвам да си мисля, че СОЛО китара и СОЛА не идва от превода на думата, която до колкото знам означава "сам", а по скоро от българската дума "сол". Все едно ти си седиш, а някой то "соли" на главата. :headbang:

Отговорено

Според мен соло-китара идва от това , че тя свири солата :headbang: Затова викат и ритъм-китара и бас-китара (ритъм държи ритъм , бас издава бас-звук) . Всичко е китара , така че тея понятия са много относителни .

А по темата - солата се свирят бавно , наизсустяват се и тогава идва "жегата" . А ако не можеш да си направиш яко жегата , импровизираш така , че да можеш да го изсвириш . Нерядко съм го правил :happy:

Отговорено
Е да, де, ама думата "соло" откъде произлиза?

Еми от това , че ти все едно свириш сам , а другите остават на заден план , както е в действителност . Нали Соло -> Сам ?

Отговорено

Соло - сам

Ритъм - организирано редуване на тонови трайности.

Понятията се подразбират, но буквално са грешни, защото не свириш сам. Но като се има предвид оркестъра,където има над 20 цигулки, 20 виоли, 20 контрабаса и т.н да свириш сам си е изключително събитие. Просто в съвременните рок групи има една китара (която си е соло откъдето и да я погледеш) или две (от които едната се води "самостоятелна", която оформя "самостоятелния" , "водещия" глас - солиращия, а другата има принос в образуването на хармонията)

Какъв офтопик само. .... и преди да съм забравл - имаше тема за солата - много хубава и изчерпателна с примери и т.н, нещата тук се повтарят.