Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте от скоро имам тарамбука и имам въпрос.Как точно да я настроя трябва ли кожата да е опъната много или не чак толкова. Виждам че от едната страна кожата е по- нагоре от колкото другата това трябва ли да се оправи и ако я махна кожата лесно ли ще е да я сложа наново!

Благодаря предварително :punk_guitar:

• 2 weeks later...
Отговорено

Здравей,ми ся да ти кажа тази Тарамбука дето я имаш истинското и име е Дарбука до колкото знам,еми тя е напрявена от лямарина и алуминиеви гривни с някви болчета,ама лоша работа щом от едната страна ти виси може да ти еспраскана кожата,т.с.да е излязла от собствения си обръч,свали я и виж разстоянието на самата кожа от ръба на кожата донейния обръч там където е по надолу и ако на срещуположната и страна разстоянието в см.е по малко значи е изтървала от собственната си гривна вследствие на по голямо натягане на кожата,ако навсякъде кожата ти е равна от ръба до гривната по целия диаметър тогава един от двата ти обръча на Дарбуката които стягат кожата е крив,внимавай ако се опиташ да го изправиш може да го шчупиш,крехки са,на тези кожите им са в см.мери се по средата от ръб до ръб и после ако искаш делиш на 2,54 и така ще получиш колко инча е и може да изкараш късмет ако отговаря на 8/9/10/11/12 или 13 инча тогава ще можеш да слагаш кожи и от тези за барабаните,настройката става по следния начин,слагаш кожата,гривните обираш винтовете на ръка без да ги пристягаш много слагаш палец в средата на кожата натискаш надолу и задържаш без да пускаш,с другата ръка навиваш винтовете на кръст с ключето по един оборот на винт последователно,след тва още един,сетне половин и така докато се опъне кожицата но не много,като я удариш по средата трябва да ти прави голямо Дуууум т.с. състейн тя си има естествен звук като е настроена правилно ше го усетиш на ухо,не е трудно,успех :)

• 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Тарамбука е нащо название на Дарбуката, не отделен вид инструмент :д В Турция се казва дюмбелек, по арабския свят Дарбука /в Египет - Табла/, в Гърция - Цифтетели /Албания - Чифтетели/, в България и Македония - Тарамбука.

Редактирано от mulciber
  • 1 month later...
Отговорено

Абе ,да питам... моята тарамбука е керамична..с естествена кожа...

вярно ли е това ,че ако я сложа примерно на парно и ще й се опъне кожата!?

Отговорено

Може би, но ако първо я намокриш. Обаче не препоръчвам да пробваш, може тотално да се прецака звука.

Отговорено

хахх ... не бе , 'щото ми казаха ,че мога да си я опъна или на парно

или на слънце като светлината трябва да влиза от дъното навътре..

ама не знам..