Jump to content
Българският форум за музиканти

За гадния звук по телевизията


master_gamgee

Recommended Posts

Не знам доколко има смисъл от такава темичка, още повече че нищо няма да се промени, ама ме мъчи един така важен въпрос за проблем с който мнозина са се сблъсквали, а именно гадния звук по телевизията на музикални продукции, иначе звучащи добре преди излъчване. Впрочем тук сме поне трима колеги звукари също поработващи в телевизия (може и повече да сме, не знам) и ние също сме се сблъсквали с някои проблеми...независещи от нас. Абе мисля че има какво да си поговорим, макар че смисъла на темата май ше е като темата за живия звук (Що е то озвучител и има ли...) - да си излеем яда

 

Та така...конкретния повод да отворя темата е че се афектирах от една продукция излъчена по БНТ преди малко.

Става дума за фестивала за нова рок и поп музика Златна Пролет - фестивал, който се прави вече доста години, има си традиции и т.н. всичко си е ок. Тази година с Лот Лориен бяхме поканени като специални гости извън конкурсната програма. Поради причини от технически и организационен характер, само гостуващата банда свири наживо, докато другите (въпреки желанието им да свирят) се налага да са на плейбек. Аз лично не виждам начин 12 групи да се качват за по едно парче, а и дори да се бачка с цифров пулт (и сценична памет) е физически невъзможно да се местят микрофони и стойки, барабани, да се изнасят и внасят китари, клавири и т.н....само за една минута (колкото водещия да каже няколко думи за групата и песента). Това обаче не е по темата. Така или иначе практиката явно е такава всяка година - гостуващите наживо, другите на плейбек.

На място останахме доволни от организацията, а екипът от София Лайв Клуб си свърши перфектно работата - мониторите бяха ок, а по време на чека слизах пред сцената да чуя - всичко си беше ок и с няколко бързи съвета момчето на пулта (забравих му името, сори) направи това което искахме - чудесен, балансиран звук. После се чухме с продуцентката Хелия Чавдарова и тя каза че записа също бил ок.

 

...когато предаването по телевизията започна изтръпнах - всички банди дето бяха на плейбек звучаха ужасно, а като дойде нашия ред....... - премодулиран, изкривен звук без никакъв баланс, да не забравя-моно...сякаш някой нарочно пуска моно, вдига фейдърите до горе, реже ниски и високи и накрая пуска някакъв брутален компресор с високо рейтио и ...абе резултата в моя телевизор е един изкривен, прекомпресиран/смачкан и небалансиран звук. Защо аджеба се получава така? Някой има ли идея? Предполагам че всички сте гледали някакви концерти и продукции по БНТ, които дори и да са звучали добре, в ефир са много зле. Айде да речем че нашия звук не е бил ок, ама защо и плейбеците звучаха зле? Все пак става дума за песни записвани и смесвани във студио, нали?

Ще дам още един пример - отново с Лот Лориен, просто защото съм видял нещата от кухнята и знам за какво става дума, но предполагам че мнозина могат да дадат подобни примери...Свирим на Аполония 2004 заедно с Теодосий Спасов. На живо звука беше доста добре, после отидохме в подвижното студио да чуем записа - ами беше перфектен - всичко се чува добре, балансирано, няма изкривявания, честотно всичко е ок, ефекти...абе с една дума перфектен концертен запис. След време обаче записа го излъчиха и ни идеше да си оскубем косите - пак казвам - не става дума конкретно за моя телевизор и кабелен доставчик - всеки е гледал на различни места и навсякъде зле - изкривен, премодулиран звук, да не говорим за баланс - такива неща като барабани и бас не съществуват. Чува се само една рехава китарка и едни пробиващи цигулка и вокал...когато обаче Теодосий се обади с кавала, всичко останало потъва...просто го няма...абе ужас

 

Излиза че някъде по трасето от телевизионното студио до моя телевизор има някакво специално (вероятно скъпо) устройство със специално предназначение да осира звука.

 

Донякъде, бачкайки в телевизия си правя изводите че всичко живо (в радио и ТВ) е луднало по максимално напомпан звук, компресори на макс, волуме на макс, само и само да сме по силни от конкуренцията, макар че нивото на звука, дори да е качествен не е критерий че ше те слушат и гледат, ама явно някъде има едни хора, които не дочуват много, но за сметка на това са чели някъде че има едно такиво устройство компресор и чели недочели почват да си играят. Не ме разбирайте погрешно - не искам да плюя никого (вкл колеги), не смятам и себе си за голям специалист, но преди да правя нещо поне се опитвам да разбера какво правя и как го правя, да пробвам, а не слепешката да бухам компресори, щото така се правело...Давали са ми за излъчване реклами, правени от някой много настъпан по ухото. Не само че постоянно свети червената индикация, ами като погледнеш графиката, то няма никаква динамика - помпани с компресори до откат (докато картинката се запълни, хахаха). И като си помислиш че голяма част от ТВ програмите се излъчват автоматично от някакъв компютър без намеса на човека, картинката май почва да се изяснява - нареждаш в плейлиста един куп различни продукции (с различни нива) и накрая бухаш един епичен компресор за да се изравнят нивата на всички (това съм го чувал като обяснение...)

 

абе...не знам какво да кажа повече...споделяйте и вие какво мислите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това се прави заради естеството на излъчвания канал - обикновените хора нямат 7+1+5+13 супер-дупер-мега-HD системи и не слушат в акустично балансирани стаи с перфектна изолация на съответното място, излегнали се във фотьоил. Напротив - слушаш радиото или телевизора докато готвиш, докато абсорбатора е включен и пералнята центрофугира и танцува из стаята, докато си в автобуса, или в механата сред боботенето на всички останали. Е, при всичкия този фонов шум, какъв е динамичния обхват на звука, който можеш да чуеш? Никакъв. Самите изпълнители предоставят в доста случаи radio версии на песните си, които са доста по-напомпани. Те в днешно време всички популярни парчета са напомпани до дупка де... това е положението...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно зрителите на тази телевизия са супер меломани и затова звука дето им се предлага е като на живо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Та така...конкретния повод да отворя темата е че се афектирах от една продукция излъчена по БНТ преди малко.

 

 

Приятел, само с тези три букви - "БНТ", си дал отговор на въпросите си. Това не е телевизия, както се заблуждават някои. Това е семеен клуб на бездарници....

Да се очаква свестен звук от такъв източник е обречено занимание.

;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това се прави заради естеството на излъчвания канал - обикновените хора нямат 7+1+5+13 супер-дупер-мега-HD системи...

ясно...следващия път ше домъкна старата лампова "Опера" от село, ще пусна абсорбатора, миксера (кухненския), ще дрънкам чинии, ще поканя шумни приятели ;) ...

сега, ясно ми е какво говориш за стандарт, даже преди няколко години записвахме 2 парчета специално за една ТВ продукция и ни накараха да ги смесим моно. Ама си мисля че стандартите за излъчване би трябвало да са се променили малко за 50 години...все пак старите лампови МОНО телевизори с малки говорителчета останаха в историята, вярно че все още много народ има стари телевизори, аз самия освен новия телевизор имам и един Велико Търново 84, който още си бачка перфектно, макар и с кофти саунд и всяко лято го пльосвам на терасата, да си пия бирата докато гледам някое футболно първенство. В същото време обаче народа масово си купува всякакви HD и не знам си какви супер телевизори, на които гледа двд-та и концерти с перфектен звук и картина...и в следващия момент пуска малко телевизия за да се разочарова?!?

 

А може би проблема си е мой че гледах снощната продукция на компютъра, с вързани мониторни колони, вместо на телевизора в другата стая (всъщност на компютъра гледах, защото правех запис и исках да го следя дали е ок)...а да, приемника ми е цифров и съм го вързал към сносна capture карта в компютъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То да беше само звук.

На времето БНТ си носеха осветление,едни допотопни вани/прожектори, и без да се съобразяват ги блещеха наляво/надясно.

При молба да ги изгасят, категорично отказваха с довод, че нищо няма да се вижда само от сценичното осветление.

БНТ определено е пълна скръб, и нищо от споделеното не ме учудва.

Впрочем излъчваният сигнал по БНТ е моно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сигурен ли си за моно звука? Впрочем аз може и да съм останал с други впечатления просто защото гледам много други програми стерео и да не съм обърнал внимание, още повече че като гледаш на разстояние от телевизора е по трудно да усетиш стерео картината, ако има такава.

 

А това с големите вани ми е много добре познато, но то важи и за много други телевизии (и за тази в която работя). Нямам представа на какво се дължи това, но по някакви причини колкото и цветно осветление да сложиш, никога не им стига на операторите и искат бяло до дупка - всичко да стане светло като в баня (което пък убива внушението което искаш да дадеш с цветното осветление, пушеците, скенери и т.н.). Няколко пъти обаче съм бил свидетел на следния случай в чужбина - прави се яко цветно осветление, няма никакво бяло, а хората снимат с едни малки полупрофесионални камери, наричани "лейки" на жаргон - нищо кой знае колко скъпо и професионално. После гледаш заснетия материал и падаш - всичко се вижда перфектно! Тук обаче това не се случва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

До скоро бяха моно.

Оправданието им за това беше, че баба Мара от Долно Нанагорнище има телевизор Опера,Електрон или Рубин, и стерео сигналът не е уместен, все пак националната телевизия е за всички.

Сега обаче гледам, моят телевизор разпознава сигнала като стерео.

Знае ли човек?

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БНТ звука им е запазена марка - в самите зали звука при концерт звука им не е лош, лошото е че има друг микс за телевизията - той е ужасяващ и хората които правят го правят по мое мнение са най-големите некадърници, а ми бяха разправяли и че се напивали често преди събития, та може и това допълнително да "помага". Винаги вокалите избиват брутално над целия микс и никога нямат елементарен ефект, който да ги омекотява, а са само с гаден компресор и звучат умопомрачаващо. Между другото и новото им студио от към акустика май доста куца.

Две са най-тъпите неща - от към апаратура са супер напред, имат повече и по-скъпа апаратура от БТВ и Нова, но лошото е че я използват по най-некадърния начин, а парите за нея идват от джобовете ни.......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за микса не знам...в повечето случаи се взема готов стереомикс от пулта, в нашия случай (заради който пуснах темата), звукорежисьора на клуба направи специален стерео микс заради телевизията ...после и продуцентката на щоуто каза че звука бил 6. Явно при излъчване става бозата. Иначе мога да споделя интересен случай (май имам богата колекция от такива като се замисля). 2002 година (ако не греша): Свирим във Военния клуб ние (Лот Лориен), Исихия, Кисмет (Македония) и ...една сръбска етно банда (забравих им името). Концерта се записва и после излъчва по БНТ. Идва звукотехника от телевизията при мен (просто защото по това време ние правихме саундчек и аз бях зад пулта) и почва да ми нарежда да му дам стереомикса който пращам към FoH озвучаването и отделно от директните изходи на пулта да му пусна всички вокали и солисти (соло китари, цигулки и т.н.)...естествено в излъчения запис всички вокали и солиращи инструменти преобладаваха епично над останалата музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно баланса между инструменти и вокали не мога да кажа, но гаден звук може да се получи и от самата кабеларка, която разпространява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какво искаш да кажеш?

не съм наясно с принципа по който кабелния оператор взима всички ТВ сигнали и ги пъха в един пакет, който праща при теб, но то включва ли допълнително човъркане на сигнала? Още повече че аз лично съм с цифров приемник и като че ли повечето кабелни оператори минаха на цифрово, а доколкото знам и БНТ излъчва цифрово (както и повечето други ТВ канали)...освен когато говорим за ефирното разпространение над даден град което става аналогово, с честотна модулация доколкото съм учил навремето :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говоря за тези с многото висящи кабели по стълбовете.

Много често някои програми или нямат звук или са с точно описания от теб ефект. Вдигам телефона, звъня и след 5 минути всичко е наред.

 

Кое как се разпространява не знам, но явно правят нещо допълнително по сигнала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз само ще кажа, че от както се помня ( тридесет и кусур лета) звукът от БНТ, що се отнася до концертни изпълнения, винаги е бил трагичен. Кабелните оператори предават и други телевизии, но това което излиза от БНТ специално е пълна боза. Ако случайно БНТ предават концертно изпълнение от чужда телевизия или документален филм с музика и пр. се вижда ,че проблемът е в нашата къщичка. Пуснатият линк за предаването на Jools Holland е само малък пример, колко голяма е разликата. Аз лично не съм виждал по-зле излъчваща концерти национална телевизия от нашата мила БНТ.

Редактирано от jazzblues
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
в повечето случаи се взема готов стереомикс от пулта, в нашия случай (заради който пуснах темата), звукорежисьора на клуба направи специален стерео микс заради телевизията ...после и продуцентката на щоуто каза че звука бил 6....

 

... стереомикса който пращам към FoH озвучаването и отделно от директните изходи на пулта да му пусна всички вокали и солисти (соло китари, цигулки и т.н.)...естествено в излъчения запис всички вокали и солиращи инструменти преобладаваха епично над останалата музика.

 

Това е главният проблем в повечето случаи - ПТС-а взима стереосигнал от пулта на озвучителя и излъчва микс който правен за залата щото е по-бързо и не им се занимава. А не както би трябвало да вземе директен сигнал от всички канали и да го мискира за телевизията - който микс няма нищо общо с този за залата. В много случаи поради липса на изходи на пулта даже съм гледал да взимат и сигнал от изхода за слушалки. :) Представяте ли си ако озвучителя на залата натисне бутон "соло" или "Pre Fader" какво му влиза на звукаря от ПТС-а в записа. :) Това е в 80% от случаите. Е случвало ми се е да видя че се прави и както трябва - примерно на MAD TV концертите в Ялта дето ги записваха и на наградите на една чалга телевизия дето няма да я споменавам. :) Звучи тъжно, но факт - едната е чужда, другата е чалга... това е положението.

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.