Jump to content
Българският форум за музиканти

За всички любители на Ibanez


killer

Recommended Posts

Блаженни са вярващите :rolleyes:

 

Ето какво казва Франк Гамбале по повод прекратяването на договора му с Ibanez:

 

Ibanez doesn't even have a factory...most people don't know that...they are a design team. The fact of the matter is that all their best guitars are made at the Fujigen factory in Japan which is where my new Yamaha is being made also!!! I've seen Fenders and other well known brands being made in that factory.

It's probably the best electric guitar factory in the world today in my opinion.

 

It's like guitar strings....most strings in the world come from one of about 4 factories.

 

Според него в тази фабрика се произвеждат китари на много марки, включително Yamaha (поне неговият модел - AESFG), Fender и други.

 

пс. Между другото, Fujigen имат онлайн къстъм шоп. Отивате на https://ssl.mls.ad.jp/fujigen/c-Guitar/bodyshape.html и започвате да си избирате - форма на тялото, дърво за тялото, дърво за грифа, дърво за фингърборда, ключове, тремоло, цвят, прагчета, адаптери и т.н. За съжаление май цялата тази история е само за Япония. На последната страница има формичка за попълване на лични данни и всичко е на японски. Според сметките на този сайт, една криворазбрана къстъм китара (в общи линии се ориентрах по картинките и надписите на английски) би ми струвала 281 180 йени, което прави около 1 952 евро.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Това е всеобщ принцип - много продукти от всякакво естество и от различни марки се произвеждат на едно и също място (напоследък това място все по-често се намира в Китай :rolleyes:)

Същото е и при китарите.

Затова хората си заръчват custom талпи при лютиери - искат да плащат за качествени инструменти, а не за гола пропаганда и имидж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е всеобщ принцип - много продукти от всякакво естество и от различни марки се произвеждат на едно и също място (напоследък това място все по-често се намира в Китай :virtuoz:)

Мдам... Друг подобен случай са множеството сайтове които продават японски мечове за луди пари, а тези мечове продавани под какви ли не марки в същност се произвеждат във фабриката на Paul Chen в китай, та редом с японските катани се произвеждат и китайски тай-чи мечове с пискюлчета и т.н :rolleyes:

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли е в отк-то приоблема.. просто едните правят китари за едно потребление а другите за друго.. тоест на държави като нашата пробутват корейските демек.. за тия пари толкова.

Като заговорихте за пещи и сухи дървета един приятел чел за гибсъна си ... (лес пол студио + ) че осовно оскъпяването идвало от средното парче дърво по протежението на мензурата кеото е... било съхнало 40 години специално това парче.. именно такива подробности оскъпяват китарите ( особено мейд ин ЮСА )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..."Не знам много за Fairmont. Произвеждани са от началото на 70-те,не знам точно докога,във фабриката на Fuji Gen Gakki ,мястото където по това време се произвеждат Ibanez на Hoshino/Gakki; Tokai на Tokai/Kasuga/Gakki; Greco/Fuji GenGakki;Cimar/Hoshino;Ventura на Ventura/Bruno;Fernandes;Antoria;Eagle;Burny..., а по-късно и първите Squier; Fender Japan; Fender Hartfield;Orville/Gibson;Epiphone Elitists;Gretch Japan,и продукти за Casio и Roland.

В началото на 70-те,Японските инструменти започват да се налагат на US пазара вече не като Student's quality инструменти,а като по-прецизни Pro изделия.С най-серизна репутация са моделите на фирмите ползващи услугите на фабрикa Fuji Gen Gakki..." Това е публикувано при темата "На каква китара свирите."

Например,друго популярно място за производство на китари в Japan е Matsumoko Guitar Factory,където се правят Aria;Univox;Westone;Westbury;също така,модели на Epiphone и Fender Japan,и още други.Ако не се лъжа, фабриката на Sамик в Корея е създадена от Японски инвеститори(между които и Fuji Gen) и през 90-те е най-големият производител на китари в света с дял над 50% от продукцията.

Това е практика не "от вчера" и не само в китарното производство.Дизайнерският екип създава модел и възлага производството на изпълнител,според целта на продукта.Това не изключва поддържането на специализирани "китарни работилници"(Custom Shop),където се изработват поръчкови инструменти(някои от тях се прехвърлят и на конвеирно производсво за по-широка употреба,като Artist Signature модели,когато поръчалият е интересно име и се постигне уговорка за издаване на съответен модел)и висококласни ,и претенциозни фирмени модели.Много от големите,подчертавам ГОЛЕМИТЕ(не като име,а като индустриален мащаб)компании имат Custom Shop-ове. Това,обаче са центрове,които подлежат на "закриване" за определени периоди от време,в зависимост от интереса на клиентите към поръчково изработени инструменти от съответна фирма.(такъв период "хвана " и Frank Gambale).

Малко по-различна е ситуацията при по-малките компании.Те обикновено имат по-скромни производствени мощности и съотв. по-малка продукция.Единственият им шанс да преодолеят тази даденост е , да поддържат възможно най-високо качество при съответните цени.Производственият им ресурс е над този на Custom Shop-овете,т.е. пак цели масово потребление,но е далеч под този на високо автоматизираното производство т.е. "не е за всеки".Тези по-малки компании обикновено са собственост,или са ръководени от известни с умения,познания и продукция майстори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчета (и момичета, ако има такива :ph34r: ), не бъркайте Япония с Китай и всички заобикалящи го страни! :greenangel: Япония има по-висок БВП от САЩ, ако не се лъжа...Там стандартът на живот е коренно различен от този в Китай, където човек е радостен да работи цял месец за 50 юана, само му стигат за малко ориз на месец и къде да спи... Япония е високо технологична държава, със стандарти, каквито ние не сме виждали, да не говорим за "японското икономическо чудо" от едно време и прословутата отдаденост на работника към работата му :ph34r: Това е все едно да тръгнем да сравняваме как така в България един хляб е 50 ст, пък в Швейцария един хубав бял хляб, е 7 франка (8,4 лв)...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да питам - Ibanez имат ли си фабрика в Тайван ? Също така - тя дали е по-добра от Япония , Китай или Индия (слона - мой приятел :P )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да май имаше някакво производство - тайван малайзия - и познай

доста по зле от -японско - корейските ибанци

стават само за ентри левъл

аз бих предпочел скуаяр пред тях - мисля че серията бе ЕХ

имаше и едни с стандартни тремола - нищо особенно - хем бюджетни

хем не много добри -но съм хващал и добър ЕХ - така че зависи

мисля че вече няма такова производство - така че може да намериш такъв само секънд хенд

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да, вече не произвеждат EX. аз едно време имах такава и за супер скромната й цена не мога да се оплача. Беше в пъти по-добре от squier. Иначе китарката си беше зле, то това ясно :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да май имаше някакво производство - тайван малайзия - и познай

доста по зле от -японско - корейските ибанци

стават само за ентри левъл

аз бих предпочел скуаяр пред тях - мисля че серията бе ЕХ

имаше и едни с стандартни тремола - нищо особенно - хем бюджетни

хем не много добри -но съм хващал и добър ЕХ - така че зависи

мисля че вече няма такова производство - така че може да намериш такъв само секънд хенд

определено не мога да се съглася с теб. ама хич :metalist: вярно е че евтините инабци под 600 лева не са нищо особено и са подходящи както каза за ентри левел - но не мога да се съглася с изказването ти за Корейското производство като цяло. моят ибанез е корейски и съм пре-доволен от него. мнението ми е обективно защото съм имал доста китари нисък клас.

що се отнася за японското производство - в Бургас бяха докарали 2 ибанеза японски РГ - чисто нови. единият беше с дефектен праг а другият имаше някакъв проблем с адаптерите и звучеше ужасно. не казвам че всички са така но не трябва да се слагат под общ знаменател

 

въпрос на бройка според мен :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е всеобщ принцип - много продукти от всякакво естество и от различни марки се произвеждат на едно и също място (напоследък това място все по-често се намира в Китай :metalist:)

Мдам... Друг подобен случай са множеството сайтове които продават японски мечове за луди пари, а тези мечове продавани под какви ли не марки в същност се произвеждат във фабриката на Paul Chen в китай, та редом с японските катани се произвеждат и китайски тай-чи мечове с пискюлчета и т.н :metalist:

Абсолютно си прав.

Мечовете на Hanwei, Bugei, CAS Iberia - зад всички стои чичко Paul Chen (който всъщност се казва Chen Chao Po). Фенът печата и запаноевропейски остриета, копия на шпагата на руския цар, копие на ятагана на малайския султан и всякакви кичозни тенекета, които се харчат като топъл хляб на западния пазар, защото хората си мислят, че са по-добри от обикновените декоративни неръждавейки.

Грешка.

Продукцията е ташак, остриетата се коват в гаден sweatshop, в отвратителни условия, хамоните са ецвани или подчертавани с ецване, а имам едно видео, на което ясно се вижда как двама слаби и очевидно недохранени китайски работници коват острие от... рифелно желязо. Да, точно онези арматурни прътове, дето са с неясно съдържание и неопределен процент въглерод.

После една лелка в малка стаичка, затрупана отвсякъде със полу-готови мечове стои свита на земята и плете цукамаки. След това друг работник пробива на бормашина накаго-аната и набива клинче...

Ще ти пратя видеото, ако си мераклия.

Същото е и при китарите - в Китай, Индия и подобните може да се експлоатира човешки труд на безценица. Оттам и разликите в цената и качеството.

А Пакман беше споменал за инструментите на Einhell - всичко се печата в същата фабрика, в която се правят и ментета като Agoyoma, BUDGET и прочее, но после само етикетчето определя кое да се продава по-дебело.

Зат'ва който иска готска китара да отиде при лютиер. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.