Luvcrafr Публикувано Април 23, 2011 Публикувано Април 23, 2011 (Редактирано) Здравейте! Търсех си акустична китара на която да започна да свиря и се сетих, че дядо ми имаше акустична Кремона на която свиреше. Преди доста време се разболя и в резултат на това, за жалост, дясната му ръка е парализирана и вече не може да свири. Когато разбра, че имам интерес и желание да свиря на китара много се зарадва и веднага ми я даде. Китарата е много стара и не е поддържана и затова имаше и още има много работа по нея. Много съм ентусиазиран за поправянето й, но ще се нуждая от помощ, защото, както казах, едвам сега започвам. Когато я взех долната част на корпуса се беше отлепила и заедно с баща ми я залепихме и сложихме няколко малки пирончета. Ето за какво става въпрос всъщност http://img851.imageshack.us/i/img0102av.jpg http://img820.imageshack.us/i/img0103az.jpg http://img832.imageshack.us/i/img0104ak.jpg/ Не знам дали това, което сме направили е правилно, надявам се да е било и всъщност, това е единственото, което съм правил на китарата Качил съм снимки на китарата ТУК. Възможно най-скоро ще кача в по-добро качество, защото снимам с телефона, тъй като не мога да намеря USB-то на фотоапарата. Също така мога да снимам нещо определено, ако има нужда. Както виждате, дядо ми е добавил адаптери и ключове, които не ми трябват, но не мисля че ще е добра идея да ги махам заради дупките които ще останат. Иска ми се да я изшлайфам и боядисам, да сменя струните и като цяло да поправя всичко, което е за поправяне. Нужно ли е да използвам шлайфмашинка както се казва в темата "Боядисай си китарата", твърде много играчка ли ще е без? Чудех се, разстоянието между грифа и струните нормално ли е да се увеличава така драстично? Защото изглежда неудобно и мисля, че ще е по лесно ако струните които са по близо до корпуса са по-надолу. На третото прагче разстоянието е 3мм а на тринадесетото е почти 9 мм. Нямам никакъв опит в ремонта на китари и затова ще ми трябва помощ, както за това какво трябва да поправя, така и за начина по който да го поправя. Ще се радвам, ако някой отдели време да пише в тази тема със съвети, идеи и забележки. Като цяло всякакъв вид помощ е добре дошла. Много бих искал да зарадвам дядо си с реставрираната китара и в най-добрия случай - уменията, които съм придобил. Благодаря! Редактирано Април 23, 2011 от Luvcrafr Цитирай
Luvcrafr Отговорено Април 24, 2011 Автор Отговорено Април 24, 2011 Нещо или съм твърде глупав и не мога да намеря едит бутона или нещо не е както трябва. Все пак исках да поправя една грешка линка към албума със снимките е това - http://img851.imageshack.us/g/img0102av.jpg/ Цитирай
Свилен Бас Отговорено Април 24, 2011 Отговорено Април 24, 2011 (Редактирано) Колкото и да я лъскаш, китарата нема да засвири по-добре, а със сигурност, след боядисването, ще звучи по-зле! 1.: Провери дали грифът ти е крив (не мога да преценя от снимките) като натиснеш струна на първа позиция и някоя, от последните 15-а, 17-а) едновременно и виж дали има "въздух" под нея. Ако струната е почти прилепена до грифа, значи само трябва да изпилиш магарето (подвижната част, въру тялото, от която започва трептящата част на струната) от долната страна, за да станат по-ниски. Ако има разстояние, измери го, където е най-голямо и сподели резултати. 2.:Ключовете трябва да се почистят и смажат също. 3.:Електрониката работи ли, че не схванах? 4.:Евентуално, би могъл да я занесешн на лютиер, да ти смени позициите ако са износени (на първо време - има ли "вълнички" по тях или са гладки/равни). Ми, това е общо взето - инструментът е за свирене, преди всичко, не забравяй, а ако много държиш да я лъскаш, не го прави, понеже ще я "убиеш", а я занеси на майстор (което изобщо няма дза излезе евтино). Това е акустичен инструмент, все пак. Редактирано Април 24, 2011 от Свилен Бас Цитирай
golfabitch Отговорено Април 24, 2011 Отговорено Април 24, 2011 (Редактирано) Здравей. Не искам да ти убивам желанието,но според мен няма смисъл да наливаш пари в тази китара.Казваш,че единия и пласт ле е отлепил и сте го лепили,което според мен е дало някакви отклонение в тона.Същото е и с грифа.Имам я същата с криф гриф на 12-то прагче разстоянието е 1 см.Китарата дава много фалшиви тонове а и както каза Свилен Бас след като я боядисаш ще е по-зле,защото си е играчка да боядисваш акустична китара. P.S Тия адаптри страшно ми приличат на такива от бас Орфей Пловдив. Редактирано Април 24, 2011 от golfabitch Цитирай
tatkoogi Отговорено Април 24, 2011 Отговорено Април 24, 2011 Присъединявам се към Свилен! Ремонта не е лесна работа, изисква умения които ти явно нямаш. Ако толкова те сърбят ръцете, вложи ентусиазма си в свирене. Сигурен съм - дядо ти ще бъде по-доволен!!! Поздрави! Огнян. Цитирай
Luvcrafr Отговорено Април 24, 2011 Автор Отговорено Април 24, 2011 (Редактирано) Ммм, не знам за адаптерите и няма как да попитам дядо си, но благодаря за мненията, явно наистина нямам уменията и възможността да реставрирам китарата, благодаря за съветите, ще се опитам да намеря някоя здрава и евтина китара, а тази ще си я запазя като спомен. Може някой модератор да заключи или изтрие темата, ако е нужно. пс направих това със струната на първото и 18тото прагче и премерих разстоянието някъде посредата - около 3-3.5мм е. Просто за любопитните Редактирано Април 24, 2011 от Luvcrafr Цитирай
golfabitch Отговорено Април 25, 2011 Отговорено Април 25, 2011 Мале,тази китара не ти трябва за свирене повярвай ми.Само ще се мъчиш с нея. Цитирай
Aureliano Отговорено Април 26, 2011 Отговорено Април 26, 2011 Здрасти, без адапторите, може да извади по-добър звук. Тогава и струните ще може да се понижат от магарето - да не опират в адапторите. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Април 26, 2011 Отговорено Април 26, 2011 пс направих това със струната на първото и 18тото прагче и премерих разстоянието някъде посредата - около 3-3.5мм е. Просто за любопитните Пич, любопитният си ти, ние само помагаме тука Вместо да даваш кинти за нов, лъскав боклук, занеси я да ти я погледне лютиер - може и да си струва да се оправи Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 26, 2011 Отговорено Април 26, 2011 Абе като кажеме "занеси я на майстор"..лютиерите в БГ не са много и имат достатъчно работа,човека не е написал от къде е..с такава древна соц китара едва ли някой ще се занимава ,така че - чете и се оправя сам,но и инструменти трябват.. Цитирай
Viper-X Отговорено Април 27, 2011 Отговорено Април 27, 2011 Глупости, да ти мязам на някой с работа Зорницата е китара която винаги ме е радвала като модел, според мен си струва да се вложи някой лев, не е нещо фатално А които дава идеи за правенето и на разпалки и купуването на евтина (вероятно китайска) китара. Да се замисли че тея китайските китари са по неудобни дори от кремона с криВ гриф Цитирай
Luvcrafr Отговорено Май 19, 2011 Автор Отговорено Май 19, 2011 пс направих това със струната на първото и 18тото прагче и премерих разстоянието някъде посредата - около 3-3.5мм е. Просто за любопитните Пич, любопитният си ти, ние само помагаме тука Вместо да даваш кинти за нов, лъскав боклук, занеси я да ти я погледне лютиер - може и да си струва да се оправи Извинявам се, че възраждам мъртва тема, но не исках да обидя никой като казах "за любопитните". С толкова едностранни мнения считах въпроса за решен, както сигурно си личи от поста ми. Не го казах с неуважение. Цитирай
Recommended Posts