Jump to content
Българският форум за музиканти

Whitesnake - sailing ships acoustic cover


Pepi01

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Моето откровено мнение е,че китарата на моменти звучи дисонансно, а певицата има приятен тембър, не пее фалшиво, но много дразни акцентът й - да пееш на английски не е толкова просто, нужно е да си живял достатъчно време в Англия, за да не се усеща акцент в произношението.Изобщо българите,които сме учили английски,но не сме живели в Англия, имаме твърде силен акцент, който е много противен при пеене - мога да дам безброй примери за наши певци,които се мъчат да пеят на английски, но отстрани изглеждат смешни, а пък те дори не се усещат, май няма и кой да им го каже :hysterical:

 

От всичките кавъри на тази балада, които съм изгледал в ютубето, правени от чуждоезични певци, май ето този е най-сполучлив, певецът е поляк:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И от мен браво за избора на кавър, много се изкефих! Няма нищо по-хубаво от изкуството на живото изпълнение, продължавайте смело напред и много успехи ви пожелавам! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Браво, че се занимавате.

Аз фрапиращ проблем с акцента като акцент не чувам, лично на мен ще ми хареса повече ако се поработи по фразировката, динамиката и изработването на "а" специално-но това, както сме говорили и друг път е наистина въпрос на вкус.

Нашето славянско "а" е по-различно от да го наречем английското(то прилича на италианското за сравнение).

Когато комбинираме чужди фонеми с нашенско "а"(и въобще с нашенски гласни) и обратно обвивката или това, което един обикновен слушател-непевец чува варира от "нещо не е наред" , "не ме звучи на английски(или др.език)",до " фалшив си".

Резон има във всяко едно от тези твърдения.

Просто фонемите, както и отделните гласни и съгласни в различните семейства езици се произвеждат в различни части на резонаторните кухини, оттам и носят различни честотни характеристики. Нашенското "а" примерно е изнесено по-назад, по-тъмно е,езикът има друга позиция, небцето,чисто визуално скулите и устните имат друга позиция. Вследствие на това ато се изпее наше "а" непосредствено след италианско "а" на слушателя му звучи "ниско", дори и да пеем един и същ тон.

Другото, което се получава, за да се наподоби английската гласна се пее българска, която се "обелва"-уж да звучи по-напред, но всъщност звучи неестествено широко и неприятно(като лек вариант на жабешкото "а" на Слави Трифонов в "Жива рАна" примерно).

Поради тази причина именно е препоръчително наистина да се научи чуждия език на достатъчно добро ниво(както го правят оперните певци и актьорите)-за да звучим правдоподобно и да можем да постигнем резултатът, който искаме, не да наподобяваме нещо.

Разбира се в поп музиката се използват много модерни и считани за благозвучни към момента диалекти на английския-ямайски, испански, френски...Има обаче причини, поради които те не звучат проблемно.

 

По отношение на вокала в кавъра в по-голямата част на песента според мен звучи много добре.

Има конкретни думи основно в куплета, в които гласните не се разпяват естествено-пак казвам мое лично впечатление и вкус.

Пее се една дълга отворена гласна, за да се издържи трайността, която обаче звучи отделена от съгласната след нея. Това прави фразата да звучи неестествено. Куплетът определено може да се изпее по-динамично, иначе пеенето става скучно.

Като цяло пеенето и певицата ми харесаха доста.thumbs_up.gif

По-скоро имам забележка към китариста: в тази песен китарата не е водещият инструмент, въпреки че има с какво да се изявиш като партия.

Ти акомпанираш и трябва да следваш, а не да водиш-поне моето мнение е такова. Предполагам имаш причини да си съсредоточен само в китарата си и да се стремиш да изсвириш всеки един тон въпреки, че на места темпотоо явно още ти е бързо. Може би е идея да я забавите малко, за да не се разминават ритмично вокалната мелодия и твоята линия.

 

Успех ви пожелавам и на двамата!girl_witch.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.