cecob Публикувано Март 30, 2011 Публикувано Март 30, 2011 (Редактирано) Напоследък се замислих дали да си взема нещо компактно и удобно за едната група (с която свирим акустично и саундът е относително понятие- т.е. мога да си позволя волности), защото ми писна да разнасям 10 кила бас и куфар всяка седмица. Проблемът е, че никога не съм хващал такова нещо и ми е интересно как е от към звук и усещане. За момента основно гледам следните: Samick и Ibanez като по-бюджетни. Също Ashbory, но то ми идва прекалено изгаврено. Основният ми въпрос е някой ползвал ли е нещо такова на гигове и не тънее ли много, т.е. не се ли губи като фундамент (за слап явно става, но при мен това не е основното). Още по-добре ако някой в Пловдив има подобна тояга ще съм му страшно благодарен да се видим да го пробвам. Бирата е от мен. Редактирано Март 30, 2011 от cecob Цитирай
johniebgood Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 Не знам какво е мини бас, но ако това е пиколо бас, не очаквай да ти замести баса като звук...Той е по-скоро за сола. Иначе нещо такова би ти свършило работа Цитирай
chobbi Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 С тези къси мензури,ме съмнява да има много "фундамент".Последният който си посочил има по-скоро акустичен звук и доколкото имам спомени се използват специални "гумени" струни и някакъв талк за тях и ръцете.Ако говорим за компактност има най-различни traveler bass,които са с по-нормална мензура. http://www.bassplayer.com/article/traveler-bass/nov-08/90057 http://www.adirondackguitar.com/accoustics/travel_menu.htm http://www.playawayguitars.com/play_away_guitars_shop.php?itemID=547 Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 Или пък нещо такова: http://www.kalaukulele.com/UBASS.asp Цитирай
MastikaMastika Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 Напоследък се замислих дали да си взема нещо компактно и удобно за едната група (с която свирим акустично и саундът е относително понятие- т.е. мога да си позволя волности), защото ми писна да разнасям 10 кила бас и куфар всяка седмица. Проблемът е, че никога не съм хващал такова нещо и ми е интересно как е от към звук и усещане. За момента основно гледам следните: Samick и Ibanez като по-бюджетни. Също Ashbory, но то ми идва прекалено изгаврено. Основният ми въпрос е някой ползвал ли е нещо такова на гигове и не тънее ли много, т.е. не се ли губи като фундамент (за слап явно става, но при мен това не е основното). Още по-добре ако някой в Пловдив има подобна тояга ще съм му страшно благодарен да се видим да го пробвам. Бирата е от мен. Вече си писахме доста л.с. - както знаеш съм минал по този път с късата мензура, гледал съм всички подобни - и Samick-а, и детския Ibanez Micro, и SX (само в Щатите), Square Bronco, Epiphone - доста подобни - в началото исках просто евтино дърво, коетo да нося по репетиции; после четох около 3 седмици форуми и установих, че всички тези са изключително недолюбвани от басистите по света. Единствения от изброените Ibaneza - има що - годе човешки вид и някакъв сносен звук, обаче не се предага в Европа и му слагат зверско ДДС, мита, акцизи и ще ти излезе златен с доставка от Щатите. Марките басове, които стават са: Fender Mustang - '65 и '66 Gibson SG i EB0 - '63 DanElectro Alembic като два от тях са твърде скъпи, дори и втора употреба, а за Fender-a и Danno-то си говорихме.. поз Цитирай
johniebgood Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 (Редактирано) Или пък нещо такова: http://www.kalaukulele.com/UBASS.asp Марински, кво е това басулеле бе ... Редактирано Март 30, 2011 от johniebgood Цитирай
temerut Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 (Редактирано) И Аз да си кажа мнението имах една йолана с 30 инчова мензура какво ли не и смених бридж ключове ,адаптер мюзикменски и сложих струни какви ли не пробвах накрая я разкарах защото ме дразнеше свирна горе долу със струни от 5 струнен сет настроен в ми демек ги натегнах почти до скъсване "си " стана "ми" и тн но ги рязах при топчето и ги заплитах на ново защото бяха дълги и дебелата част не можа да се навие на ключа абе само си загубих времето с тая тояга иначе за бързи пасажи много лесно се свирят но звучт отврат Редактирано Март 30, 2011 от temerut Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 johniebgood, какво не му харесваш на басулелето? Аз си мечтая за такова. Супер яко е! Ако разровиш сайта ще намериш филмчета с разни типове, дето свирят на него. Никак не е лошо А и е с малка мензура! Цитирай
johniebgood Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 (Редактирано) ^ има клипчета и в тубата. Не че не ми харесва, за пръв път виждам и се изненадах...абе... не ми харесва Редактирано Март 30, 2011 от johniebgood Цитирай
bmo Отговорено Март 30, 2011 Отговорено Март 30, 2011 Мастика, за какви акцизи и мита говориш все едно си бил в кома последните 4 години http://www.thomann.de/de/ibanez_gsrm20_ca.htm Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Март 31, 2011 Отговорено Март 31, 2011 Искрено се извинявам за офтопика, но просто не мога да се сдържа: johniebgood, може и да не си го осъзнал още, но според мен не ти харесва, защото има само 4 струни! А ако беше със 7 ... 1 Цитирай
Fats Отговорено Март 31, 2011 Отговорено Март 31, 2011 cecob, не разбрах какво точно търсиш - да е лек, да е малък или да има кофти звук. Всички тия "качества" ще ги получиш на куп с един мини бас (може би с изключение на теглото). Щом свирите акустично си купи електро-акустичен бас - доста от тях са с по-малка мензура. Звукът не е кой знае какъв, но ти твърдиш, че не държите на саунда (доста чудно, но всеки с вкусовете си). Преди години имах един Самик с мензура на баритон китара. Единственото, което се случва след като свириш на подобна тояга е, че като засвириш на нормален бас се чудиш защо си си губил времето с простотии. Вярно, някой ще спомене Стенли Кларк и неговия минибас. Да, ама да се сравняваме с него е най-малкото неуместно. Цитирай
johniebgood Отговорено Март 31, 2011 Отговорено Март 31, 2011 Искрено се извинявам за офтопика, но просто не мога да се сдържа: johniebgood, може и да не си го осъзнал още, но според мен не ти харесва, защото има само 4 струни! А ако беше със 7 ... :hysterical: май си прав, а сериозно, моите ръце са големшки, ще ми е бая трудно с това басулеле... @Fats - Стенли и неговия "пиколо" бас, а и както вече писах, дори Той не свири основно на него, ползва го само за сола - поздрав с Цитирай
Свилен Бас Отговорено Март 31, 2011 Отговорено Март 31, 2011 (Редактирано) Имаше тема за 30" мензурите, ама тая май не е за тях? ...или ако е за тях, ще споделя и моите впечатения. Аз съм голям привърженик на 30"-мензура (но не и по-къса): 1.: Струни: има си специални струни за нея, че даже и ниско Си и т.н., с които няма проблем. Вярно, че аз си взех най-дебелите, които намерих и 4-та леко ми издиша, ама това си е мой проблем, който имам при почти всички сетове и марки за 34", също; 2.: Скорост: не тук им е силата, макар че първо човек за това се сеща, но аз го намирам като оправдание за мързел; 3.: Звук: в общия случай е обратното на джаз баса - "къс" тон, с много ниски и не може да ми обяснявате, че Джак Брус е смешник и т.н. - голяма част от легендарния рокенрол е записан с къса мензура Не, не се губи "фундамента" (в общия случай!). Имам 30", махагонов - е, нема такова прасе -направо разкъртва и избива всичко и не се срамувам от късия му гриф Грифът му е широк като на Пресижън тип бас (че даже и малко повече - представете си отрязан пресижън и леко "разширен"), за разлика от повечето си "къси" колеги, които имат къс, тънък и тесен. Разбира се, всичко много зависи и от материала, адаптерите и т.н., както навсякъде - дори Данелектро умишлено правеха талашитени басове... Накратко - не мога да се лиша от този звук и за ранния 70-тарски рокенрол това е перфектният бас, за мен! 4.: Тегло и габарити: в моят случай, басът тежи повече от повечето си по-големи събратя с 34"-мензура Дължината му е с 6см повече от Хохнера ми, В2В, който е с 34" мензура, а тялото - съвсем по-голямо (нали хохнера почти няма тяло). Според мен, повечето от изброените тук басове са "детски", а не музикални инструменти. Струни за под 30" не съм срещал (то и за 30" поръчвам отвън...) Ашбърито съм чел, че много често къса първа струна (струните му са силиконови), а мензурата му е толкова къса (и е фретлес), че не си представям свиренето на него да носи удоволствие на басист! Марки 30" басове има много, но не разбрах дали това се търси или както колегата Fats попита - кое е на първо място - габаритите или теглото? Редактирано Март 31, 2011 от Свилен Бас Цитирай
Fallenblood Отговорено Март 31, 2011 Отговорено Март 31, 2011 (Редактирано) - Редактирано Март 31, 2011 от Fallenblood Цитирай
Recommended Posts