Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработка на заземяване


Recommended Posts

Здравейте, колеги!

Дойде време да реша проблема със заземяването на ел. инсталацията в студиото. Тъй като разполагам с трифазен ток първото, което ще направя е да отделя една фаза само за контактите в апаратната. Въпросите ми са за нулата и зануляването (заземяването):

1. От препатили глави съм чул, че трябва да се забие някакво желязо в земята, което да е свързано с нулата на ел. инсталацията. Колко дълбоко трябва да е забит въпросния кол и от какъв материал трябва да е – железен винкел, мед, поцинкована тръба...?

2. Какъв тип трябва да е кабелът (СВТ, ШКПТ...) и какво трябва да е сечението му - става въпрос за около 20 метра, от които 3 са на открито?

3. Удачно ли е да направя трипроводна инсталация, т.е. да разделя нулата от заземяването или да забравя изобщо за нулата на ЧЕЗ и да разчитам само на бучнатия кол? При това положение как ще се държат трифазните ел. уреди в къщата и няма ли да се появява брум при включване на някой от тях?

4. Какво ще ми препоръчате да монтирам като защита срещу токови удари? Не говоря само за късо съединение в някой усилвател, трябва ми нещо, което да изключва при „примигване” на тока или свръхнапрежение.

Моля за вашите съвети и споделен опит.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за защитно устройство срещу токови удари ти препоръчвам това:

 

http://www.furmansound.com/product.php?div=03&id=M-10xE

 

в допълнение към защитата има и филтър за изчистване на шумове от захранващия ток - срещу брум и свистене от включване на кафемелачки, сешоари и т.н.

Редактирано от hafte
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип заземителите не се връзват към нулата, а към заземителния проводник в контактите ако предварително е направена трипроводна мрежа за монофазна инсталация и петпроводна мрежа за трифазна. За заземителите си има цяла книга със сметки и чертежи, касаещи това как се разполагат, какво съпротивление трябва да имат.

Почвам от третия ти въпрос - трипроводна мрежа според мен никога не е безсмислена. А дали да разчиташ само на "бучнатия кол" или да си ползваш нулата от ЧЕЗ - това трябва да се провери. В смисъл трябва да се измери дали има потенциална разлика между нулевия и заземителния проводник. Ако има такава то това е проблем на ЧЕЗ и те трябва да си го отстранят. Това става, като се монтира повторен заземител някъде по трасето межу вас и трафопоста, от който ти идва захранването, но това вече не е твой проблем. За мен нулата си е нула, земята си е земя, но дали е точно така - да се изкаже някой по-знаещ.

По първия въпрос - Заземители се продават готови по магазините за електроматериали. Те биват най-различни - винкел, тръба, прът, плоча, мрежа, лента и обикновено са напражени от поцинкована стомана (поне за България). В други страни се използва и месинг, който определено е по-добър проводник, но нали се сещаш, че в Кючекстан ако си сложиш такива заземители бай Мангал редовно ще ти прекопава градината да ги вади. За различните видове заземители си има точно определени начини за поставяне и те трябва да отговарят на определени изисквания. Също така не е за подценяване и критерия "съпротивление на заземителя". В трафопоста задължително нулата е свързана към заземител, чието съпротивление трябва да е 4 ома (цитирам по спомен). При тебе вече се явява повотрен заземител и съпротивлението трябва да е 10 ома (пак по спомен). Тези стойности обаче се мерят със специални уреди, с които ти едва ли разполагаш.

Като цяло най-добрия съвет, който мога да ти дам е да се обърнеш към някоя фирма, която се занимава с електроинсталации. Може и да попиташ и дали имат уред за измерване на заземителите (не помня точно как се казваше) и съответно тази фирма да ти направи цялата инсталация, да ти разположи и свърже заземителите и да измери съответно съпротивлението им, както и да ти проверят нулата. Ако на тях им е проблем - има си достатъчно независими електроизмервателни лаболатории, които да ти свършат тази работа и съответно да дадат предписание какво трябва да се направи. Проблема вече ще е твой, защото трябва да даваш горница пари.

П.П.: Има някаква вероятност всичко, което написах да не отговаря на 100% на истината, не съм специалист инсталации, а и още не съм сядал да уча по "Техническа безопасност", където се разглеждат всички тези неща. Надявам с да се изкажат и хора с повече знания и опит в тази област, знам, че има такива във форума.

 

Успех, дано да намериш най-оптимален вариант за най-малко пари (да не се разкатаваш излишно).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо съм за трипроводната инсталация. За нея имаш два варианта - или със "земя" взета от нулата преди ДТЗ-то или със отделен прът. Ако минеш на вариант заземителен прът, викни някой да ти го сложи като хората, не е толкоз просто.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.