paralax Публикувано Март 28, 2011 Share Публикувано Март 28, 2011 Здравейте, колеги! Дойде време да реша проблема със заземяването на ел. инсталацията в студиото. Тъй като разполагам с трифазен ток първото, което ще направя е да отделя една фаза само за контактите в апаратната. Въпросите ми са за нулата и зануляването (заземяването): 1. От препатили глави съм чул, че трябва да се забие някакво желязо в земята, което да е свързано с нулата на ел. инсталацията. Колко дълбоко трябва да е забит въпросния кол и от какъв материал трябва да е – железен винкел, мед, поцинкована тръба...? 2. Какъв тип трябва да е кабелът (СВТ, ШКПТ...) и какво трябва да е сечението му - става въпрос за около 20 метра, от които 3 са на открито? 3. Удачно ли е да направя трипроводна инсталация, т.е. да разделя нулата от заземяването или да забравя изобщо за нулата на ЧЕЗ и да разчитам само на бучнатия кол? При това положение как ще се държат трифазните ел. уреди в къщата и няма ли да се появява брум при включване на някой от тях? 4. Какво ще ми препоръчате да монтирам като защита срещу токови удари? Не говоря само за късо съединение в някой усилвател, трябва ми нещо, което да изключва при „примигване” на тока или свръхнапрежение. Моля за вашите съвети и споделен опит. Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hafte Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 (Редактирано) за защитно устройство срещу токови удари ти препоръчвам това: http://www.furmansound.com/product.php?div=03&id=M-10xE в допълнение към защитата има и филтър за изчистване на шумове от захранващия ток - срещу брум и свистене от включване на кафемелачки, сешоари и т.н. Редактирано Март 31, 2011 от hafte Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mefistofel82 Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 По принцип заземителите не се връзват към нулата, а към заземителния проводник в контактите ако предварително е направена трипроводна мрежа за монофазна инсталация и петпроводна мрежа за трифазна. За заземителите си има цяла книга със сметки и чертежи, касаещи това как се разполагат, какво съпротивление трябва да имат. Почвам от третия ти въпрос - трипроводна мрежа според мен никога не е безсмислена. А дали да разчиташ само на "бучнатия кол" или да си ползваш нулата от ЧЕЗ - това трябва да се провери. В смисъл трябва да се измери дали има потенциална разлика между нулевия и заземителния проводник. Ако има такава то това е проблем на ЧЕЗ и те трябва да си го отстранят. Това става, като се монтира повторен заземител някъде по трасето межу вас и трафопоста, от който ти идва захранването, но това вече не е твой проблем. За мен нулата си е нула, земята си е земя, но дали е точно така - да се изкаже някой по-знаещ. По първия въпрос - Заземители се продават готови по магазините за електроматериали. Те биват най-различни - винкел, тръба, прът, плоча, мрежа, лента и обикновено са напражени от поцинкована стомана (поне за България). В други страни се използва и месинг, който определено е по-добър проводник, но нали се сещаш, че в Кючекстан ако си сложиш такива заземители бай Мангал редовно ще ти прекопава градината да ги вади. За различните видове заземители си има точно определени начини за поставяне и те трябва да отговарят на определени изисквания. Също така не е за подценяване и критерия "съпротивление на заземителя". В трафопоста задължително нулата е свързана към заземител, чието съпротивление трябва да е 4 ома (цитирам по спомен). При тебе вече се явява повотрен заземител и съпротивлението трябва да е 10 ома (пак по спомен). Тези стойности обаче се мерят със специални уреди, с които ти едва ли разполагаш. Като цяло най-добрия съвет, който мога да ти дам е да се обърнеш към някоя фирма, която се занимава с електроинсталации. Може и да попиташ и дали имат уред за измерване на заземителите (не помня точно как се казваше) и съответно тази фирма да ти направи цялата инсталация, да ти разположи и свърже заземителите и да измери съответно съпротивлението им, както и да ти проверят нулата. Ако на тях им е проблем - има си достатъчно независими електроизмервателни лаболатории, които да ти свършат тази работа и съответно да дадат предписание какво трябва да се направи. Проблема вече ще е твой, защото трябва да даваш горница пари. П.П.: Има някаква вероятност всичко, което написах да не отговаря на 100% на истината, не съм специалист инсталации, а и още не съм сядал да уча по "Техническа безопасност", където се разглеждат всички тези неща. Надявам с да се изкажат и хора с повече знания и опит в тази област, знам, че има такива във форума. Успех, дано да намериш най-оптимален вариант за най-малко пари (да не се разкатаваш излишно). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ludmata Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 Твърдо съм за трипроводната инсталация. За нея имаш два варианта - или със "земя" взета от нулата преди ДТЗ-то или със отделен прът. Ако минеш на вариант заземителен прът, викни някой да ти го сложи като хората, не е толкоз просто. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 Май съм отговарял на този въпрос в друг форум. Ако не съм - подсети ме. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts