Jump to content
Българският форум за музиканти

Nikolov_76

Members
  • Мнения

    207
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    8

Мнения публикувано от Nikolov_76

  1. Благодаря. Значи сме ОК!😃 Поне засега.

    Добре де, когато анодът започне да червенее, когато това се случи ( защато това не винаги е било така) това не  означава ли,  просто, че лампата е тръгнала и скоро ще изгори, и толкова. Или  не е точно така🙄. Тоест, това червенеене е обикновена амортизация на лампата или технически проблем на ампа..

  2. преди 39 минути, Baby Thomas написа:

    Това светещото на снимките е отоплението

    Не е.🙂 Не мога да го снимам. Вижда се като оранжаво петно, около 1 кв.см. , над горната плоча. Над горната плоча има нещо по- малко, също сиво. Като кръстче или квадратче. Мисля че то се нагрява, частично. 😃.

    Всъщност, няма значение. Прилагам правило номер 1- щом бачка - не го пипай!😁

  3. Та основният въпрос е, трябва ли да се сменяват лампите, ако ампа си работи ( не е сменил звука, или загубил мощност, или да се е появил шум...т.е. работи си перфектно) и защо. 🤔

    Едната свети доста ярко в единия си край, а и двете имат леко опушване.

    Ясно е, че нещо е тръгнало, но .... 

  4. Грее над второто кръгче, с което са фиксирани частите. Т.е. над анода. Там се вижда друга малка сива част . Мисля, че е тя.

    Да го нося ли на ремонт или да свиря докато се повреди осезаемо. Защото в момента си е ОК като звук.  И ако можеда се свири да не ходя по майстори....

  5. Не мога да го снимам, без да го разглобя. Но май не е отоплението, а в горната част на лампата, (El84 не към крачетата а от към балона),  в края на сивата част, ( предполагам анода) около един кв. сантиметър. Като го включа се нагрява до оранжаво. При изключено положение си е сиво. 

    Иначе си работи перфектно. Въпросът е, мога ли да го използвам докато  лампата замине, или да го нося на ремонт, за да не стане по-горяма беля, повече от лампа.

     

  6. Здравейте, една от двете крайни лампи  се зачервява значително повече ( в горната си част) от другата. Усилвателя работи перфектно. Да сменявам ли лампите или да не го пипам, щом работи. Въпросът е, да не стане по- голям проблем, ако е тръгнала и изгори...

  7. Здравейте,  попадна ми този ефект на Boss.  Установих, че понякога светодиода не работи, въпреки, че ефекта е включен и криви. Установих също, че понякога сигнала пада, т.е губи се. Изненадан съм, защото  до сега не бях чувал ефект на Boss да се развали. Някакви идеи?

  8. И друг път е имало теми за скапани майстори.  Гледам, има три- четири имена на лютиери, за които хората казват че работят добре. Аз бих заложил на такъв човек. Не знам ти как си стигнал до твоя. Случаят обаче, е ценен и поучителен.  

    Тръгне  ли се към лютиер, подробностите трябва да се уговарят до най- малкия детайл..... за да няма недоразумения като това.

    Предполагам, ще може да се поправи, но от истински майстор. 

    • Like 1
  9. Здравейте, 

    Скоро установих, че буксата на изхода на  един от усилвателите ми ( лампов, правен в БГ) прекъсва. Докато разбира, че там е проблема, вероятно е работил без товар няколко секунди, може би - минута. ( случи се при включване)

    Въпросът е, дали съм го повредил.

    Поправих буксата и в момента си работи ОК.

    Знам, че в такива ситуации може да изгори изходния траф. Та другия въпрос е, как гори тоя траф - като бушон,( или е здрав, или не) или постепенно - чрез прегряване и накрая изгаря. 

    И последния тъп въпрос, ако някой има горчив опит, колко време му е нужно за да изгори и възможно ли е да е тръгнал ( частично повреден, но все пак работещ).

    Извинявам се за тъпите въпроси, но нямам нужните технически познания и опит. Рових тук- там, но не намерих отговор.

    Ще съм благодарен, ако някой  достатъчно търпелив и опитен колега ми отговори.

    Благодаря.

  10. Здравейте,

    Имам една правена лампова глава.  Пота за ниските работи само в в първата четвърт. След това не се усеща промяна. Същото е с презънса, но там се чувства само в последната четвърт от хода на пота. Средите и високите са ОК. 

    Въпросът ми е, ако подменя потовете с други, с различни параметри, ще мога ли да постигна плавни корекции. И евентуално какви потове да взема, в смисъл по- големи или по- малки, логаритмични или линейни....

    Като цяло звукът  и корекциите са си си супер, но работата на потовете не ми харесва. 

  11. Здравейте,

    Удачно ли е да използвам канава за целта. Искам да е с нещо с бежав цвят и да изглежда натурално и старо. Ако имате по- добри решения, ще съм благодарен да ги споделите.

  12. Започни от начало.

    Най- напред адаптерите. Изглежда са хъмбъкари, които могат да се делят. Виждат се четири двойки кабели. Трябва да се премерят, за да е по- ясна ситуацията. После, в нета намираш схема, каквато ти харесва, за свързване. Класическите са две- три. Опитай схемите на Seymour duncan.  Много разбрано са направени и дори начинаещ може да се ориентира. Смени потенциометрите. Тези са за боклука. Ако и преди си хващал поялник, мисля че ще се спавиш. Та така...

    Другия вариянт - пиши поне от кой град си и търси някой, който да я види.

  13. Със блус драйвъра ( BD-2) при гейн на 1/2 ( на средата) и ниво на китарата 5-6 се получава много хубав, чист звук със лек крънч. Като усиля китарата на макс - получавам хубав ( за мен блусарски ) звук, с достатъчно изкривяване и китарата излиза напред. 

    ПП. Свиря с един китайски лес пол - HB 450plus,  със адаптери Seymour Duncan JB and 59 и един страт, Squier Clasic Vibe 50. И с двете китари това с потенциометрите се получава.😀

  14. Само блус си свиря. Иначе, с бустъра ми е ясно, но  с потенциометъра ми е по- интересно, но  и по- трудно. От друга страна, искам най- малко ефекти в рига - китара - драйв- усилвател 

  15. Здравейте,

    Както е известно, начинаещите използваме потенциометъра за усилване на китарата предимно като ключ за спиране на звука. 

    Въпросът ми е, какъв е правилния начин.  Аз  подхождам по следния начин: 

    Слагам усилването  на ниво 5-6 и регулирам драйва ( Boss BD-2) да звучи приемливо и не размазано за акорди. Така свиря ритъма. Старая се да съм по- тих, ( с дясната ръка), за да не заглушававам вокала ( това пак съм аз😀).  На това ниво гледам да съм с барабаните и баса.  Когато искам соло- качвам  на 10 и свиря. Така хем вдигам малко китарата, хем усилвам изкривяването.

    Не знам дали е правилно. Това е моят подход. 

    Прави ми впечатление, че колкото повече е изкривяването от ефекта, толкова по- слабо е  усилването на нивото.

    Споделете Вашия подход  за употребата на потенциометрите.

  16. Разходи се по магазините и пробвай. Вземи си и китарата. Може да се изненадаш, колко различно звучи в различни усилватели. Може и да загубиш желание да сменяваш Катаната.

    ПП. Лампата е хубава, но не е вездесъща. Понякога не си заслужава усилието.

     

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.