Jump to content
Българският форум за музиканти

Petko Petkov

новаци
  • Мнения

    5
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно Petko Petkov

  • Рожден ден 04/05/1975

Contact Methods

  • AIM
    cazobg
  • Website URL
    http://www.petko-petkov.hit.bg/

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Kazanlak

Petko Petkov's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Може ли да я снимате отпред,отзад ,отстрани и да ми кажете размера на тялото,интересуват ме такива инструменти.Аз сам лютиер.
  2. Може ли да я снимате отпред,отзад ,отстрани и да ми кажете размера на тялото,интересуват ме такива инструменти.Аз сам лютиер.
  3. Здравейте naymov , Lyubohar е прав ,темата е доста обширна. Ще се опитам да обясня накратко и да отговоря на въпросите ти. Всичко започва със закупуването на подходящ материал.Вариантите са два – или си купуваш дървен материал ,който оставяш да съхне определено време или си купуваш направо изсъхнал материал.Аз лично съхранявам и суша сам дървото.Материала от който ще се направи инструмента трябва да е поне на 10 години.Трябва да е отрязан правилно. Най –грубо самата направа на цигулката става за около 300 часа ,през които се правят 20 -30 различни операции (не съм ги броил точно ) за да се завърше инструмента.Изисква се не само сръчност и прецизност ,но и много съобразителност.Самите операции се извършват със специфични движения ,които се научават във времето и се доразвиват с многото опит. Най –накрая е лакирането.Това е прецизна работа. Всеки лютиер си има своите „тайни „ рецепти за лаковете.Разбира се някои колеги работят с готови закупени лакове от търговската мержа. Относно промените ,които инструментс търпи във времето ,те могат да се класифицират на две – промени ,предизвикани от музиканта ,и промени от самия инструмент. При продължително свирене инструмента се износва на определени места.Капака се деформира на мястото на магаренцето отгоре ,а отвътре на мястото на душичката.Това може да стане след около 10 години свирене. Промените от самия инструмент са много различни.Една от най-често срещаните промени при новите инструменти и т.нар. окъсяване на душичката,при което се налага смяната и,защото инструмента не свири добре.Това става най-вече при инструменти ,направени от не достатъчно сух материал.Колкото по-стар е материала,толкова по малка е вероятността това да се случи. Всичко ,по-горе е една нищожна част от знанията ,които са необходими за да направиш един инструмент .... Ако наистина искаш да знаеш нещо по конкртено ,ще ми е по-лесно да ти отговоря. Поздрави Петко Петков
  4. По мои лични наблюдения фабрика Кремона произвежда цигулки с доста по-добро качество от преди десет години например.Началникът на щтрайха е човек ,който е завършил училището в гр. Кремона (Италия) и доста е вдигнал нивото.Но те като цяло си остават фабрични цигулки.Има огромна разлика между фабрчни и майсторски. Иначе lyuobohar е прав -повечето майстори напуснаха и сега имат собствени ателиета.
  5. ivcho 92 - да точно това е шийката.Наистина трябва да измериш размера само на тялото за да ти кажем точно към коя категория спада. Lyubohar е прав -ако се окаже производсвто на Казанлъшката фабрика Кремона ,цигулката няма да има почти никаква стойност.Ако желаеш можеш да публикуваш снимки и ще ти кажа със сигурност.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.