Иво-баса Публикувано Март 26, 2007 Публикувано Март 26, 2007 Здравейте,питах се дали си мажете тялото на басовете с някаква паста.Ако да ,с какво е удачно да се предпазва лакът на самата китара.Пример:като се одраска лакът от колан или копче по време на свирене.Изобщо има ли някакъв защитен метод?Ще съм ви благодарен ако споделите с мен вашия опит. Поздрави Цитирай
AorA_Bass Отговорено Март 26, 2007 Отговорено Март 26, 2007 ^Пронто анти статик му е майката ....за надраскването не знам, дали изобщо има някакъв начин да се прикрие...обаче понеже моят бас е черен и лъскав и всеяки мазен пръст веднга му се отразява го чистя с препарати за полирани дървени повърхности и се получава добре..пише и уж че са анти статик обаче не е особено вярно..много бързо пак белите прашинки се лепват на черната китара... Цитирай
fiorelli Отговорено Март 26, 2007 Отговорено Март 26, 2007 Един приятел казва;"Колкото е по очукана толкова по-добре свири" и ''става по-блусарска''. Не го мисли много много. Поддържай си грифа и струните чисити. Цитирай
bigjav Отговорено Март 27, 2007 Отговорено Март 27, 2007 (Редактирано) Кат ти пречат колана и копчетата, ше свириш гол Аман от ризки вече Най се износва баса от върха на чепиците ти, заеби! Абе, Ивко, вода газиш, жаден одиш, бре! Не си ме питал, не съм ти изчел лекция Ба, дори се обидих, че първо не си питал мен! Има си специални препарати за всяка част! От значение е и материята, с която се нанасят Кат се видим довечера на репетишън шти обясня! Сий ю деър! Редактирано Март 27, 2007 от bigjav Цитирай
Mephistofel Отговорено Март 29, 2007 Отговорено Март 29, 2007 Инструмент се поддържа с внимание. Иначе ползвам това за басовете си: Dunlop Guitar Polish Kit. Включва почистващи препарати за тяло,гриф,струни и фингърборд,протектор-гланц за тяло,масло за фингърборд - доволен съм. Цитирай
Black*Sabbath Отговорено Март 31, 2007 Отговорено Март 31, 2007 Аз за моя бас нямам някакви специални по4истващи препарати.4истя го с едно калъф4е дето го имам още от както си взех баса(първо го ползвах да си по4иствам струните всеки път след като свиря).Използвам и прахосмука4ката.Мисля 4е всяка има една приставка за да по4ивства ъгли.Моя бас е 4ерен и като се напраши много под струните и се набива на о4и и не ми харесва.След като го по4истя с кърпата и с прахосмука4ката е като нов. Цитирай
Danihell Отговорено Март 31, 2007 Отговорено Март 31, 2007 Аз винаги съм си чистел басовете с препарат за прозорци. Много е подходящ за гланциран лак. След това полирам със суха кърпа. Това за тялото, грифа и металните части. Нямам оплаквания, правя го преди свирене всеки път, когато не ме мързи. Чатите се почистват идеално от мазни метна и е доста по-комфортно за свирене. Държи определено време, така че може и само с кърпа да се полира, в случай, че не е много замърсен. Няма никаква опасност да навреди нещо. За фингърборд използвах пронто преди, това с пчелен восък което е. Чисти и озвежава гръфа, придава му допълнителна мекота. С фаст фрет, обаче, гриът се почиства по-добре и чувството при свирене после е по-добро. Само че не става както си пише на него, просто да нанесеш по струните и грифа. За крига, първо напоявам някаква хартиена кърпичка, за предпочитане е да не остава влакна и после минавам с нея под струните. Много съм доволен. За струните си използвам също това, имам и на Дънлоп, позлвал съм и Д'Андреа и Пикато и още някакво, което не се сещам. От всички съм доволен, разликата е единствено колко овлажняват струните. Някои хора предпочитат с повече глайд, на други им е неестесвено. Когато сменям струни, махам струнника, ключовете и ги чистя с някакъв препарат за хром. Пробвал съм и с най-обикновен домакински от 1.50лв. и с такъв от 20 лева, антикорозионен. Не виждам голяма разлика. Хрома се излъсква доста добре и после е нужно само да се премахва праха от него, а мазните петна от ключовете, отново с препарата за стъкло. От време на време махам адаптерите за да изсмуча праха и между тях. Това е моята система, не излиза скъпо. Бих желал да пробвам и оригинална пълна козметика за инструмент, педполагам е доста по-добре, досега само от финансова гледна точка не съм го правил. Поздрави! Цитирай
cecko_affection Отговорено Март 31, 2007 Отговорено Март 31, 2007 ^Препаратите за стъкло не ти ли прецакват лака?Щото много пъти съм се чудил дали да използвам нещо такова,но все се отказвах... С PRONTO мажа често баса и акустичната,обаче е кофти като попадне по струните.За това-първо върху парцала пръскам с пронто-то и тогава нанасям.Мислил съм за някви"маркови"пасти и препарати-гледал съм има за гриф,струни,тяло и т.н.колегите вече споменаха за някои от тях-според мен може и без да се ръся кинти(не че са много,но все пак...)и да почиствам с по-комерсиални препарати-най вече за мебели и хромирани 4аркове-все пак най важното е да вършат работа и да не повреждат инструмента А някой използва ли препарат,с който да почиства струните примерно преди и след свирене? Цитирай
Danihell Отговорено Април 1, 2007 Отговорено Април 1, 2007 Нямам проблеми с препарата за стъкло, никакви. Относно почистването на струни, пробвал със спирт на тампон преди, но много ги втвърдява. Препарат за струни не е проблем според мен, десетина лева е, а на мене ми отива за година и половина Цитирай
Nikifena Отговорено Април 1, 2007 Отговорено Април 1, 2007 моят бас го чистя с парцал или с тениската с която съм. Ако е мазно нешо му духам леко и пак с фланелката. Най-голямата ми грижа е да му преваря струните. Не си отделяйте много време за глупости. Това ми е мнението Цитирай
thurston Отговорено Април 2, 2007 Отговорено Април 2, 2007 Ако е мазно нешо му духам леко и пак с фланелката. обичате се с баса, хахах Не си отделяйте много време за глупости. Това ми е мнението . и моето Цитирай
Danihell Отговорено Април 2, 2007 Отговорено Април 2, 2007 Въобще не са глупости. Много е важно инструмента да изглежда добре, чист и поддържан Все едно да излезе някакъв убитак с дълга и мазна коса, облечен в черно, вече посивяло, е каквито и неща да ми свири, само ще му се изсмея. Не може да излезеш пред хора с някакъв инструмент на мазни петна целия, или прашасъл. Тук вече се отклонявам в темата за лайв, затова спирам Цитирай
Fats Отговорено Април 3, 2007 Отговорено Април 3, 2007 На гърба на всичките си инструменти лепя фолио, по възможност с цвета на китарата. За последния бас използвам прозрачно силиконово фолио, продава се в "М комплект" за облепяне ръбове на автомобили. Фингърборда, когато не е лакиран, почиствам с памучен тампон/след като сваля старите струни/, леко овлажнен със спирт и след това мажа със специално масло /лимоново, бадемово/ - продава се в музикалните магазини. Една опаковка стига за година-две. След всяко свирене добре изтърквам струните със сух памучен парцал. И ги сменям често, а не само за Великден /даже и да няма нужда, както казваше един колега/. Преди време пробвах Fast strings /нещо подобно на стик-деодорант за почистване на струни/, но ефектът беше крайно съмнителен. Лакираните части не се нуждаят от особена грижа, сух памучен тампон е достатъчен. Това не е холна секция, за да я лъскам с Пронто или други боклуци. Цитирай
Black*Sabbath Отговорено Април 3, 2007 Отговорено Април 3, 2007 Е добре де,извинявам се 4е се отклонявам от темата,ама за какво са вси4ките тия усилия?Аз само му "духам"и го 4истя с едно парцал4е.След това с прахосмука4ката под струните и пак с парцала и лъсва без да използвам някакви препарати. Цитирай
Recommended Posts