pacman Публикувано Април 22, 2006 Публикувано Април 22, 2006 За разлика от китарите, този способ за съединяване на грифа и тялото не е много разпространен при басовете. С малки изключения, такива басове сравнително отскоро започнаха да набират популярност (поне доколкото ми е известно). Ако някой е имал близки срещи с подобно басче(естествено не говорим за полуакустична орфейка тип МакКартни ), нека сподели впечатленията си. Интересно ми е как се отразява това на звука - атака, състейн и т.н. Та... кажете си! Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Малко извън темата, но съм чел и доста лоши неща относно сет-нек инструментите, като за главен проблем се посочва това, че след години грифа има леки извивания/колебания, и е невъзможно да се коригира ъгъла между грифа и тялото. Цитирай
pacman Отговорено Април 23, 2006 Автор Отговорено Април 23, 2006 (Редактирано) Е, същият проблем стои и при neck-through-тата... А корекцията, която е възможна при bolt-on-ите се прави с подложки(shims) които също се отразяват не особено добре на тона - контактната зона м/у грифа и тялото се намалява многократно. Така че IMHO и това не е особено сполучливо решение... Редактирано Април 23, 2006 от pacman Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 23, 2006 Отговорено Април 23, 2006 Да, така е. Обаче не се налага да се разлепя грифа/ хвърля китарата. Цитирай
pacman Отговорено Април 23, 2006 Автор Отговорено Април 23, 2006 Ако грифът е толкова зле, че да се налага да се коригира ъгъла между грифа и тялото определено ще се нуждае от ремонт така или иначе (едно слагане на shim няма да му помогне...) ...Но да не се отклоняваме от темата На теория, ефектът би трябвало да е увеличаване плътността на звука за сметка на атаката и обертоновете; но ми се иска хората, свирили на такива басове да споделят впечатления Цитирай
Recommended Posts