Jump to content
Българският форум за музиканти

Произход на бас китарата


Свилен Бас

Recommended Posts

  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Всеки е свободен да свири на каквото си иска, но ПОВТАРЯМ, да се твърди, че съвременната/модерната (или както искате там я наречете) музика ИЗИСКВАЛА определен брой струни или въобще диапазон е смешно.

 

Писал съм го и преди, за мен многострунните басове в България са по-скоро мода, която нямаше да съществува ако не се бяха появили евтини, азиатски инструменти от този тип. Ако най-евтиният, 6-струнен бас струваше примерно 3000-4000 лв, повечето хора щяха да реват, че това е супер безмислица (на принципа на киселото грозде).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, може да е с Це-екстеншън :headbang: но въпреки това си остава в същата октава...

 

Точно така (за екстензията)! Или с настройване на квинти (C G D A).

 

А относно октавата - същата си е! Характерността (усещането за конкретния нискочестотен звук) е темброва.

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Специално за това парче отдавна се дивя и аз смятах, че причината е темброва, но до преди да чуя записи от сайта на Гари Гудмен на струни от субконтра октава и октавата под нея (под 16 Хц), при които ясно се чува предимно "бръмчене" (сякаш е нискооборотна машина/двигател) - та, в случая, със студийния запис, трептенията на струната също могат да се преброят, т.е. все още, силно подозирам, че говорим за по-ниската октава, тъй като на стандратното До от 5-струнен бас /контрабас/контрабас с разширение на Ми струна те не се чуват...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Смятам, че е темброво. ... И е характерно за контрабас. При бас-китарата е невъзможно да се постигне натурално толкова интензивно присъствие на субхармонични компоненти. За целта се използват "спомагателни" (електронни) методи - способи и видове детектиране; активна еквилизация; конструкция на озвучително/излъчвателно тяло ... , но тогава проявленията на транзиентите са с друго естество/характер и усещането за контрабасова тембърност е обикновено в доста ограничен диапазон (ако изобщо присъства), а и не съвсем убедително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки е свободен да свири на каквото си иска, но ПОВТАРЯМ, да се твърди, че съвременната/модерната (или както искате там я наречете) музика ИЗИСКВАЛА определен брой струни или въобще диапазон е смешно.

 

 

Така, не ми се влиза в спор с теб, защото ако сам не си се убедил, че трябва, аз няма да те убедя, а и не искам. Имам достатъчно стаж зад гърба си (свиря на бас от '80), за да твърдя това, което вече писах.За пръв път се сблъсках с казуса с едно парче на "Флойд" от далечната '79 - "Another brick in the wall"...'А изсвири го на 4 струнен, без специалния ключ дроп Ре!Друго такова е "Sledge hammer" на П.Гейбриъл - Eb...Примери бол! И моля те, не ме наричай смешник, не налагам мнение на никой, само изказвам такова, но не наричам никого смешник! 'Ай със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не наричам никого смешник, не приемай нещата толкова персонално и не ми изкривявай думите. Твойте потребности са си ТВОИ, както и опитът ти. Аз също не съм хванал баса вчера и аз като теб изказвам мнение, което спокойно може да се струва смешно на мнозина, нали затова е форум.

Въобще не става дума за това някой да убеждава някого, на нашата възраст това става трудно. Внасяш многострунни басове и съвсем нормално е да ги харесваш и използваш, това само доказва, че внимателно си подбрал това, което продаваш. Това е правилен подход.

 

Въпросът ми беше КОЕ в съвременната музика НАЛАГА използването на такива инструменти и ако някой не използва такива, значи ли, че не прави такава музика. Примери за всякаква музика изсвирена с всякакви инструменти и строеве има хиляди, няма смисъл да се замеряме с тях.

 

Темата е доста безмислена, да не говорим, че сме 300% оff topic.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Още преди няколко страници написах, че е въпрос на вкус. Внасям басове от 1 година, а първият ми 5 струнен го купих '93, 6 струнен '96, та едното няма общо с другото. За последен път казвам - аз изказвам мнение, а ти твърдиш, че е смешно, мое право е да казвам каквото си искам и да нося отговорност за думите си, без да твърдя, че твоето мнение е смешно, имаш право на него. Схващаш ли разликата?

Редактирано от johniebgood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Понеже малко по-горе цитирах въпросното мнение на johniebgood си позволявам да се включа по въпроса.

Причината да се съглася с него т.е. да съм съгласна въпреки че нито продавам/внасям каквито и да е инструменти, нито пък имам бас с повече от 4 струни( по чисто физически причини) е че в скромния ми опит със съвременна музика като хип хоп и дъб винаги ми е липсвалo ниското Си - дали е техника на продуциране и от там начина по който ние като слушатели сме свикнали и очакваме да звучи тази музика(защото не винаги записващите използват 4+ басове) не знам...

Факт е обаче, че басистите в различни по известност банди в тези стилове за лайв предпочитат 5 струнни басове... Не знам дали в България е мода...

Аз лично страшно си обичам 4струнния P-bass, но ако можех да си намеря 5струнен бас с удобен за мен гриф щях да го направя по горепосочената причина., не защото било мода или не знам кво...

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По повод :) -а - 5струнните басове не са ми удобни (4 струни ми идват много, камо ли 5-6) и известно време свирех на 4 струнния ми бас със струни 065, 085, 105, 125,(съответно D, A, E, :butcher: а от отскоро си реших проблема с най-стандартния строй и + pitch shifter-a на процесора ми - можеш да свалиш до октава надолу и може да звучи като стар измъчен ЗИЛ само с натискане на един бутон. Вяра, ето ти варианти да бичиш дъб и хип хоп, че дори и джазиран дарк суб-готик :rulez:

А за произхода на бас китарата - аре пишете повечко по темата, стига с това мерене на пишки - дошли сме да споделяме опит и инфо, я! :)

Редактирано от Wicked
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е тва е истината, а колкото до темата, тя отдавна се изчерпи, трябваше да се отвори нова - за и против многострунните басове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.