Jump to content
Българският форум за музиканти

scum

Въпрос относно настройка

Recommended Posts

Здравейте,

 

съжелявам за глупавия въпрос,но не успях да намеря тема подобна на моята.Та от скоро реших да сменя настройката на китарата(ibanez rg320pg)с половин тон надолу.И оттук изкочиха големите въпросителни:

-какви струни ще са подходящи(веднъж вече пробвах с 9-ки в тази настройка,но определено не беше изобщо удобно и приятно за свирене с тях).10-ките са ми страшно удобни,но с тях съм свирил едниствено в ре и си нямам представа дали китарата ще я "заболи" в исканата от мен настройка.

-Мензурата на китарата(25.5(648мм.)) дали е подходяща?

-Тремолото(EdgeIII система) би ли правило проблеми?

Ясно ми е че със смяната на струните и настройката трябват да се правят различни манипулации по китарата(като настройка на тръс рода и интонацията и т.н),но има ли смисъл да напрягам китарата и да рискувам да я повредя или няма за какво да се притиснявам.Благодаря ви за вниманието!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ти щом искаш да я настрой с половин тон НАДОЛУ, би трябвало да отпуснеш струната, което би трябвало да не напряга китарата, а по скоро да отпуснеш напрежение.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съжелявам за объркания пост,който съм пуснал,за което моля да ме извините.

Имах предвид,че искам китарата да я настроя с половин тон надолу от стандартната настройка.Но просто не знам кои струни биха били подходящи за това.9-ки вече бях пробвал,но бяха прекалено отпуснати и въпроса ми е дали 10-ките са подходящи и биха ли направили някакви поражения по китарата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не би трябвало да имаш проблем. Последните струни, които смених бяха 10-ки (тъй като 13-ките бяха свършили навсякъде) и свирих с тях около 2 седмици. Свирим в ДО. Нямах никакви проблеми, но принципно е добре за по-нисък строй да си с по-дебели струни. А иначе, дали е опасно за китарата, ако не бараш тръс рода (което не би и трябвало) не мисля, че ще е по-опасно с каквито и да е други струни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

С 9ки в Eb са ти лабави ;О

 

Аз с 9ки праскам в C#,е тогава са лабави ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма да има проблем да свалиш китарата с половин тон надолу, нищо няма да и стане.

 

Първо ако 9ки ти е удобно да свириш стандартно, то може би 10ки за бемол да идеи идеално с тази мензура мисля, че ще бъдат пак достатъчно меки.

 

Най вероятно ще ти се наложи да направиш настройки на флойда, интонация и тръс род.

 

Сложи десятки, сетъпни рода, провери интонация, виж си разстоянието на струните между грифа на девето прагче, ако не се е мръднало то няма да има нужда и от настройка на тръс род.

 

Аз това упражнение го направих преди 7 месеца и всичко си е наред.

 

И чакаме кавъри на Protest The Hero и Alexisonfire :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря на всички за отговорите!Отивам да действам по китарата.Благодаря ви още веднъж! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Китарите са доста издържливи животни, ако човек знае как да се грижи за тях и знае кога може да има проблем. От години практикувам агресивно сменяне на строя : от drop D във стандартна във drop C на една сесия със струни с дебелина 10 и не съм имал икакви проблеми с хардуера (освен естественото'заминаване' на интонацията).

Share this post


Link to post
Share on other sites

честно, не знам как може да свирите с толкова хлабави струни.на мен ми е крайно неудобно, но все пак не съдя никой, всеки има индивидуални предпочитания, аз свирих с 11-52 в стандартна настройка, но сега свалих с един тон надолу в Ре стандарт и ми е екстра.

към автора - според мен не пипай сам тръс рода, по въпроса ти съдя, че не си много наясно и е по-добре някой да ти покаже поне първия път как да пипаш там, защото от това наитсина можеш да си повредиш китарата.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.