Jump to content
Българският форум за музиканти

Mesa Boogie JP-2C - нова серия усилватели на името на Джон Петручи.


musicman

Recommended Posts

Най-накрая китаристът на Dream Theater се сдоби със собствена серия усилватели. При това в 3 различни варианта.

 

 

 

Ето, че най-накрая се случи. Винаги съм се питал защо Джон няма серия на негово име? Явно не му е било времето.

mesa-600-1.jpg

И така след 30 годишно сътрудничество между Mesa Boogie и John Petrucci, вече можем да се порадваме на усилвател кръстен на китариста на Dream Theater. Както е известно, Mesa Boogie от доста време прави усилватели според изискванията на Джон, но вече имаме такъв, който се продава в магазините.

messa-600-2.jpg

Усилвателят е базиран на митичния MARK IIC+, но с някои допълнения и подобрения, като например двоен еквалайзър. Всичко това е направено според нуждите и разбиранията на Джон за звук в студиото и на живо. Усилвателят има 3 канала - чист, крънч и лиид. Чистият канал се отличава с много голям хедруум, крънч каналът пък има гейн колкото и лийд канала, но е стегнат и артикулиран, което е нормално, все пак това е канал за ритъм. Лиид каналът естествено има кривоч до небето, като идеално чисто се справя с бързи пасажи. За последното си има режим Shred, който красноречиво говори за какво служи.

messa-600-5.jpg

Мощмостта може да се променя от 100 на 60 вата според нуждите в момента.

messa-600-6.jpg

Другото нещо, което прави веднага впечатление са двата графични еквалайзера. Те разбира се на се ползват едновременно ами за всеки канал може да се избере EQ 1 или EQ 2.

Естествено има и ревърб, като нивото може да се настрои индивидуално за всеки канал а също така може и да се изключи като цяло.

От Mesa Boogie са помислили и за работа на тихи нива, системата CABCLONE позволява да изключите говорителя и да вземете директен сигнал за запис или слушалки, като са налични 3 кабинетни симулации - Отворен, затворен и винтидж.

messa-600-4.jpg

И накрая но не на последно място, усилвателят може да се контролива изцяло чрез MIDI.

Други спецификации, които не съм споменал са броя на лампите, който е 9: 4x6L6 и 5x12AX7 и това че го има в 3 различни варианта: освен нормалния вариант на глава има още и лимитирана серия, както и рак изпълнение.

messa-600-3.jpg

 

 

 

Прочети още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аре сега трябва да продаваме Месите, че да си вземем  :(

Това компактното шаси какво е странно. Подозирам, че си го гласи за раковете  :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усилвателят има 3 канала - чист, крънч и лиид.

 

 

Доколкото разбрах от обясненията на Петручи двата драйв канала са еднакви, а по-скоро става дума за следното: в оригинала, както и в Марк 4 драйв канала има отделно Gain и Lead Drive, като първото влияе на гейна на второто. В Марк 5 гейнът е "фиксиран" вътрешно посредством един прост резисторен делител на напрежение имитиращ потенциометъра завъртян в някакво положение. По-конкретно в Марк 5 делителят е 386к/570к, което в зависимост от това колко процентен е гейн потенциометъра (1М) това отговаря някъде примерно на около 2-3 часа (там има и някои други "включени" неща, но в случая те не ни интересуват).

С две думи потенциометърът Gain в Марк 5 всъщност е Lead Drive. Същото се отнася и за моделът на Петручи. Просто в третия канал този фиксиран гейн потенциометър е "завъртян " повече към края, отколкото във втория канал.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.