Jump to content
Българският форум за музиканти

Повдигане екшъна наевтин телекастер


kojota

Recommended Posts

Здравейте , както писах в една друга тема , купих си евтин телекастер тип "сглоби сам" , след като го сглобих установих , че при свирене на пентатоники например се чува звънтене - струните опират в съседното на натиснатото прагче.Въпросът ми е как се повдигат тук струните?! Имам друга китара и там се вижда как би могло да се повдигне магарето но тук  немога да го определя?!

 

DSC_0682.jpg

 

Благодаря !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без значение евтин или скъп за да повдигнеш струните ти трябва  ,  подходящ шестограм , с който да завиеш болтчетата (тези , които са по две на  цилиндър), докато  нагласиш удобна височина. 

Другото е , че има вариант да е необходимо и натягане на тръс род- а. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро разтягане на тръс рода. А и китарата все пак е току що сглобена - дай няколко дни на грифа да се поогъне под опъна на струните, след това регулирай тръс рода и дооправи от шестограмите в седлото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря, ще изчакам няколко дни и ще пробвам с болчетата на струните , ако не ще се консултирам пак с вас относно отхлабване или затягане на тръс рода .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така - желания ефект не се получи с навиване на винчетата на магарето на китарата. Бихте ли споделили каква е играта с тръс рода - в смисъл какво се случва когато го натягаш- охлабваш, и на каква "стъпка " според вас да правя проби ?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отвии (обратно на часовника) 1/4 оборот. Ефекта не е моментален. Даваш на стъпки по 1/4 до макс 1/2 от оборота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Когато натягаш тръсрод, грифът се изправя, а при охлабването се получава по-голяма дъга, тоест грифът и струните започват да приличат повече на лък. Дъга трябва да има, но лека (примерно височината на 6-та струна да е около 0.3мм от 7-8-мо прагче при натиснати съответно 1-во и 15-то прагче или 1-во и 17-то.). Постигнеш ли тази дъга, коригирай си екшъна на струните по свой вкус. Първо се оформя дъга, а после екшън. И си виж нъта да не е висок. Ако нътът е висок, дори и да постигнеш хубав екшън на 12-то прагче, тънките струни ще ти "забиват" тона при бенд.
А и при висок нът е кошмарно да свириш мажорни open chords. Не, че иначе не фалшивее, де, ама... аз да си кажа :)

Редактирано от Akerfeldt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Бих предложил методология:

 

-Тъй като каквото и да правиш с тръсрода, грифа не се огъва близо до петата на грифа (края му, на високите прагчета), трябва от бриджа, да си настроиш височина на струните, която гарантира, че струните не ти браждят на последните позиции. Разбира се, може и да се по-високо от това, като вече се действа на вкус. Трябва да се има предвид обаче, че евентуално отпускане на шиша, ще направи екшъна по-висок от това.

 

-След като намериш тази височина, тогава чак се заиграваш с тръсрода, за намиране на оптимален компромис екшън/липса на браждене.

Ключовата дума е компромис. Разбира се, има инструменти, при които това не може да се получи добре, поради неравни прагчета, или пък локални изкривявания на част от грифа, които не могат да се повлияят от настройката на шиша.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.