Jump to content
Българският форум за музиканти

Вибрато като в сръбските песни


gurmanow

Recommended Posts

Ето е готин източник на автентични народни песни, песента е записана през 1955та от Николай Кауфман и е категоризирана като "блажен фолклор" ...  :)

Има аудио, може да обърнете внимание на текста:

 "Байне ле баче Иване


Байне ле, баче Иване,
снощи съм манджа готвила,

снощи съм манджа готвила,
за тебе си съм мислила /2/,
за тебе си съм думала.
Тупни си х... да стане,
че ти е сладко ...бане,
кога ме, байно, ...беше,
та се земята местеше,
кога го, байно, вадеше,
отдол земя се клатеше.
Мъчно ми, байно, за земя,
дваж по ми мъчно за ..уя.
Без земя, байно, минавам,
без ..уя, байно, ни мога.
Тупни си ..уя да стане,
че ти е сладко ...ебане
байно ле, баче Иване,
тупни си ..уя да стане." ... 

 

Цензурата е на този, който е правил архива.

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Вибратото е една от най- комплексните техники в пеенето, най- вече заради факта, че не е изцяло техника,но и анатомична индивидуалност. Всеки глас си има различен вид звукоизвличане, тъй като хората имаме индивидуално телосложение и тн. .  Вибратото трябва да е възможно най- естествения и ненасилен фактор в този прозес. Няма точни техники за пеене с ясно изявено вибрато, но има начини да помогнете на звукоизвличането да е по- чисто, като по този начин се отпускат мускулите на врата, гърлото е изолирано а горното небце е повдигнато, предоставяйки обем и място на въздуха да резонира вътре, създавайки вибратото. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което е много интересно. От моите педагози знам, че за да се получи вибрато първо трябва да започнеш с изпяването на равнен тон, като леко започваш да "отпускаш" ларинкса и в края на самия тон се получава лекото колебание между двата съседни тона наречено вибрато. След като свикнеш да правиш това вибратото в песните се получава от самосебеси. Странджанското е доста характерено за нашия фолклор. То представлява изпълнение на два съседни тона  намиращисе на г2 един от друг изпълнени във възходяща или низходяща посока. Благодарение на меката певческа атака и мекият говор в този регион странджанските песни са придобили тази своя протяжност и изпълнение в щрих легато. Ако раздробин един странджански орнамент на тоновете му и махнем щрихът легато, получаваме един типичен тракийски орнамент и то от сватбарският начин на пеене, който според мен повече се доближава до сръбският. С тази учетливост на тоновете. За едини явени представители на този вид пеене мога да ти препоръчам Недялка Керанова, Динка Русева ( типични представителки на сватбарският стил ) От тях може доста да се научиш. А относно Странджанското вибрато бих препоръчал Жечка Сланинкова и Живка Папанчева, защото в техния маниер на пеене вибратото е толкова очетливо, че няма как да го пропуснеш. Янка Рупкина пее по - стегнато и вибратото ѝ е по - изчистено.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.