Jump to content
Българският форум за музиканти

Pif

Members
 • Content Count

  88
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About Pif

 • Rank
  Навъртащ се
 1. Изобщо не ми се заяжда. Казах според мен кое не е добре. Единственната ми цел е да излезе на преден план истината. Всеки си има мнение. По вкус и цвет торариш нет както казват руснаците. Най добрите тонрежисьори които познавам с по 20-30 и повече години опит казват така: За мен така звучи добре или на мен така ми харесва. Те не казват: ТАКА СЕ ПРАВИ ДА СЕ УЧАТ ЗАЙЦИТЕ. И това го казват хора доказали се по цял свят от които може много да се научи. И изведнъж се появява някакъв дечко, дето прочел, че някой си велик прави еди си как и веднага стана големия експерт и започна да учи другите. И веднага наскочиха да го защитават. Ама видиш ли той е направил нещо.. ама туй нещо много добро .. дай да го направим цар. Да, добре. Съгласен съм. Човека е положил усилия. Пуснал е нещо в клуб - добре - даваме мнения. Но да излезе и най нагло да заяви - вашите мнения не ме интересуват аз съм го сложил тука да се учите как се прави при положение, че показаното е на светлинни години от професионализма и качеството просто нямам думи. Ако господин суичед седне и прочете детайлно статията която е постнал, ще забележи, че върпосният инжинер на който се възхищава е започнал като чирак в студио в което са работили професионалисти и се е учил от тях в продължение на години, за да стане това което е. А някой си друг прочел една статия, гледал 2-3 видеота и вече знае как се правят нещата и тръгва да учи другите. Този занаят се краде. Той се чиракува. Както хирург не можеш да станеш от гледане на видео и четене на автобиографията на други хирурзи така е и с това. И докато всезнаещите и всеможещите супермени в България не го проумеят, че нещата стават с много труд и години упорита работа а не само със самочувстие - няма да започнем да правим качествен продукт. Ако това е мастерирано от Натан Джеймс и той е готов да се подпише, че е най доброто на което е способен - много ще се замисля. Нищо против автора. Шапка му свалям за положения труд. Имам против всички (включая неговата позиция), които дефинират това за КАЧЕСТВЕННО и за стандарт към който да се стремят. 30-те плъгина в мастър канала не могат да ти заменят 30 години работа с професионалисти. Като се замисля добрите тонрежисьори които познавам преди да станат такива са завършили солидно музикално образование и имат 15-ина години стаж. Не знам някой да е станал добър за по малко. Било то с 300 плъгина в мастъра. И още по интересното от всичко е, че всеки път дъвчем едни и същи глупости по един и същи начин напълно безмисленно. Ако разделим темата на две: Искам коментари и Неискам коментари ще е лесно. В едната тема хората ще пишат а в другата хората ще се фукат във форума колко са велики и зайците ще се учат от тях и готово.
 2. На крив космонавт космоса му пречи. Има и по добра поговорка ама .. не е за тук.Чинелите били кофти, микрофоните били кофти ... Ама някой да си изравни микрофоните честотно пък после да коригира ... не. Не може. Кога се научихте да смесвате, кога се научихте да мастерирате, че почнахте да учите другите. То бива самочувстие, бива ама чак пък толкоз. Поне да имаше минимално покритие... Виж ако говорихме за училищна самодейност на 10-токласници може би щеше да има смисъл да се гордееш с нещо но качеството ти на работа е под всякаква критика дори за българското ниво. Щял да показва... Ами песента НЕ трябва да звучи така преди мастериране. Нито след мастериране. Същата тенденция се наблюдава и във фотографията. Хванал сапунерка за 1000 лева и вече станал големия фотограф. Ти си хванал 100 плъгина и вече си великич тонрежисьор. Даже почнал другите да учи. Накъде е тръгнала тази нация направо акъла ми не го побира... Прочети малко за паралелен динамично-честотен процесинг преди да тръгнеш да учиш другите да мастерират. Може следващот ти парче да зазвучи по добре. Грешки от 0.5-1.5 децибела се понасят но ти имаш 3-6 децибела и някъде 9 децибела грешки което е далеч като резултат сравнено със самочувстието което показваш. Сигурен съм, че много от великите ще ти завидят за това самочувстие
 3. В микса касата честотно не е добре. Може да понесе малко компресия. Вокалите са записани лошо. Искат EQ и компресия. Звучат глухо и далечно. Не са част от микса. В "мастерираната" версия всичко е прекомпресирано. Диша. Ако нещата се компресират всяко поотделно ще зазвучи по добре. Тук вокала е пак сух и гаден. В "мастерирания" вариянт чинелите потъват и се замазват честотно. Вече не звучат като чинели а като някакъв шум. Като цяло парчето не е добре честотно разпределено. Има дупки. Да, те могат да се оправят при мастерирането но е по добре да се оправят преди това. В текущото "мастериране" не са оправени.
 4. Pif

  Някой съвет ?

  Няма да се задълбавам в анализи. Нещото което е най проблемно в момента са ниските на китарите които се сбиват с касата. Наистина като съвет най добре е да се изчетат доста неща по инструментознание и кой инструмет как трябва да звучи и какви корекции да му се правят. Един микс трябва да звучи и без компресори и максимайзери и т.н. Кефи ме как Йелоу Неурофобия с един замах отрече цялата акедемична музикална гилдия и погреба консерваторията. Ами да, защо ще губиш 5 години от живота си да учиш глупости. Слушай жълтия. Той ще ти каже. Тука сега слушаш едни парчета, после правиш едни други, гледаш да звучат като тях и си готов. Какви ти правила, какви ти закони, какви ти децибели... теория на композицията, пък инструментознание, пък звукотехника ... това са абстрактни глупости от историята. Взимаш протулс и всичко става. Тоз компресор на толкоз, онзи на онолкоз. И накрая като не стане - пращаш парчето в щатите да ти го мастерират и готово. Имаш супер парче.
 5. Благодаря и на двамата за отговорите. Дружба ми е по удобно, че има къде да се паркира. Иначе офиса ни е на 5 мин от 5-те кюшета, ама аз там се вяскам само за оперативки. Без проблем ще дойда в дружба стига да има мераклия да се позанимаваме 1-2 часа. Аз го отварях вече (с доста зор се разглабя предавателя) но с най голямо удоволствие ще го отворя пак. Ще си взема осцилоскопче и сигнал генератор и да попремерим туй онуй. Ако има шур на тея мегахерци ще е по добре, че братята китайци са взаимствали ДОСТА от ментето на шура. Включително и контактната система на главата и инфраред синхронизацията. Брейкдаун: ако намериш някой микрофон в тоя диапазон и време и желание за въпросните измервания - уговаряме се и идвам още понеделник или вторник. Моята работа позволява да разполагам с времето си когато не пътувам, така че ти определяш часа.
 6. Попадна ми фалшив зенхайзер 5200 и е много шумен. Искам да разбера къде е проблема - дали в предавателя или в приемника или в двете. И двете са направени доста нескопосано но пък изглеждат доста добре. Правен е от китайците които са заляли пазара с фалшивия безжичен шур - тоя с инфрачервената синхронизация и според тях този трябва да е много по добър. Е, да, обаче има зверски шум и ниска чувствителност. Затова искам да го сравня с "еталонен" - работещ безжичен в този честотен диапазон 830 до 856 мегахерца.
 7. Чувал съм го и знам за какво иде реч. Не съм си играл много с ДиЕсПи-то му но като сравнение с аналоговия му събрат залагам 90:1 за аналоговия, особенно ако после ще има последваща софтуерна обработка. Да, наистина е по насочен но ако държиш на истинност на сигнала - забрави. Става за шпиони да подслушват където е важно да се докопа информацията а не качеството. П.П. Ти като си фен на Флук да ти се намира инфраред дейта кабел за 190 серията ?
 8. Доста нескопосан микрофон. Звука от него е все едно си правил нойс ремувал със стария куул едит про. Много шумен. Единственната му далавера е цифровия изход. Не си струва 3000-то евро. Просто класи под качеството на Schoeps. И тези 2 милисекунди закъснение в изхода са си сериозен проблем. Особенно ако се работи едновременно с различни микрофони.
 9. 1. Да живее чалгатаааа 2. Ваше ли е парчето ? 3. Кои са певците в него ? Така, на първо слушане: Хитър-Петъра звучи ужасно. Барабаните са под всякаква критика като звук. Плоско, гадно... Баса също е отвратителен. Изобщо трябва да се смени. Вокалите: Много добре изпяти, с чувство, с настроение, с точната постановка. Липсвало е "обстановка" за да създаде правилното настроение особенно на мъжкият вокал. Личи си, че някъде го е пял прекалено интимно което не се предполага от песента - особенно в припева. Трябвало е съвсем малко по силово пеене и на двамата в припева за да се развие парчето. Шапка им свалям и на двамата вокали за изпяването. Китарата е добре изсвирена. Честотно не е добре балансирана и предполагам е от лош микрофон. Микрофоните са под всякаква критика и на двата вокала. Женският звучи все едно е записван с електретен микрофон за компютър марка логитек от 3 лева и прекомпресира страшно. Няма обработка която да изкара ЗВУК от този микрофон. Явно не са записани нещата в акустично погълнато помещение. Чуват се резонанси както се усеща и че вокала се е повлиял от кънтенето на стените. Народните елементи в края на парчето които вървят на заден план изобщо не се вписват в цялостната картина. Все едно съседа слуша друго радио. Има прекалено много среди тоя бек вокал и се сбива с основния. Има потенциал да стане хитово парче (освен ако вече не е) но просто трябва да се направи професионално. Сигурен съм, че и двата вокала могат да дадът още много от себе си. Относно честотното разпределение на нещата няма смисъл да коментирам защото не е нещо което да се пипне малко и да стане а просто трябва да се пренаправи наново с нова концепция. Няма нито 1 нещо като хората от звукотехническа гледна точка.
 10. Еее, Пресли ти се престара. От къде събра толкоз нерви. Ама добре си го написал. На тези въпроси си дал най точните отговори. Поздравления
 11. Между озвучаване и мултитрак записи разликата е като от салам до крем карамел. И двете са за ядене ама нямат нищо общо. На озвучителя целта е хората в залата да чуват какво свирят музикантите. Щом ти няма доверие значи говориш глупости и на теб не са ти ясни нещата. Ако това му е бизнес от доста време независимо дали е тонрежисьор или не той знае как звука от тийн бандата да се чуе в залата. Повечето озвучители обичат някой да им каже какво се очаква от тях но не да им говори глупости, да им иска 10 кръга монитори и т.н. Като ти си по вечия в нещата хвани децата и на репетиции им направете парчетата, а не да ги учиш на концерт. Освен това в раздел LIVE има една тема по въпроса в която има много смислени и изчерпателни коментари. Прочети я цялата с всички коментари без изключение. Особенно към края доста хора са дали хубави примери от практиката. А по темата за ауксите, колко децибела е хедрума на миксера и за какво служат групите - това си е индивидуално решение на всеки озвучител. Пулта предлага дадени възможности за пренасочване и коригиране на сигнала и всеки ги ползва както си иска. Ако ще от мастера ще вкара в ефекта а пък от 3 аукс ще вземе за централното озвучаване. 2ра група пък може да му е кръг на монитори. Това няма никакво значение и си е решение на човека зад пулта как ще му е удобно да работи. От него се иска в колоните да има правилният звук а той как ще работи и дали ще работи на прага на "прегаряне" на каналите или пък ще работи на -40 децибела си е лично негова работа. Работата на смесителният пулт е да смесва ЕЛЕКТРИЧЕСКИ сигнали. Не е като кюбейса да смесва цифри.
 12. След като знаеш отговорите не питай а си ползвай информацията. Всеки си има мнение и си работи с него. Ако си озвучител - ще знаеш гледната точка на озвучителя. Ако си музикант - няма да знаеш нищо. Вместо да спориш с този или онзи вземи се научи да си свириш на инструмента. Най добрите музиканти които познавам (повечето на световно ниво) са толкова непретенциозни, че си нямаш на представа. Те не само без монитори ами и без пулт правят звук и става перфектен. Така, че от това което чета във въпрсите ти виждам че не си прав на повечето (макар и да не си го казал) така, че не се заяждай с озвучителя ами се научи да свириш.
 13. Pif

  Нова седмица- нов раздел

  Пеенето не е само казване на едни думички и изпяването на едни тонове. С пеенето трябва да кажеш нещо на слушателя. В тази песен - да, технически много добре, хубаво изпято но никакво настроение и никакво чувство. Саксофона ми казва много повече без думи отколкото ти с толкова много. В случая е: аз си пея, нали не ви преча.... На мен (като слушател) никой нищо не ми казва. Все едно някой си говори по телефона на автобусната спирка до мене. Неща които не ме засягат и никой не се обръща към мене да ми ги каже или да ме накара да ме заинтригуват.
 14. Samplitude GENELEC Имало е смисъл. Пипнете малко вокалите и сте перфектни. Другото се трае.
 15. Ако трябваше да си кажа честното мнение бих казал, че е изпято с много мъка и няма никакво присъствие. Звучи страшно измъчено все едно певицата я боли докато пее. Няма го самочувствието необходимо за да се изпее тази песен. Но тъй като трябва да вляза в крак с тона във форума и раздела ще кажа: невероятно изпято. Разтопих се от кеф докато го слушах. Риана нищо не струва пред тебе. Някаква странна грешка е, че продуцентите и са открили нея преди теб. Трябва бързо да отидеш при тях и да им кажеш, че си по добра щото ... човечеството губи всяка секунда която ти не си на екрана на М ТиВи. Май успях да докарам тона на преждеговорящите позмазвачи
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.