newbie95 Публикувано Март 1, 2011 Публикувано Март 1, 2011 (Редактирано) Такаа ... лятото ще си купувам електрическа китарка и тъй като ми се струва доста по сложна от моето акустично орфейче на 25 години реших да се поинтерсувам малко за кво иде реч Тук е момента и да се извиня за тъпия въпрос, но тъкмо започвам да се интерсувам от такива неща и нямам представа даже и за разни простички неща, та ако може да отговаряте само ако ще помогнете ... без наредби и т.н. та ... плакна си аз очите в едно сайтче и понеже ми е ясно че трябва да си взема и кубе за китаракта реших да поразгледам и попаднах на нещо което не ми е ясно ... ЦЪК <------- съответно на страничката са показани Guitar Combos (което би трябвал ода са кубетата), Guitar Heads и Guitar Ampfilters ... доколкото знам, ако съм прав де ... guitar head-a се комбинира с някаква колона ... ? кубето (combo?) няма нужда от нищо друго, а guitar amp-a пък изобщо нищо не ми говори, та не ми е ясно каква е разликата ... сми каква им е функцията guitar head-a i ampfilter-а ... едва ли трябва да ги взема всичките и т.н ама все пак и на 3-те идеята им е да извадят звук от китаракта така да се каже .. та ако е така каква е разликата и кое е по-добро примерно ммхм ... ? sry пак за въпроса просто не съм на ясно, тепърва почвам да се занимавам хм и ако може не ми препоръчвайте кое е подходящо за начинаещ, питам за информация просто за да разбера кое за какво служи. Благодарско предварително ако някой се навие да отговори и така ммхм ... P.S. прегледах темите за начинаещи китаристи, но не намерих отговор на въпроса за тва съм драснал темата Редактирано Март 1, 2011 от newbie95 Цитирай
Pepi01 Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 Главите, за които говориш, са само усилватели - те не вадят звук. За да има звук, трябва да бъдат свързани с кабинети. Най-добре е да започнеш с комбо, или по нашенски - кубе. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 Като за начало може да споделиш каква сума си заделил за да може да ти се даде най-рационално решение! Защото сега ще се почне вземи това, това и това и накрая сметката да ти излезне 2-3 пъти повече от това, с което разполагаш! Поздрави! Герги Цитирай
newbie95 Отговорено Март 1, 2011 Автор Отговорено Март 1, 2011 за сега няма да купувам каквото и да е ... кабинетите би трябвало да се водят electric guitar speakers доколкото разбирам, та ... комбинацията cabined+head = combo ? т.е. че едното замества другото с еднакви функции са ... явно че има някаква разлика де иначе едното щеше да е излишно .. кое е по-добрия вариант ? и пак ква е ралзиакта ... ако някой го мързи да пише някаква статийка да прочета нещо такова и на линкче ще се радвам. наиситна ми е интересно и ще ми е полезна информацийката ... не питам какво да си купя щото нищо още няма да визмам просто не са ми ясни нещата, та .. още някое мнение :? Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 (Редактирано) Тема за кубе за вкъщи Избор на усилвател Момко, явно нищо не си прочел, че задаваш таквиз въпроси! Глава без кабинет не върви, комбо е както каза колегата по-горе тъй познатото нам кубе (демек 2/3 в 1, зависи дали има и ефекти). Кабинет - "колона" с 1,2,4,8 говорителя (без усилвател) Глава - усилвател за кабинет Комбо (идва от combine/комбинирано) - кубе Може и да греша някъде, колегите да помагат! Поздрави! Герги П.П. : Щом няма сега да купуваш нищо отдели си по 1-2 часа на ден да се поразровиш из нета, не чакай всичко наготово! Редактирано Март 1, 2011 от Георги Тотев Цитирай
newbie95 Отговорено Март 1, 2011 Автор Отговорено Март 1, 2011 Аз още в първия пост споменах, че няма да купувам нищо още. само за информация питах, благодаря все пак стана ми ясно общо взето единственото което не ми е ясно ---> ако си вземеш Глава (100w) и кабинет (100w) би трябвало да са общо 200w като мощност, което не може да се постигне от кубе или 100w-та на главата се покриват с тези на кабинета ... предпоалгам че въпроса ми е доста неясен ама мх който разбрал ... и не чакам на готово, рових се из форума просто не намерих информацията която ме интерсува, тези теми са ми безполезни все пак почти всички друго ми е ясно вече де, благодарско отново Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 ^ Главата е усилвателя, без кабинет не свири, тя го захранва. И никога не се взима глава и кабинет с еднаква мощност - винаги главата трябва да е с по-малка, за да не ти "избуши" говорителите! Мощността на кабинета зависи от говорителите и не се събира на тази с главата. Ако главата е 100W, то кабината и 200W да може да извади, няма да ти извади повече от 100W. Айде сега, поразрови и подфорум "Изработка и ремонт", там също има доста теми на тази тема. Герги 1 Цитирай
newbie95 Отговорено Март 1, 2011 Автор Отговорено Март 1, 2011 Е тва беше отговор тва ме интерсуваше общо взето, благодаря и sry за въпроса ама ---> newbie Цитирай
H.R. Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 (Редактирано) Две-три прости препоръки за начинаещ - поне от моя гледна точка. Щом сега започваш - няма да ти е нужна скъпа техника и скъпа китара ! ! ! Несъмнено е, че след време , с повишаване на интересът ти, уменията ти да свириш , разбиранията ти за звук и усещанията ти за такъв ще те накарат да минеш поне през няколко кубета, ефекти и китари. Скъпи инвестиции още в началото са излишни. Сума за китара - най-много до 300 - 350 лв. - ако е нова. За по-малка сума пък може да си намериш и доста по-читава втора употреба. (Преди няколко месеца от този форум мой познат се сдоби с почти нова за 250 лв. и дори е доста добра за начинаещ) Сума за кубе - можеш да минеш дори и под 100 лв. и пак ще ти върши работа - но ще става само за вкъщи (няма да има мощност като за жива изява.) Мощност на кубето - най-много 40 w. Има изобилие от малки "стайни" кубета на Marshall, Fender, Stagg, Cort, ..и сто марки още - 15, 20 , 30W. По мое мнение - 15 w са напълно достатъчни, като за вкъщи. Защо казвам да е с малка мощност: Всички кубета имат усилване обикновенно от 1 до 10. Хубавият звук на едно кубе излиза чак когато е малко натоварено - поне след 4-5 и нагоре. (Някои ще кажат и повече) С кубе 15 w това можеш да го постигнеш в стая. За разлика от един 120w кютюк например(като моя), с който ще трябва да свириш на усилване 1-2 и няма да смееш за повече. А звукът при голямо кубе при 1-2 е като скопен. Усиля ли го до 4 и ще дойде кола със синя лампа ))) Редактирано Март 1, 2011 от H.R. 2 Цитирай
newbie95 Отговорено Март 1, 2011 Автор Отговорено Март 1, 2011 Благодарско ... споко нямам намерение да купувам скъпи работи преди да съм напреднал, информативно питах просто 10x помогнахте ми доста Цитирай
Recommended Posts