Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с усилвател


Recommended Posts

Здравейте, преди известно време си купих китара и усилвател по обява от този форум. Кубето се води Rath-Amp на Stagg, но е със сменен говорител Celestion говорител.

Имаше прекрасен, благ чист звук, но пустата ми мания ме накара да си купя Behringer TM300, известно време свирех на него, докато не реших да го дам на един приятел да ми направи стабилизатора по схемата на Baby Thomas все още не съм си го получил това стабилизирано трафче, но от както му го дадох си свиря unpluged (както се казва). Тази вечер се реших да подрънча малко през усилвателя и с изумление научих две много кофти неща.

1. От 1-4 потенциометъра за звука е „мъртъв“ Т.е. при доста голямо (напрежение, ток или не знам какво) се отпушва.

2. Когато дрънна със струните на определени прагчета освен звука се чува и пращене.

Може ли някой по това описание да диагностицира проблема, потенциометъра ОК ще се смени (почти няма проблем), но това с кубето ми е много чудно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Проблема ти е диагностициран: Проблеми с лексиката и етимологията :)

 

Без лоши чувства, но не ни интересува историята на покупките ти, а какъв е точно проблема ...

 

Кубе: Еди кфо си

Проблем: Еди какъв си

Чакани резултати: Помощ

 

1 -4 - Това трябва да значи от "1 до 4" по скалата - предполам, и пращи кое???

 

Ако искате адекватен отговор - задайте си въпроса адекватно!

 

Поздрави!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за градивната критика и се извинявам за лирическото ми отклонение. Само исках да съм максимално детайлен, защото чета по темите, че хората не обясняват достатъчно добре.

 

Кубе: Stagg 20AAR (Rath-Amp (това го пише отпред)) Сменен говорител - Celestion

Проблемите са два:

1. Според маркировката на Volume-то 1-4 не се отпушва или просто не прави хубав контакт.

2. Когато си включа китарата в кубето и при свирене се чува пращене.

 

Ако някой има още забележки по обяснението ми, нека да каже

Редактирано от PuppetMaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствен и точен отговор въз основа на така зададениете симптоми няма. Тук ще получиш най-различни предположения, но най-правилно е да идеш на сервиз. Специално аз предпочитам да измервам електрическите величини, а не да гадая относно стойността им.

 

Малко off: Чистата китара товари повече топлинно усилвателя и говорителя, отколкото изкривената. В синусоидата има повече енергия, отколкото в гребените, имитиращи правоъгълен сигнал. Който не вярва мога да му предложа прост експеримент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ще го занеса на сервиз, ама щеше да е хубаво някой да се е сблъсквал с подобен проблем (не че му го пожелавам, но <Shit Happens>)

Един приятел предположи, че може да е от липса на стабилизатор в ефекта, защото него го споменах като възможна (според мен) причина.

Няма значение ако модераторите преценят, нека да трият темата щом няма точна диагностика :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия работи по форумите няма да станат. Требе да го погледне човек. Ще си спестиш повече нерви.

 

 

L.K., грешиш! Правоъгълните сигнали имат повече енергия отколкото синусуидата. При синусуидата имаш само една честота. при правоъгълния сигнал освен дадената честота има и куп хармоници на нея. Колко време седи правоъгълника в почти максимум или минимум напрежение и колко синусуидата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти се експериментира мога да ти предложа опитна постановка - резистор 4 или 8 ома в чаша с вода и термометър. Задаваш си някакъв критерии за следене на амплитудата, мериш начална температура и почваш да свириш с дисторшън, като подържаш амплитудата в определената стойност. След 5 минути отчиташ температурата. После същото, ама с чиста китара. След като сравниш резултата ще теглиш един интеграл на реда на бай Фурие и ще се убедиш.

 

Най-лесно загрявам радиаторите с чиста китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

SignalGenerator_Image1.png

 

Колко е средната стойност на сигнала до първата вертикална чертичка която изобразява полупериода за правоъгълника и после за синусуидата? А другия полупериод?

 

При 1 волт пик-пик и правоъгълен сигнал имаме 1 Vrms, при синусуидален е 0.7 Vrms

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв правоъгълник китарата не произвежда. И реалният китарен ефект не произвежда правоъгълници. Да не говорим за усилвателя, който не работи в ключов режим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :surprise::hysterical:

 

Айде да се върнем към темата и да помогнем на човека, става ли?

 

Аз бих предположил, с елементарните си познания, и рядкато ми срещане с музикална апаратура, че ства въпрос за "избушен" говорител ...

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PuppetMaster, проблемът ти едва ли е в потенциометъра, но както вече се каза няма начин за точна диагностика от разстояние.

 

L.K. ...и аз смятам, че не си прав. Всяко ограничение на синусоидален сигнал на практика представлява компресия, а това понижава разликата между най-ниската и най-високата стойност на напрежението. От там знаеш, че расте и средната/ефективна такава. Ако не беше така нямаше да съществува нашумялата в последно време "Loudnes War". A за това, че радиаторите загряват по-лесно със синусоиден сигнал обяснението на практика го даде самият ти. Колкото повече ограничава сигналът едно крайно стъпало, толкова повече се приближава до ключов режим на работа, който е с по-висок КПД и по-малко топлинни загуби в транзисторите. В това отношение мога да приема, че си прав. Но за мощността отделена върху товара не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Довечера ще дойде един приятел и ще го замерим ако е някъде преди говорителя, сега вече не питам за диагностика, защото разбрах, че не може да се направи такава по това описание. Сега питам за насоки да ми подскажете къде какво да търсим.

Сетих се още един фактор, който може да е повлиял, когато си взех ефекта, понеже нямам траф за ефекти използвах едно трафче със сменяеми жакове и първия жак, който сложих не правеше хубав контакт и при разместване се получиха няколко БУМ-а, защото усилвателя съм го усилил, а звука си го контролирам от китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А това според мен е най-неправилното нещо, визирам ампа на макс и да контролираш от китарата силата на звука. Така изяждаш от потенциала на адаптрите на китарата!

 

Какво ще рече това - няколко БУМ-а??

 

Поздрави!

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е все пак се учим от грешките си.

Ами тези няколко БУМ-а бяха от прекъсването на захранването към ефекта и при повторното му „включване“ т.е. осъществения контакт се чу няколко поредни пъти при няколко поредни прекъсвания - БУМ! и то като кубето е на макс усилено, следователно бяха доста силни. Това „БУМ-кане“ беше от говорителя да не останете с погрешно впечатление.

Нямам идея как да го обясня, надявам се да сте разбрали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това „БУМ-кане“ беше от говорителя да не останете с погрешно впечатление.

 

Ако беше от усилвателя, пиши го бегал :greenball:

 

 

Погледни в този раздел. Сравнително скоро се разискваше проблем с някакво изгоряло кубе. Там има достатъчно насоки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.