jabs Публикувано Февруари 7, 2011 Публикувано Февруари 7, 2011 (Редактирано) С предварителна огромна благодарност за отделеното време и молба за помощ към всички вещи в електрониката хора във форума. Конкретен повод: проект "Частокастер". Уговорка: лаик съм в електрониката но се имам за средно сръчен, освен това дърводелстването, чарколяците и човъркането са ми слабост. Охотно приемам всякакви забележки, корекции и съвети. Изходни материали с произход Ибей: 1) MiM тяло, тремоло, пикгард 2) Custom Shop '54 адаптери (Br.6,5K / Mid.5,9K / Neck.5,9K) 3) Clapton Boost + TBX Control 4) Медно фолио от stewmac.com 5) Дреболийки и мерудия от Капъша Разбира се, започна се с екранирането (поклон на Nikifena, старах се да следвам указанията в неговата тема). Електрониката първоначално сглобих по следната схема: Оригинална схема с една промяна: модване на TBX Контрола по следния начин (предвид пасивните адаптери, а не стандартните за случая нойзлес): Мод на TBX Последва сглобяване, гриф, струни и... о чудо, китарата просвири. Първо, оказа се вярна тезата че мидбууста работи добре със стандартни а не само нойзлес адаптери, защото китарата е АБСОЛЮТНО безшумна. Още по-интересното е че според мен и след изчетеното в нета CS'54 не са RW/RP. Както и да е, комбинацията е сполучлива, а крайният резултат удачно дефиниран като "Страт на стероиди". На мен ми харесва Дотук добре. Обаче ме загложди въпроса дали не мога да направя така че да минавам от "активен в "пасивен" режим на адаптерите и тук вече се препотих десет пъти. В края на краищата се предадох и навързах всичко по ето тази апокрифна схема: Активен / Пасивен мод и всичко работи, но, естествено и трите потенциометъра са извън играта. И тук идва молбата ми за помощ: Моля разбиращите и можещите да дадат идея как да свържа цялата адска машина, така че превключвайки от активен в пасивен режим и обратно да мога да ползвам поне volume пот-а (ако изобщо е възможно...). Ровейки и борейки се, стигнах до парченца информация, която може да помогне: Оказа се че Ричи Самбора е ползвал на Страта си подобна схема преди години, с леко моднат Clapton Boost и суитч за активен/пасивен режим. Намерих тази схема: Самбора едно и... ...Самбора две ...както и интересен коментар за модване на самия бууст тук: Модване на бууст ... но не ми стигат силиците да вържа едното с другото и въобще да стигна до някаква насока, затова... плс хелп Това ми е основния проблем. Втория ми (малък) проблем е че TBX пот-а нещо не работи както би трябвало в режим рязане на ниски честоти (т.е. 1М му част). Но като цяло има нещо гнило със самия потенциометър и може би е фабрично прецакан. Все пак ако прецените че съм го вързал погрешно, критикувайте ) Малко снимки по етапите на сглобяване: "Талпа" ---> Екранирана "талпа" с новоиздълбана ниша за батерията ---> Екранирана "талпа", задница ---> TBX пот ---> Потове и ново ЦК ключе (акт./пас.) ---> Цялата адска машина преди сглобяване ---> Китарката с "оборотния" гриф ---> Искрено благодаря на всички прочели превеликата ми и предълга пледоария. Наздраве! Явор Редактирано Февруари 7, 2011 от jabs Цитирай
jabs Отговорено Февруари 7, 2011 Автор Отговорено Февруари 7, 2011 Едно уточнение, че нещо не се справям с постването тази вечер: потовете (разбира се) не работят само в "пасивен" режим... Цитирай
bluelemon Отговорено Февруари 8, 2011 Отговорено Февруари 8, 2011 Браво ман, красавица е. А сега да видим кой ще ти помогне да я просвириш един вид Пикгарда много як. Ако можех да ти помогна, но и мойта талпа съм я зарязал с незавършена електроника. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 8, 2011 Отговорено Февруари 8, 2011 ... Моля разбиращите и можещите да дадат идея как да свържа цялата адска машина, така че превключвайки от активен в пасивен режим и обратно да мога да ползвам поне volume пот-а (ако изобщо е възможно...) ....Няма как да се ползват нито volume нито mid-boost в пасивен вариант, защото се намират "вътре" в активната електроника. Освен това volume е с неприемлива стойност за пасивен режим, и дори да се използва сложна комутация пак няма как да стане. Това ми е основния проблем. Втория ми (малък) проблем е че TBX пот-а нещо не работи както би трябвало в режим рязане на ниски честоти (т.е. 1М му част). Но като цяло има нещо гнило със самия потенциометър и може би е фабрично прецакан.... Този TBX потенциометър е с необичайна и специфична конструкция, и ако не е точно същия няма да върши това за което е поставен. Освен това няма никаква връзка с "рязане на ниски честоти". По-скоро "рязането" е за високите честоти, като в двата случая - надясно и наляво от центъра има различен вид въздействие на високите честоти. Дори в единия вариант действието му зависи твърде много от кабела и апаратурата към която е свързан. Затова и там въздействието може да е незабележимо. Изобщо, не бива да се очакват някакви чудесии от представената схема на свързване, защото представлява опит от нищо да се направи нещо. Единствено частта на името на ЕС е направена по всички закони на науката, и съм сигурен, че работи качествено. И за да не завършвам все песимистично - единствения вариант да се използва пасивен вариант, е допълнителен потенциометър, подбран за конкретната цел. Цитирай
jabs Отговорено Февруари 8, 2011 Автор Отговорено Февруари 8, 2011 Parni_Valjak, благодаря за помощта. За рязането на ниските: вероятно си прав, а аз съм се подвел по тази статия: TBX_Premier_Guitar Честно, не схващам кой пот какво прави, но май няма особено значение след като крайния ефект не ме грабва. За ползването на потенциометрите в пасивен режим: Наясно съм, че волюма при тази конфигурация е 50К, което го прави неприложим в схема с пасивни адаптери. Ясно че бууст пота не може да се използва за бууст, тъй като самия бууст е изключен. Чуденката ми беше дали бууст пота, който е 250К + евентуално заменен TBX със стандартен такъв (също 250К) в пасивен режим не могат някак си да се вържат и използват като стандартни тон/волюм... Простете за вероятната глупост която сътворих, но ако знаех отговора на тъпия си въпрос нямаше да ви занимавам с него, нали така? )) Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Февруари 8, 2011 Отговорено Февруари 8, 2011 (Редактирано) Mid Boost-а, 250 K, Audio (log) може да се използва, но стойността му е малко ниска за пасивен вариант. Трябва да е 500К ... 1М. Още повече това се налага за що-годе добрата работа на TBX. Може да се пробва дали няма да се влоши качеството при активен режим, но мисля, че няма да е фатално. Освен това трябва да се използва превключвател 3х2, за да се превключват едновременно : -горния край на потенциометъра - при пасивен вариант да отиде на горния плъзгач на TBX/ изхода на превлючвателя на адаптерите, като едновременно се прекъсне TBX > вход на активната част. -долния край на потенциометъра да се откачи от средния край на Volume и да се замаси. Така ще може да се използва MID-BOOST като пасивен VOLUME. Добре е да се качи на 500к Audio/log. Неудобно ще е превключването по време на свирене, защото нивата и звукът активен/пасивен ще се различават и ще трябва да се регулират, а това ще иска време, което може да липсва. Както обясних, калпаво решение... Редактирано Февруари 8, 2011 от Parni_Valjak Цитирай
jabs Отговорено Февруари 8, 2011 Автор Отговорено Февруари 8, 2011 Искрено ти благодаря. Дори за профан в елчастта като мен нещата са горе-долу ясни. Ще си позволя да ти пратя една схемичка тия дни където ще начертая както съм разбрал свързването. С молба да ме корегираш ако съм оплескал нещо. После ще пробвам новата концепция, ей тъй на, за спорта.... Последен въпрос: ако реша да сменя TBX-a с нормален простосмъртен пот, какъв би препоръчал? 250 или 500К? Цитирай
Recommended Posts