Jump to content
Българският форум за музиканти

G.A.S.- Gear Acqusition Syndrome


cecob

Recommended Posts

Този въпрос ме тормози от бая години. За незапознатите G.A.S. е склонността да си купуваш "още само една/един" китара/бас. Напоследък в САЩ и психолозите/психоаналитиците се опитват да изкарат по някой долар покрай всичко това и се появяват(доколкото четох по чужди форуми) изследвания в областта.

 

Аз изхождам от моя конкретен случай - видя ли нещо интересно във форма на бас, което мога да си позволя и ми е интересно да пробвам, го купувам. Понякога дори и да не мога да си го позволя :) След известно време откривам, че не е моят инструмент и заминава за да дойде следващият. И така 40-50 баса. Естествено съм си оставил няколко любими но пак бих ги засилил за нещо друго ако ми хрумне, че е по-добро или ми е по-необходимо. Същевременно и съжалявам за доста неща, които съм продал.

 

Половинката и половината ми приятели се опитват да ме убедят, че не съм наред стане ли въпрос за басове, което ме изнервя до краен предел- в крайна сметка всеки си има своята малка лудост.

 

Исках да проверя дали имам съмишленици(със сигурност да) и кои са те. И също ми е интересно как може да свириш на един инструмент и да си го харесваш и да не ти пука за всичко друго, което предлага световният пазар(пример- имаш си японски джаз бас/примерно/ и си доволен- е, да, ама могат да се вземат и pre CBS Джаз басове и Fullerton-и и т.н.) Естествено единственото което ме спира да изкупя всичко що е Fender до 64та са парите. Как е при вас?

 

P.S. Сега се сетих, че при нас би следвало да е B.A.S.- Bass Acqisition Syndrome :cheers:

Редактирано от cecob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре те разбирам, ама МНОГО!!! Ситуацията е яко позната... Само, че аз съм като черна дупка - какво си купя, остава в мен. Щом съм го харесал, пробвал и купил - мое си е! И до следващото... Абсолютно си прав, че всеки си има неговите малки лудости и не винаги другите ги разбират.

 

G.A.S. или Синдром на PGB - Permanent Gear Buying, хахаха!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

М да така си е няма насмогване на тая краста но винаги си имам оправдание колко много ми е притрябвал още един бас :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Познавам поне още един като вас - Фънкара... Аз пък съм на другия полюс, като си купя нещо, което ме кефи повече от предишното и продавам, та рядко съм бил с повече от 1 бас...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хихи, в групата съм, но с тази разлика, че всичките ми басове са различни като звук, вид, отношение... Когато се случат два подобни, продавам единия ;)

 

Мислил съм по темата дали един бас би ми бил достатъчен и какъв би бил той, но свиря прекалено много различни неща, че да е възможно.

 

...но пък винаги съм се чудил на хора, които имат по няколко китари и всичките са еднакви (или почти еднакви) и продължават да си купуват или поръчват абсолютно същия тип?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за това е приказката, че всеки басист трябва да има и един Фендер ! Аз си имам един Soungear506, дето става за поп-джази неща, имам и един "метълски" Шектер - тотално различни китари, един фретлес за цвят и тембър, и искам и един Фендер джаз, щото пък е съвсем друга китара. Като видя нещо различно, ще го искам и него, но за момента свиренето ми е толкова на заден план, че не си струва.

Иначе и аз съм като черна дупка - каквото влезе в къщи - не излиза ! Китари не продавам !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заради тази приказка за фендера, преди време си взех един, но не изкарах и половин година с него - може би, защото беше съвременно производство, знам ли...

...но не е като да не съм хващал Фендер от началото на 70-те - ми, нищо общо нямаха :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак си я обърнахме на Фендър дискусия- нищо, това ми е любимата част. И аз съм имал няколко и съм хващал 5-6 70тарски и два Fullerton reissue- дори и те нямат нищо общо с Pre CBS които съм хващал. Няма да кротна докато не си взема по едно от всичко- 51P, 54P, 57P, 59P, 62P, 62J и 64J. A, и 70тарски Telecaster бас. Друго май не ми трябва в тоя живот :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност GAS означава Gear Acquisition Syndrome и се употребява еднакво успешно за всякакъв вид оборудване.

 

 

При мен болестта се изявява циклично :D Стигал съм до 8 бас китари - извинения за това колко са различни и т.н. винаги могат да се намерят. В момента съм в "светъл период", не ме мъчи абстиненция и кротко си живея само с 3 баса, но това положение може да се промени бързо и неконтролируемо при подходящо съвпадение на звезди, финанси и това колко ме дразни съседа от долния етаж :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да кротна докато не си взема по едно от всичко- 51P, 54P, 57P, 59P, 62P, 62J и 64J. A, и 70тарски Telecaster бас.

Би ли споделил докъде си стигнал...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление до под кривата круша, на изчакване съм за един 60тарски джаз бас- собственика от около година се чуди дали да се раздели с него и мисля да започна от там. Иначе сега чакам да пристигне един Fullerton P'57 Reissue да ме поуспокои за известно време.

 

P.S. имах предвид, че искам да си взема от съответните години бройки, не reissue серия.

Редактирано от cecob
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се отървеш не са достатъчни воля, убеждаване или сълзите на половинката. Нужни са клиника, терапия и медикаментозно лечение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се един виц:

 

- Измъчват ли ви розови сънища?

- Че що да ме измъчват, те са си много приятни.

 

:greenangel:

 

Манийката ви е доста яка, дай Боже всекиму да може да колекционира това, по което има страст.

Ако G.-то в G.A.S. е Gear, то и аз съм в сектата. Почнах с едно басче, после второ, ак. китара, ел. китара, педалчета кви ли не, миди клавиатура, монитори, зв. карта, комбота, плъгини и накрая барабани. За кво са ми тия барабани, да се еа у главата проста?!? :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.