Jump to content
Българският форум за музиканти

Пеене Със Сингбек - Проблеми


Tim Stone

Recommended Posts

Здравейте на всички във форума!

Първо, малко инфо за мен. На 21 съм, живея в София. Може да се каже, че съм от музикално семейство-- дядо ми е бил в оркестър/че/, макар и непрофесионално, и 30 години си е изкарвал хляба с това. Баща ми обича да дрънка на китарата и да пее, но само за удоволствие. Явно и аз съм наследил нещо от това влечение за пеенето от тях-- я ген, я среда. :)

Та, от няколко месеца реших да се позанимавам малко с развитието на гласа си, но все още си личи, че има доста да се уча. Въпреки, че усещам за себе си, че има голямо подобрение. Ениуей, въпроса ми е там: Когато пея някоя песен заедно с оригинала /напр. по радиото/ нямам проблеми, но пусна ли я само на синбек, или недай си боже да пробвам акапело, усещам, че почвам да се губя м/у тоновете и гласа ми звучи някак по-'празен'. Не знам дали го обясних както трябва, но така го усещам. Исках да ви питам за съвет относно този проблем.

(дядо ми синбеци не е използвал) :hysterical:

Какво трябва да направя, има ли конкретни техники и начини? Или просто с времето и опита се свиква? Предполагам, че част от проблема ми е на психическа основа и от неопитност.

Ще съм благодарен за всички съвети и мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зрасти аз също се занимавам с пеене от скоро но бих ти препоръчала , да започнеш от упражнения първо и после да започнеш да пееш цели песни моят учител по пеене ми каза , че песните само надграждат а основата се слага с някой упражнения например да пееш 2 или 3 поредни тона , защото това е една мелодия с времето и практиката всичко ще се изглади.Лично аз мисля , че за пеенето трябва да ходиш на уроци , защото там ти казват къде грешиш къде не а ако се учиш сам не можеш да прецениш ясно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ениуей, въпроса ми е там: Когато пея някоя песен заедно с оригинала /напр. по радиото/ нямам проблеми, но пусна ли я само на синбек, или недай си боже да пробвам акапело, усещам, че почвам да се губя м/у тоновете и гласа ми звучи някак по-'празен'. Не знам дали го обясних както трябва, но така го усещам.

 

 

Здравей!

Едно от важните неща, за да не се "губиш" е да си научиш мелодията (и текста) много добре, да можеш да ги пееш сигурно без синбек.

За това биха ти помогнали солфежни занимания: за да можеш да се научиш да разпознаваш посоката на мелодията и големината на "стъпките", с които се движи...освен това по-лесно ще можеш да транскрибираш една мелодия.

Другото е да си намираш нотите на песните и да "четеш" мелодията заедно с оригиналния запис- и така да я учиш.

Аз примерно като започвах да пея с разни банди имах (сега ми звучи много смешно, но така си бешеblush.gif) следния метод:

Hе ползвах ноти: не че не ги познавах като ги видя написани-просто тогава ми се струваше адски трудно да седна да "извадя" една мелодия по ноти-водех бележки по текста: ползвах разни средства за маркиране на мелодията като подчертаване на определени срички, на които падат акценти или които са с бендове, пишех разни стрелки нагоре/надолу, накъдрени за вибрато, маркирах къде има разни украшения, ...

Общо взето трудна работа и неточна като записване на информацията, дето ти трябва.

Можеш и ти да пробваш с бележки от този тип, но от опит ти казвам, че ще си спестш време и проблеми ако започнеш редовно да посещаваш уроци по пеене.

По отношение на "празнотата"-положението е същото. Без да съм чула какво имаш предвид, мога само да предполагам-но мисля, че става въпрос за липса на резонантност(плюс неразвито вибрато) и липса на усет примерно за завършване на фраза и характерно стилово тоноизвличане.

Тук бихме могли да дадем по-конкретни съвети само ако пуснеш запис на пеенето си, но наистина е най-добре да се насочиш към преподавател "наживо" :)

Откъде си?

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви, Анитоо и Вяра. Напълно съм съгласен за уроците-- сега все още разучавам и се опитвам да придвижа нещата в тази посока. Ако имате някои имена или препоръки, ще съм доволен.

@ Вяра: До сега не съм ходил на уроци по пеене, и ще ми е много интересно да видя какви са процесите и упражненията там. Не мога да чета ноти, но на слух иначе го докарвам. (както казва дядо ми: "Аз от ноти не разбирам, ама иначе съм скромен"). Идеята ти за бележки по песните е интересна, ще я пробвам. Лошото обаче е, че живея със съквартирант и мога да пея/практикувам само когато го няма. Иначе като се прибирам в Монтана се възползвам от свободата и тормозя съседите :yahoo:

Относно запис с мое пеене, да, мисля да направя някой, но трябва първо да купя някакво микрофонче, защото с тези на лаФтопа се получава мн страничен шум. надявам се през weekenda да намеря време и смелост и да кача нещо което да прослушате и критикувате. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общия случай, това значи, че песента не пасва на гласа ти. Но дори това да е така, след доста доста доста опит, няма да имаш такива проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зравей пак от мен надявам се моите съвети да ти помогнат . Колкото до уроците за да ходиш на уроци по пеене не ти трябва да четеш ноти достатъчно е да кажеш на преподавателя , че не си ходил на сулфеж. Уроците протичат много приятно той/ тя ти свири и те кара да пееш определени тонове примерно с ми ме мамо му . Аз лично адски се амбицирам. Ако си от София бих ти препоръчала моя даскал не искам да му правя реклама но на мен лично доста ми помага . Няма да кажа името да не реклама. Успех и найстина се надявам да съм помогнала . Музикантите трябва да се подкрепят :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, Ани, съгласен съм с това. Та дори и да не сме музиканти, а само опитващи се, приятелска подкрепа винаги е добре дошла. ако искаш, можеш да ми пратиш името на инструктора ти по ЛС, за да не е в темата като реклама.

мерси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.