Tim Stone Публикувано Януари 31, 2011 Публикувано Януари 31, 2011 Здравейте на всички във форума! Първо, малко инфо за мен. На 21 съм, живея в София. Може да се каже, че съм от музикално семейство-- дядо ми е бил в оркестър/че/, макар и непрофесионално, и 30 години си е изкарвал хляба с това. Баща ми обича да дрънка на китарата и да пее, но само за удоволствие. Явно и аз съм наследил нещо от това влечение за пеенето от тях-- я ген, я среда. Та, от няколко месеца реших да се позанимавам малко с развитието на гласа си, но все още си личи, че има доста да се уча. Въпреки, че усещам за себе си, че има голямо подобрение. Ениуей, въпроса ми е там: Когато пея някоя песен заедно с оригинала /напр. по радиото/ нямам проблеми, но пусна ли я само на синбек, или недай си боже да пробвам акапело, усещам, че почвам да се губя м/у тоновете и гласа ми звучи някак по-'празен'. Не знам дали го обясних както трябва, но така го усещам. Исках да ви питам за съвет относно този проблем. (дядо ми синбеци не е използвал) Какво трябва да направя, има ли конкретни техники и начини? Или просто с времето и опита се свиква? Предполагам, че част от проблема ми е на психическа основа и от неопитност. Ще съм благодарен за всички съвети и мнения. Цитирай
anitooo Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 Зрасти аз също се занимавам с пеене от скоро но бих ти препоръчала , да започнеш от упражнения първо и после да започнеш да пееш цели песни моят учител по пеене ми каза , че песните само надграждат а основата се слага с някой упражнения например да пееш 2 или 3 поредни тона , защото това е една мелодия с времето и практиката всичко ще се изглади.Лично аз мисля , че за пеенето трябва да ходиш на уроци , защото там ти казват къде грешиш къде не а ако се учиш сам не можеш да прецениш ясно. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 (Редактирано) Ениуей, въпроса ми е там: Когато пея някоя песен заедно с оригинала /напр. по радиото/ нямам проблеми, но пусна ли я само на синбек, или недай си боже да пробвам акапело, усещам, че почвам да се губя м/у тоновете и гласа ми звучи някак по-'празен'. Не знам дали го обясних както трябва, но така го усещам. Здравей! Едно от важните неща, за да не се "губиш" е да си научиш мелодията (и текста) много добре, да можеш да ги пееш сигурно без синбек. За това биха ти помогнали солфежни занимания: за да можеш да се научиш да разпознаваш посоката на мелодията и големината на "стъпките", с които се движи...освен това по-лесно ще можеш да транскрибираш една мелодия. Другото е да си намираш нотите на песните и да "четеш" мелодията заедно с оригиналния запис- и така да я учиш. Аз примерно като започвах да пея с разни банди имах (сега ми звучи много смешно, но така си беше) следния метод: Hе ползвах ноти: не че не ги познавах като ги видя написани-просто тогава ми се струваше адски трудно да седна да "извадя" една мелодия по ноти-водех бележки по текста: ползвах разни средства за маркиране на мелодията като подчертаване на определени срички, на които падат акценти или които са с бендове, пишех разни стрелки нагоре/надолу, накъдрени за вибрато, маркирах къде има разни украшения, ... Общо взето трудна работа и неточна като записване на информацията, дето ти трябва. Можеш и ти да пробваш с бележки от този тип, но от опит ти казвам, че ще си спестш време и проблеми ако започнеш редовно да посещаваш уроци по пеене. По отношение на "празнотата"-положението е същото. Без да съм чула какво имаш предвид, мога само да предполагам-но мисля, че става въпрос за липса на резонантност(плюс неразвито вибрато) и липса на усет примерно за завършване на фраза и характерно стилово тоноизвличане. Тук бихме могли да дадем по-конкретни съвети само ако пуснеш запис на пеенето си, но наистина е най-добре да се насочиш към преподавател "наживо" Откъде си? Редактирано Януари 31, 2011 от Viara Ivanova Цитирай
Tim Stone Отговорено Януари 31, 2011 Автор Отговорено Януари 31, 2011 Благодаря ви, Анитоо и Вяра. Напълно съм съгласен за уроците-- сега все още разучавам и се опитвам да придвижа нещата в тази посока. Ако имате някои имена или препоръки, ще съм доволен. @ Вяра: До сега не съм ходил на уроци по пеене, и ще ми е много интересно да видя какви са процесите и упражненията там. Не мога да чета ноти, но на слух иначе го докарвам. (както казва дядо ми: "Аз от ноти не разбирам, ама иначе съм скромен"). Идеята ти за бележки по песните е интересна, ще я пробвам. Лошото обаче е, че живея със съквартирант и мога да пея/практикувам само когато го няма. Иначе като се прибирам в Монтана се възползвам от свободата и тормозя съседите Относно запис с мое пеене, да, мисля да направя някой, но трябва първо да купя някакво микрофонче, защото с тези на лаФтопа се получава мн страничен шум. надявам се през weekenda да намеря време и смелост и да кача нещо което да прослушате и критикувате. Цитирай
paranoize Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 В общия случай, това значи, че песента не пасва на гласа ти. Но дори това да е така, след доста доста доста опит, няма да имаш такива проблеми. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 ^Тъй тъй, не пасва...мхм...... Цитирай
anitooo Отговорено Февруари 2, 2011 Отговорено Февруари 2, 2011 Зравей пак от мен надявам се моите съвети да ти помогнат . Колкото до уроците за да ходиш на уроци по пеене не ти трябва да четеш ноти достатъчно е да кажеш на преподавателя , че не си ходил на сулфеж. Уроците протичат много приятно той/ тя ти свири и те кара да пееш определени тонове примерно с ми ме мамо му . Аз лично адски се амбицирам. Ако си от София бих ти препоръчала моя даскал не искам да му правя реклама но на мен лично доста ми помага . Няма да кажа името да не реклама. Успех и найстина се надявам да съм помогнала . Музикантите трябва да се подкрепят ) Цитирай
Tim Stone Отговорено Февруари 2, 2011 Автор Отговорено Февруари 2, 2011 Да, Ани, съгласен съм с това. Та дори и да не сме музиканти, а само опитващи се, приятелска подкрепа винаги е добре дошла. ако искаш, можеш да ми пратиш името на инструктора ти по ЛС, за да не е в темата като реклама. мерси Цитирай
anitooo Отговорено Февруари 3, 2011 Отговорено Февруари 3, 2011 пратих ти го надявам се да си го получил на нещо , защото компютара ми се бъгва леко Цитирай
Recommended Posts