Jump to content
Българският форум за музиканти

Envelope Follower?


7thString

Recommended Posts

Първо, не знам дали е правилен термина - envelope follower трябва да е това нещо, което според амплитудата на входния сигнал, в реално време "хвърля" midi cc със стойността й. Така например ако има някакъв пик на входа, той може да се предаде като midi съобщение и после чрез това да контролирам някакъв параметър.

 

Пример за такова нещо е Guitar Rig -> MDF Input Level Modifier - в зависимост от амплитудата на сигнала от китарата могат да се автоматизират и управляват всякакви неща.

 

Проблемът ми е, че нямам никаква идея как да навържа цялата работа в Сонар или Chainer така, че да управлявам няколко VST-та с такова чудо.

 

Свалих няколко уж пробни плъгина, които твърдят, че правят това, но нямам никаква идея как точно става "преноса" на тези МИДИ съобщения? Не знам принципа на работа на МИДИ в тези системи - как от плъгина да се настрои да хвърля съответното съобщение - в този, който пробвах имаше само канал на който да праща. Не знам обаче и как да проверя дали реално праща някакви CC в Сонар/Chainer. Не знам и как да навържа плъгина да слуша за тези съобщения...

 

Въобще, ако някои има повечко познания за контрол с МИДИ и знае за такъв плъгин, ще се радвам да помогне. Искам да получа следното:

Китара->Интерфейс->Хост(за предпочитане Chainer, или пък Сонар)

На входа слагам плъгин, който следи нивото на чистата китара

После сигнала минава през драйв плъгин - примерно Guitar Rig

След това следват няколко модулационни ефекта като chorus и reverb, чиито параметри зависят от нивото на входния сигнал, съответно това, което праща първия плъгин.

 

В тази тема знае ли някой дали пък вътрешния плъгин на Guitar Rig може да хвърля тези МИДИ съобщения и така да си спестя отделен плъгин за това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм. всичко е според хоста. във vsthost примерно можеш да навързваш плъгините един след друг и по midi, и по аудио. в reaper мигат едни червени лентички, като вървят midi съобщения... можеш да пробваш и през различни дивайси - с midi-yoke примерно.

 

между другото, кои са плъгините, които си намерил? че и аз мисля нещо в тая насока...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, това дето си го мислиш е възможно, но доста объркано за управление, в крайна сметка ,ако правилно съм разбрал искаш при определена динамика да сработва някакъв ефект? ТОва не е ли по-удобно съ сайд чейн? Иначе по миди път би трябвало да се следва следния принцип- този плъгин подава миди информация. Виж на кой миди канал и кой точно № миди контролер, и от там нататък идва мрака...

Ако искаш да управляваш вст инструмент - насочваш входа на вст инструмента да е въпросния плъгин....(логично е да има и обратна функция)и би трябвало да приеме информацията, която си задал от входа на китарата и миди плъгина.

А сега като се замисля, ти очакваш да емулираш миди команди от китара.......по-голям успех като контролер ще имаш ако ползваш истински миди контролер за китара. Още повече, че сигурно ще очакваш и GM управление....

С такъв плъгини до сега не съм се сблъсквал, но принципа в мидито е елементарен - канални съобщения, системни съобщения, № на контролер и т.н. А не съм се сбъсквал с такъв тип контролиране, защото не ми се е налагало, а не ми се е налагало, защото не е възможно със свиренето на китара, да управляваш например дръм-модул...

съветът ми е, ако те влече нази материя, да си потърсиш миди контролер за китара, и паралелно с аудио сигналите, да си подаваш миди команди. Ето нещо такова, с подробно описание за възможностите.

Roland GM70

ТОва е доста стар модел, но има и няколко видеодемонстрации. КОмбинацията на миди и аудио наистина е невероятна....

Успех!

п.п. като изчетох до край написаното от теб, видях всъщност ,че това което целиш не са тия комбинации, които аз си представях. И понеже не съм китарджия, няма да навризам в забранената територия... :) , а се ограничавам само до връзката с миди системите.

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря за отговора колега ;)

 

Значи дилемата ми е следната:

Искам когато намаля китарата (т.е. тя си звучи чисто през драйва), да се усилва chorus, реверб и ехо в микса - като за акустична китара. Когато свиря усилено обаче, искам микса да е по-изчистен за да не ми се омазва звука с много ефекти. Тва ми е с две думи идеята :) Само с guitar rig успявам да го постигна с input level modifier, което е точно такова, но понеже не му понасям много драйва, искам да ползвам други плъгини, а управлението по входното ниво трябва да е ПРЕДИ драйва :)

 

^^ Намерил съм няколко плъгина, но като видя, че нещо все пак работи, ще пиша :) Audio Midi CC е един от плъгините които теглих ама ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в риъл тайм това е много сложно да се програмира.....явно в гитар рига са си намерили решение. Далеч съм от тоя софт, щото както казах, не съм китарист...

ПОздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.