Bo Yan Отговорено Януари 24, 2011 Отговорено Януари 24, 2011 От няколко месеца съм в БГ и нищо не се случва,... В БГ се правят пари от музика по-лесно отколкото на другите места, където съм бил. ... На мен навън ми е по-лесно да живея от музика отколкото в БГ. Много ме обърква този противоречив отговор - хем в БГ по-лесно се правят пари, хем на вън ти е по-лесно да живееш от музика отколкото в БГ!? Познавам Боян - китарист, учил в Щатите блу грас, който се върна миналото лято в БГ и си посвирихме с китари в Докторската градинка през август 2010г, но май не си ти? Лими, разбирам те. изглежда объркващо, но не е. просто трябва да обясня. не знам откъде да започна, заплетено е... все пак си е балканска драма... прекарах 6 месеца в БГ. наложи се. нямаше работа през повечето време, т.е. имаше, но не през цялото време както съм свикнал - аз нямах избор и трябваше да търпя и да чакам да мине времето. това най го мразя. опитвах разни неща, но хората като разбираха, че съм в БГ замалко и се отказваха да свирят с мен. голямо разочарование... а 6 месеца са ужасно много време... късметлия съм да имам страхотни приятели, които ми помогнаха да имам работа тук-там. в БГ се правят пари от музика много лесно - факт. още преди да замина, до 2005 свирех по пиано барове и клубове и правех много добри пари. само в софия в момента има сигурно 30 пиано бара, 20 клуба с жива музика и кой знае колко още места, от които потенциално можеш да печелиш като свириш. на мен навън ми е по-лесно да живея от музика (макар че парите се правят много по-трудно), защото бизнес моделите са по-добре установени, защото имам повече контакти, защото музиката ми харесва повече, защото готините ми инструменти са там и още няколко причини, които не искам да изричам на глас. в БГ мога да свиря всички чекии, които се свирят по клубовете и пиано баровете от последните 30 години насам (те няма да се променят), и парите са супер... особено за такава музика... обаче кефа от цялата работа е нула. зиро. ниенте. 0. това ме потискаше още преди да замина и е една от основните причини да искам да видя какво става по света и по специално там, където правят музиката, която ми харесва. надявам се да съм изяснил въпроса. а иначе, не, не съм аз този Боян, с когото си свирил в докторската градинка. ако знаех, че стават джемове там, щях да дойда. по щастлива случайност и аз имам нещо с блу граса - свирих преди около 3 години на един фестивал за кънтри музика в Тенеси и групата, в която свирех на добро спечели ей тая награда: Цитирай
Bo Yan Отговорено Януари 24, 2011 Отговорено Януари 24, 2011 Разкажи как стигна до Бъркли, обогати ли те престоя там, срещна ли яки музиканти, кои ти преподаваха. Иване, много дълъг отговор искат тия въпроси, а вече няма за кога. по горе писах за бъркли... не писах че нивото на тези хора е много високо, и че има хора от цял свят. по много. винаги съм си мислел че съм отворен и че съм се интересувал от други култури и имам широки схващания за света като цяло... грешал съм. разбрах го там. и започнах работа да вляза в час. обогатяването е мащабно, не можех да си го представя преди да отида там. имах очаквания, които бяха надминати многократно. но това можеш да го видиш в последствие, след като си се сблъскал лице в лице с други култури. правя уточнение, че мен ме силно ме интересува културата на тази страна - езикът, нравите, историята и т.н. много хора, които отиват там пренебрегват тези неща или просто не искат да ги разберат и това им създава дискомфорт, а и грешно разбиране за света около тях. за музикалните неща... в един нормален учебен ден аз ще видя и чуя 30 студента и 4-5 учителя да свирят (теоритични и подобни класове не ги броя в този аргумент) и вечерта ще отида на джем или на концерт. замисли се, кога за последен път си чул някое интересно музикално произведение (напр. джаз стандарт) да бъде интерпретирано от толкова много хора в толкова кратък период от време? разбираш ли накъде бия? адски много музика, всеки ден, през цялото време. зверско количество информация. всеки ден си изложен на безброй идеи и концепции свързани с музиката - от учители И студенти. всеки прави нещо специално и ти го виждаш пред очите си. виждаш различни идеи на хора от цял свят. хората свирят в коридорите, по стълбите, на улицата.. даже не е нужно да си в клас, за да нучиш нещо ново. последния ти въпрос... имам списък на учителите които са ми повлияли най-много на моя сайт.. боянхристов.ком като каза за яки музиканти, вън от бъркли (че малко ми стана досадно вече хаха) искам да ти разкажа за един твой колега, басист, с който работих на един кораб. пича беше млад, 25, и свиреше тип бродуейско шоу на прима виста, пиян, с безкрайно отегчен поглед, облегнат назад на стола и крака изпружени пред него. представи си четене от раз на бесни темпа, всякакви криви тоналности и сменящи се размери (театрална музика), смяна на темпа, фийл и тоя пич ковеше всичко на момента... нещо в мен умря като го видях това... и друго се роди... така че баланса е запазен... хахаха... Цитирай
Bo Yan Отговорено Януари 24, 2011 Отговорено Януари 24, 2011 благодаря на всички за хубавите въпроси. надявам се да съм отговорил добре. сега ще сложа на стола моя приятел китаратапешо Цитирай
Лими Отговорено Януари 24, 2011 Отговорено Януари 24, 2011 Ясен отговор! Напълно те разбрах! И на мене отдавна ми е писнало да свиря изтъркани златни хитове и затова си свиря слабо познати неизтъркани хитове, от които не падат кинти,а само чисто удоволствие, ама нали затова живееме! И свириме! Цитирай
Recommended Posts