Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос


djoko

Recommended Posts

Здравейте!Поразтърсих се из форума ,за да не стават недоразумения и да се окаже ,че такъв въпрос вече е задаван, но не успях да намеря.Та мисълта ми е следната:Принципно се занимавам с китара,но от около година започнах и да си попявам малко, докато свиря( казаха ми ,че било неизбежно :) ).На 17 години съм и доколкото разбрах гласът ми не е мутирал изцяло в горния регистър.Повечето песни,които се опитвам да пея ми идват високи ,някой дори доста , а не мисля ,че трябва да е така,транспонирам ги понякога с 2-2 и половина тона или пък ги пея октава отдолу , което не ми се струва приемливо :unsure: Та въпросът ми е дали след края на мутацията, гласа ми ще стане по-сигурен във височните или точно обратното, ще улегне долу и как евентуално мога да увелича височините които достига.Другото ,което бих искал да ви попитам е дали знаете някаква програма за разпяване , която например да имитира пияно или пък как да се разпявам с китарата по подобен начин?Мерси предварително ^_^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-разумно е да походиш на уроци при някой добър вокален педагог. Ще те научи как да се разпяваш и ще ти даде ценни съвети.

 

Недей да ги мислиш много тия височини, избирай си песни според гласа, а не гласа според песните. Принципно с работата върху гласа се разширява и диапазона. Ако си упорит, малко по малко ще ти се увеличи диапазона. Също така като работиш по гласа си, той ще стане по-стабилен, ще добиеш контрол. За целта - педагог :)

 

Иначе е нормално при мутацията гласът ти да стане по-нисък, но това не е болка за умиралка. Преди много време са скопявали някои от най-талантливите певци, за да запазят гласа им висок - примерно Фаринели. :D Готин избор :pray:

 

За програмката - напиши в google "virtual piano" и си избери. Има доста. Ама ти щом си имаш китара едва ли ти трябва виртуално пиано, за да се разпяваш. Можеш да си свириш с китарата.

 

Успех

Редактирано от Маждрамуняк
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а въпросът ми е дали след края на мутацията, гласа ми ще стане по-сигурен във височните или точно обратното, ще улегне долу и как евентуално мога да увелича височините които достига.

Здравей, djoko.

Гласът ти сам по себе си няма как да стане "по-уверен" в който и да е регистър. Трябват внимателни занимания.

"Височините" се увеличават с упражнения за тази цел. Трудно ще ни е тук да ти обясним тези упражнения така че да имаш полза от тях, без да знаем повече за за гласа ти и за това какви познания имаш за структурата на вокалния апарат.

На този етап наистина преподавател по пеене ти е най-добрият избор- поне за 5-6 урока, за да придобиеш представа кои мускули и по какъв начин участват в пеенето-и от там да ти обяснят защо едни упражнения помагат за разширяване на диапазона(увеличаване на "височини" и "низини"), други за стабилен тон и т.н.

Другото ,което бих искал да ви попитам е дали знаете някаква програма за разпяване , която например да имитира пияно или пък как да се разпявам с китарата по подобен начин?

Упражнения за разпяване има много, както и софт. Обаче не съм сигурна доколко едно виртуално пиано примерно ще ти е от полза ако не знаеш какво да свириш, за да се разпееш ефективно.

Разпяването на певците става по подобен начин на "разсвирването" при инструменталистите.

Прав си, че ако знаеш какъв "материал" се ползва за разпяване можеш да ползваш и китарата си вместо пиано.

Единственото условие е да си достатъчно запознат с инструмента и да имаш поне минимум знания по теория, за да не се налага да мислиш как се свири еди кой си арпеж или гама, а да се съсредоточиш върху пеенето си. Необходими ще са ти и познания по хармония, тъй като примерно като пееш гами корепетиторът не свири гамата, а подходяща за целта прогресия.

Можеш и "наизуст" да свириш , разбира се: просто като отидеш при преподавателя питай какво свири докато те разпява. Друга идея е да си вземеш диктофонче и да записваш уроците.

За "загрявка" на гласа се ползват основно

1. арпежи: kато начало 1-3-5-8 (примерно в До мажор арпежът е: До-Ми-Сол-До) и

2. гами- като начало мажорни. Започваш от До(middleC) възходяща гамa: До Ре Ми Фа Сол Ла Си До, и низходяща(До-Си...)

След това същото от До диез и така до най-високият тон, който пееш без напъване и обратно, след това надолу от До .

Bъв връзка с особеностите на дишане за пеене и артикулацията се включват упражнения с дълги тонове, 4тактови фрази и свързването им, пеене на скоропоговорки с различни акценти, и от там нататък се продължава с по-специфична работа.

Аз имам такива и на драго сърце ще ти пратя, но първо искам да науча нещо повече за теб и намеренията ти с пеенето. Ако желаеш пиши ми на ЛС.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.