Свилен Бас Публикувано Ноември 29, 2010 Публикувано Ноември 29, 2010 (Редактирано) Редакция на модератора: Отделям тази дискусия за произхода на бас китарата в собствена тема, за да не продължава под формата на Че то 7-струни бас ли е, особено ако имаме предвид, че басът произлиза от контрабаса, който в оригинал е бил с три струни ... 21 век, е такова - да има, пък 2, 3, 7, 12 (струни) - всеки си избира/решава (между другото, три струнните басове изобщо не са евтини в момента). Освен мен, не ми е известен друг, в България, който притежава 2-струнен бас, така че предай на чичо за 9-ката да ми направи промоция (може и да го консултирам за сигничър...: ) Редактирано Януари 8, 2011 от sw1tched Цитирай
docc Отговорено Януари 7, 2011 Отговорено Януари 7, 2011 ... ако имаме предвид, че басът произлиза от контрабаса, ... Всъщност, бас-китарата не произхожда от контрабаса. Цитирай
docc Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 (Редактирано) ^ От нечие въображение. Редактирано Януари 8, 2011 от docc Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 8, 2011 Автор Отговорено Януари 8, 2011 Е, хубава работа! А тоя с въображението за китара, в контрабасовия регистър ли си е мислил или за малък контрабас? Цитирай
docc Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 ^ Хубава - лоша ... т'ва е положението. Идеите са; Да се чува силно ("еликтрифицира") и да се пренася лесно. Мислителите са не един, или двама. Един е мислил дори, като за бас-цигулка - "електрифицирана" и изправена (като контрабас). После е мислил като китара с дебели струни; малко по-голяма мензура и (16) позиции. Накрая един пък е прецизирал инструмента с подходяща мезура (за прилично темпериране) + позиции (нещо като ниско звучаща китара) и кръстил модела 'Precision'. А инструментът е известен, като 'Бас-китара'. Наистина поема функциите на контрабаса, но това е друг тип 'наследство'. В зората на съвременната поп-музика и китарата поема/изземва функциите на банджото в оркестъра, но не произхожда от него. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 8, 2011 Автор Отговорено Януари 8, 2011 Банджото и китарата в общия случай са различни като строй, а басът и контрабасът са освен в един регистър и с еднакъв строй (в общия случай). Май се заиграхме на думички и гледни точки... ...но можем да си направим темичка за историята на баса и да превеждаме уикипедиа, примерно Цитирай
Abbath Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 Естествено, че бас китарата,както и такта 7/8, произхожда от...Македония!!! Цитирай
johniebgood Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 (Редактирано) Според мен и двамата сте прави (че и тримата, даже), в Уикипедия си го пише. 'Айде и аз да добавя : - Първата баскитара без прагчета е направена от Бил Уайман през 1961 - евтин японски бас с махнати прагчета. Първият фретлес бас, влязъл в серийно производство е Ampeg AUB-1, излязъл на пазара през 1966. Фендер започват да произвеждат фретлес Precision Bass през 1970. А аз до днес мислех, че Джако я е измислил, а то "Стоунс"...(Макар, че и аз бях изобретил един в началото на 80-те...) - Един от първите седемструнни басове (строй си-ми-ла-ре-сол-до-фа) е построен от лютиера Майкъл Тобиас през 1987 по поръчка на Гари Гудман. - Стенли Кларк е изобретател на два нови вида бас китара - пиколо бас и тенор бас. Редактирано Януари 8, 2011 от johniebgood Цитирай
Munje Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 Аз пък съм чувал и друга история-че баснята е измислена да подкрепя или заменя клавишните.А колкото до 6,7,или 12 струнните басове-аз им се кефя.Наистина и 3 струни стигат...ако се кефиш да свириш "пом-пом-пом" Цитирай
Fats Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 Оставам с впечатлението, че никой не е чувал името на Лио Фендер, великият майстор произвел първата бас китара. А пък ако искате да се лигавите, помолете модераторите на сайта да направят отделен раздел за лигня и 7-струнни басове. Сещам се за една стара приказка, дето шотландците казали: ако уискито се пиеше с лед, ние така щяхме да го бутилираме... Парафразирайте си го както искате. Цитирай
Munje Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 Оставам с впечатлението, че никой не е чувал името на Лио Фендер, великият майстор произвел първата бас китара. А пък ако искате да се лигавите, помолете модераторите на сайта да направят отделен раздел за лигня и 7-струнни басове. Сещам се за една стара приказка, дето шотландците казали: ако уискито се пиеше с лед, ние така щяхме да го бутилираме... Парафразирайте си го както искате. Брат не се засягай! Лигня или не хората са ги измислили-значи имат приложение тия басове.А това че ти си гледаш само в една права и не можеш да приемеш новостите си е твой проблем.А пък аз все си мисля че е по-яко да свириш и да се кефиш на това отколкото да седиш и да зубриш в уикипедия,за да се направиш на знаещ следващия път! Перефразирай си го както искаш! Цунки! Цитирай
docc Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 Оставам с впечатлението, че никой не е чувал името на Лио Фендер, великият майстор произвел първата бас китара. Няколко поста по-нагоре съм писал : "Накрая един пък е прецизирал инструмента с подходяща мезура (за прилично темпериране) + позиции (нещо като ниско звучаща китара) и кръстил модела 'Precision'." Думата "накрая", стои за да обозначи (успешния) край на експериментите по създаване на преносим, струнен, нискорегистърен инструмент и да стартира историята на съвреманната бас-китара. Моделът е посочен, а човекът е ясен (затова не съм го и споменал) А иначе, фактически първата бас китара не е на Л.Ф. Цитирай
johniebgood Отговорено Януари 8, 2011 Отговорено Януари 8, 2011 (Редактирано) А пък ако искате да се лигавите, помолете модераторите на сайта да направят отделен раздел за лигня и 7-струнни басове. Сещам се за една стара приказка, дето шотландците казали: ако уискито се пиеше с лед, ние така щяхме да го бутилираме... Парафразирайте си го както искате. Само да добавя от името на седемструнниците, 'а да не ни даваш наклони на **ра, ако обичаш! Редактирано Януари 8, 2011 от johniebgood Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 8, 2011 Автор Отговорено Януари 8, 2011 (Редактирано) Музиката се развива, като всяко нещо и още когато на контрабаса са добавили тънката струна Сол, колегите са се разфучали как хубавия звук отишъл по дяволите. Нормално е ако свириш музика от времето на 4-струнните басове да нямаш нужда от 5 струнен. johniebgood, малко си объркал някои от датите с по около 10-15 години А първият ел бас всеки сам може да си открие, при желание, кога е произведен Лео е първият в масовото, серийно производство. Редактирано Януари 8, 2011 от Свилен Бас Цитирай
Recommended Posts