Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси относно Vsti


Otveqn

Recommended Posts

От дни наред преравям статии по форуми, прочетох много от статиите в този форум, и въпреки това изглежда, че хората, които пишат за това, са запознати и никой не се спира на елементарни въпроси като мойте - сякаш всички си го знаят, и никой не обяснява :). Вече се уморих да събирам трохи и реших да се обърна към вас, ако някой може да ми сложи малко ред в главата :) Предварително се извинявам ако все пак е имало тема във форума, която да обяснява тези неща.

 

Това, което искам да разбера е какво е VSTi и как да използвам VSTi. Ако правилно съм разбрал, VST инструментите са софтуер, който позволява MIDI file/MIDI инпут в пц-то или музика написана под някаква форма друга от миди да се "озвучи"/превърне в аудио запис чрез вече записани звуци/семпли на различни инструменти (предполагам, че това са огромните бази данни от по много гигабайти). Ако това е така, то излиза че почти всички домашни синтезатори (които както изглежда почти винаги имат МИДИ аутпут, демек са заместители на МИДИ клавиатура) чрез пц, софтуер и нужния хардуер могат да се обогатят с много по-качествен звук от пресетите/инструментите, които си имат по дефолт.

 

Пример: Аз имам в момента Yamaha DGX 205, която има USB midi. Всичките 'пиано' инструменти, които имам, са много сухи и не ми харесват като звук. Ако вържа клавирчето с усб към пц-то, и ако имам някакъв сносен аудио интерфейс и съответния софтуер, ще мога ли да я използвам(yamaha-та) като миди клавиатура, която вързана с пц-то да звучи като VSTi пиано, което има много по-качествен звук, и това да се случва в реално време с пренебрежимо малка латенция? Същото се отнася до други VST-i разбира се, принципът би трябвало да е същия (чух Real Guitar и звучеше доста добре).

 

Аз вече успях да вържа клавира с usb към компа и със Steinberg Nuendo чух в реално време миди оутпут, а това което изсвирих се записа, за съжаление с дразнеща латенция. Дори и да не мога друго да направя, поне ще мога да си спестя нотописа като просто изсвиря нещо на клавира и директно го запиша на миди, което после да мога да обработвам. Скоро мисля да си купя усб M-audio fast track (може би fast track pro), за да мога да си записвам китарата и да ползвам Guitar Rig без нуждата от asio драйвери- според вас това ще помогне ли на латенцията, когато съм вързал клавира като миди device, и ще ми позволи ли да използвам VSTi в реално време?

 

Давам си сметка, че може да звучи тъпо цялото това, но найстина не намерих някъде, където всичко да е обяснено като за новобранци като мен :) Всякакво мниение би ми помогнало адски много. Благодаря предварително за вниманието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

технологията е само vst, но обикновено, когато се прави разграничение, vst са ефектите, а vsti - инструментите. вървят като dll файлове, които се зареждат в програма - хост. хостът може да бъде цялостен daw (digital audio workstation) като cubase, audition, fl studio, reaper или специализирана програма като предназначената за свирене на живо cantabile или безплатната vsthost.

vsthost го препоръчвам с 2 ръце, 3 глави и 15 крака - може да е малко шантав, но е супер полезен. днес, ако имам време, най-после ще направя туториала - как да си подготвим vsthost за свирене на живо...

 

иначе vsti не гарантира качество на звука. тия големите симулации на пиана, китари, барабани по-често са просто едни 2-20гб банки със семпли в удобен формат. за пиано съм чувал добри отзиви за ivory - но казват, че в банда не звучало добре... аз не търся такива неща и не ползвам. за барабани имам ezdrummer и dsk mini drumz 2, за бас kontakt с банка scarbee j-bass, а за синтезатори - разни малки нещица от рода на sq8l, s3 и пр.

 

http://www.asio4all.com/ - asio драйверите не са чума, че да бягаш от тях, и, докато си вземеш хубава карта, са добро компромисно решение за намаляване на латенцията.

http://www.kvraudio.com - тук има пълен списък на де що вст е излязло - платено и безплатно, като за безплатните има линкове за теглене, а платените ще си ги намериш по нашенския начин...

http://www.hermannseib.com/english/vsthost.htm - супер лек и удобен.

http://www.midiox.com/ и http://www.midiox.com/index.htm?http://www...x.com/myoke.htm - два супер полезни инструмента за midi. за windows 7 има малък пиниз при инсталацията.

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Studio_Technology - ! а гуглето и уйкипедията знаят всичко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fallenblood , Благодаря много за отговора. Линковете, които си представил, ще ги разгледам много подробно :hysterical: . Уточнение по въпроса - Няма да ми се налага да използвам ВСТи на живо(с банда) - само в домашни условия за запис. Днес прекарах още време пред компютъра и успях пусна вградените ВСТи на Nuendo използвайки клавира си като миди клавиатура, но все още има значителна латенция (със ASIO дриверите).

 

Изглежда въпроса ми остава - как да намаля латенцията? Опитах да записвам с ВСТи, като си пуснах метронома в Nuendo на 120 и свирих 4-ини. Докато записвах чувах финалния оутпут през соунд картата с доста слаба латенция(но все пак забележима), но когато пуснах плейбек се оказа че 4-ините са се записали с толкова голямо закъснение, че идваха на слабо време спрямо метронома. Ако съм изчислил правилно, крайния резултат е 250ms латенция.

 

Ако до тук съм разбрал правилно горе-долу как работят нещата, значи има 2 варианта. Ако използвам програма за нотопис, написвам си каквото искам и го пускам да бъде превърнато в аудио чрез ВСТ инструмент - не би трябвало да има латенция, след като нищо не се случва в реално време. Втория вариант е записа в реално време чрез миди клавиатура, но не знам какъв хардуер ще ми трябва за да се достигне до минимална латенция - с други думи, къде е проблема - липсата на аудио интерфейс, ресурсите на самото пц или нещо трето?

 

 

Предстои ми да правя упгрейд на пц-то и да си взимам някаква външна звукова карта за запис и искам да разбера какво точно ще ми трябва за да си пресметна бюджета. Отново благодаря много за информацията и за отделеното внимание :):wacko:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ебати латенцията! тя принципно може да се настройва - търси buffer size в настройките на програмата или в панела на asio4all. под 512 samples е добре. също така има и latency compensation - пробвай с различни настройки. 0, 32, колкото ти е буферът... успех :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.