Ely Публикувано Декември 30, 2010 Share Публикувано Декември 30, 2010 От доста време се чудя на този въпрос и не мога да си отговоря, защото нямам нищо общо с музиката освен че я харесвам . Преди години съм гледала много постановки в музикалния театър (за софия говоря) и артистите не пееха с микрофони. Сега гледах Котки и Исус Христос суперзвезда - и в двете имат микрофони, а съм сигурна че имат достатъчно силни гласове, за да могат и без тях. Иначе звученето без да минава през микрофон е много по-приятно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Жанрът е мюзикъл. Нещо като концерт с театър. На концерт - като на концерт. Дали играят в Музикалния или на стадиона няма значение. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Жанрът си е точно музикален театър, а произведенията, които се представят са мюзикъли Верно е, че традицията в музикалния театър е да се търсят певци със "силни" гласове, и по-точно стабилен белт. Традициите обаче не са задължителни правила. Гледала съм самодейно представени "Коса" и "Исус Христос..."(в България)- без микрофони, с бекинг тракове вместо оркестър или група. Предполагам всичко зависи от човека/хората отговорни за постановката. Това дали използването на микрофони е информирано решение или се е случило "по подразбиране" може би знаят само оранизаторите.. Аз лично досега не съм гледала професионално поставен мюзикъл без вокални микрофони. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anomandrus Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Наскоро говорих с един господин, който работи там. Истината е, че нямат много пари и затова предполагам не могат да си позволят една сериозна озвучителна система, с по-деликатни кондензаторни микрофони. Това разбира се е в рамките на предположенията. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Вяра, ще се наложи да ти опонирам. Разгледай тази страница: http://www.swu.bg/academic-activities/acad...al-theatre.aspx като пример. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ely Отговорено Декември 30, 2010 Автор Share Отговорено Декември 30, 2010 Супер, благодаря за отговорите В операта нали няма микрофони и Царицата на чардаша в Музикалния е без микрофони и с оркестър все още? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 @L.K. Вяра, ще се наложи да ти опонирам.Не схванах на кое опонираш с този линк? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 @L.K. Вяра, ще се наложи да ти опонирам.Не схванах на кое опонираш с този линк? Вяра, опонирам "Жанрът си е точно музикален театър, а произведенията, които се представят са мюзикъли " - това изречение. Ели, това е и отговор на твоето питане. Оперетата е unpluged жанр в общия случай. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 В какъв смисъл опонираш на това? И с коя част на този линк към българско учебно заведение?? Поне това, което прочетох е резюме на специалност Музикален театър... Не ми е ясно къде виждаш противоречие(то и не може да съществува) с моето изречение: "Жанрът си е точно музикален театър, а произведенията, които се представят са мюзикъли ". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Приказката е за жанровото делене. Аз твърдя, че жанрът е мюзикъл, а не музикален театър. Както и да е - отклонихме темата, която междувременно се и изчерпа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Декември 31, 2010 Share Отговорено Декември 31, 2010 Аз ще поема риска да съм офтопик. Наистина ми е любопитна системата, по която правиш обобщенията и класификациите? Въз основа на какво го твърдиш това по-горе? "Мюзикъл" е форма, не жанр в музиката... Забелязах и друго едно твое твърдение по-горе: Оперетата е unpluged жанр в общия случай. Какво е то unplugged жанр? И кое прави оперетата unplugged ... и каква е връзката с писаното от Ely? Грегорианските чантове според теб може ли да минат за unplugged жанр? Симфонията unplugged жанр ли е? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bo_yan Отговорено Декември 31, 2010 Share Отговорено Декември 31, 2010 Нети, и тя пеела в някакъв мюзикъл на живо.. обаче в Младежкия театър, с микрофон (rofl) Питах специално- потвърдиха... сега не смея да минавам привечер през района Едно време в Муз. театър всичко си беше акустично, мюзикъл, оперета- все едно... Подпомагат гласова немощ с микрофони, вероятно Щом и Нети пее мюзикъли !с микрофон!- ясна работата (Непотвърден слух- канели я били в операта да изпее Травиата, ама тя отказала- не и допадала акустиката в залата...) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
anomandrus Отговорено Декември 31, 2010 Share Отговорено Декември 31, 2010 (Редактирано) Предполагам в големите зали, които нямат перфектна акустика (тези с такава са малко по света) има нужда от лек enhance на определени честоти. Тук не говорим за тотално озвучаване през микрофони, а по-скоро за нужния фон, който създава чялостната гама от звуци и богатството в изпълнението. Тези нюанси са доста деликатни и при пълна зала както и при съвсем празна(както знаете човешкото тяло е един от най-добрите "материали" за поглъщане на честоти без те да резонират) някои от тези нужни нюанси могат да се изгубят. Затова една система с just the right touch от озвучаване (което ще рече скъпа и с добър тон-режисьор зад нея) може да бъде доста полезна. Отново, това е лично мнение. Редактирано Декември 31, 2010 от anomandrus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bo_yan Отговорено Декември 31, 2010 Share Отговорено Декември 31, 2010 Добър тонрежисьор (giggling) (rofl) Оня ден ги гледах, как работят с готови презети Готови, ама за други помещения --- Лелей, и аз почнах да пиша като ранния Налбантов...по 2 думи на ред, без препинателни.... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Termy Отговорено Януари 10, 2011 Share Отговорено Януари 10, 2011 В музикалния до преди няколко години се играеха предимно оперети. Оперетата не е съвременен жанр и използва техника за пеене сходна с тази на операта. Оркестъра също е подобен. Исус Христос и Котки са съвременни произведения. Пеенето и оркестрацията също са такива (Исус Христос си е направо рок опера). Сответно ползват се съвременни техники за пеене (рок пеене за Исус). Ерго - ползва се микрофон. Иначе е малко смешно като надвикваш ел. китара с дистър и барабани. Дори и да си в състояние да го направиш, просто звученето не е това, което трябва. Офтопик: В музикалния хич не им звучат добре плъгд инструментите. А отделно, че и соло китаристът им е слаб. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts