Jump to content
Българският форум за музиканти

Валс


deyan_minchev

Recommended Posts

Здравейте музиканти,

 

Бих искал да ви помоля за съдействие по един важен за мен въпрос.

 

Реших да проверя дали наистина мога да свиря валс. Грабнах китарата. Почнах да свиря каквото съм научил и накрая спрях, защото разбрах, че валсовият ми репертоар е доста малък. Не само това, много от нещата, които умея да свиря нямат стойност на концертни пиеси, забавната им стойност също не е много голяма. Това ще рече, че и да ги свиря пред някого едва ли ще направя впечатление.

 

Разтърсих се в нета. Освен адаптираните валсове на Шопен и Валсес Венецоланос на Антонио Лауро е трудно да се намери композитор, който да е писал много валсове. Тарега има няколко, Барриос още няколко. Не всички от тях ми харесват. Учуден съм от това, че композитори, които са живели по времето на валса не са написали кой знае какво.

 

Ще ми се да си създам репертоар от поне 30 валса, които да имат стойност като концертни пиеси и да не звучат като упражнения.

 

Моля за вашия съвет. Ако откриете нещо хубаво изпратете ми го на deyan_minchev@abv.bg като прикачен файл.

 

 

 

Поздрави

 

Деян

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В школите има много валсове. Потърси в библиотеката! Ако си от по - голям град ще се удивиш колко валсни са били хората. :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този въпрос ме впечатли много, защото е много добре осмислен! Не мога да ти помогна за сега, но ти ще се оправиш и сам, защото си личи, че знаеш точно какво искаш! Поздравявам те с мойте любими валсове! :rolleyes:

:)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря и на двама ви за съвета и отличната оценка.

 

 

 

Пълен съм с школи за китара. Повечето валсове там биха могли да са по-скоро украса на нечий репертоар но не и основа. Някои валсчета са леки, други закачливи. Така се работи върху блясъка но не и върху основата. Проблемът с валсовия репертоар на класическата китара съществува от много време. Китарата няма възможностите на акордеона или цигулката. Тя си има своите особености. Затова тя е ползвана предимно като акомпаниращ instrument а не като солов. Така обаче не се създава стойностен репертоар.

 

Бих искал да задам и друг въпрос. Всички знаем, че класическата китара има два основни забавни ефекта. Ефекта на разложения акорд и ефекта на тремолото. Другото са допълнения. Интересувам се главно от тремоло. Забелязал съм, че почти всички пиеси за китара, в които се използва тремоло са известни. Там е работата, че тези пиеси не са толкова много.

 

Забелязах също, че някои валсови мелодии звучат прекрасно ако се изсвирят с тремоло. Защо това го няма в школите?

 

Моля, ако ви попадне някоя партитура да ми я изпратите на е-мейл: deyan_minchev@abv.bg.

 

 

Благодаря предварително.

 

 

 

 

Деян

Редактирано от deyan_minchev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма го в школите, защото композиторът го е написал без тремоло.

Йохан Щраус е един от най-изявените автори на валсове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.youtube.com/watch?v=SpCytd_OuXQ

 

Ето този е един от малкото красиви и ефектни валсове за класическа китара, за които се сещам аз. Мисля че е близко до това което търсиш, но съм сигурен че е доста трудничък.

 

 

Ето този също е по-известен, но не знам дали отговаря на изискванията ти. Пък и сигурно вече си го свирил, щом наистина се интересуваш от валсове. :slap:

 

Поздрави и честита нова година!

 

Миро

Редактирано от CursedSoul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за проявения интерес и за чудесните валсове. Свиря ги и двата. Валса на Щраус го свиря много по-живо. Изпълнителят в този запис е бил в настроение да свири балада или погребален марш. Извинете ме за сарказма, но валса трябва да звучи живо а не успокояващо. Това е музика, на която се танцува.

 

Много ми хареса изпълнението на Гран Валс. Има дребни детайли, които ще взаимствам от този изпълнител. Не се бях досетил за едно плъзгане, което той ползва. Звучи добре.

 

Поздравявам ви с този валс:

 

 

I tezi dvata ne sa loshi.

 

 

Pozdravi,

 

Deqn

Редактирано от deyan_minchev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.