Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукозапис на хорова формация


pronobis

Recommended Posts

Здравейте!

След поредните ни опити да направим няколко читави демо-та на нашия хор, отново крайният резултат е незадоволителен.

Оказва се, че дори да се набутаме (~20 човека) в достатъчно голямо студио и микрофоните да са на прилично далечно разстояние от нас, не се улавя общия баланс на ансамбъла, а винаги стърчат конкретни гласове.

Наблюденията ми от зала България, 1-во студио на радиото и други подобни големи зали показват, че микрофоните се вдигат високо на стойки пред изпълнителите или направо висят от тавана и там винаги звученето е различно, отколкото в обикновено студио.

Явно има генерални различия на това как се сет-ва оборудването в малки студия и в такива тип концертни зали, та питането ми е следното, като имате предвид, че съм пълен профан на тема тонрежисура, т.е. никога не съм се занимавал с това:

Ако искаме с нашия състав да си закупим 2-3 микрофона, малък пулт и някакъв МАК примерно, който да записва подаденото от микрофоните, за да правим записи в репитицонната си зала, която е доволно голяма, какви трябва да са характеристиките на микрофоните и има ли нещо от оборудването, което поради незнанието си пропускам...?

Мерси предварително за отговорите ви! :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има няколко противоречия, в смисъл, искате да купите микрофони и апаратура за демо записи, или да си записвате сами в залата, където репетирате?

за демо записи са перфектни портейбъл рекордерите с кондензаторен стереомикрофон - ще се учудите какви резултати дават, стига да са поставени на правилното място. А другия вариант е многоканален запис, и мосле смесване и монтажи в студиото. НАпример 5 съраунд канала, плюс поне 4 за различните гласове. При всички случаи се ползват микрофони с различна насоченост. На ЛС ще продължим, че стана много теория.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.