Jump to content
Българският форум за музиканти

Yamaha Np-30


Myzrael

Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

не успях да намеря тема за въпросния инструмент и реших да пусна нова. Ако все пак има такава ще съм ви много благодарен ако ме насочите към нея.

 

Искам да попитам притежателите на тази Yamaha (или като цяло хората, които знаят) дали си заслужава инвестицията. Става дума за една приятелка, която тепърва почва да се учи на пиано, но е убедена, че ще се занимава и в бъдеще,а не е нещо мимолетно. Затова не иска да инвестира 300лв в каква да е свирка, която ще се наложи да продаде след някой друг месец все поради някоя причина породена от факта, че вече ще бъде в напреднал стадии. Също така не и трябват синтезатори с по 500 инструмента, а бюджета е до трудните 600лв --.

Идеята е да е възможно по-пиано. За съжаление акустично пиано отпада като вариант.

Това, което съм разбрал от различни ревюта из мрежата за NP-30 е, че има 76 клавиша, динамична клавиетура както и някаква симулация на хамър клавиетура (да, знам, че за тези пари не може да се купи такова с хамър), която се води graded soft touch. Според ревютата благодарение на тази симулация ниските октави се натискат по-трудно от високите както е и на една акустика.

За съжаление в моя град го няма пианото на живо и не мога да го пипна и усетя, а единствения начин да го чуя е youtube. Затова ще сме много благодарни ако някой сподели мнение или даде сравнителна оценка.

 

Да синтезирам информацията:

- бюджет до 600лв (ако от тях останат средства и за състейн педал - още по-добре);

- възможно най-пиано (звук и усещане);

- не по-малко от 76 клавиша;

- динамична клавиетура и по възможност тази така наречена graded touch клавиетура (ако си заслужава разбира се);

- MIDI няма да е излишно;

 

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Myzrael,аз бях изправен пред същият проблем - да го купя или не. Като ходих в динакорд да чуя точно това пиано, еми.. не звучеше зле, ама не е и нещо впечатляващо. На слушалки се чува значително по-добре. Ако самото звучене е важно - през един усилвател и качествени тонколони ще се подобри значително звука, аз лично предпочитам слушалките. За клавиатурата нищо не мога да кажа, тъй като съм начинаещ, но разликата с акустичното пиано е значителна, в полза на акустичното. Това М-аудио.. ако го бях видял преди да купя ямахата, щях да се уча в момента на него, но... да съм гледал по-добре :) Аз лично това Graded soft touch не съм го усетил до сега - всички клавиши се натискат еднакво, но може и от мен да е - начинаещ (както казах по-горе). Аз съм доволен от покупката, за обучение ми върши чудесна работа. Ако имах повече пари щях да свиря на нещо с "тежка" клавиатура, ама няма :) Тук админа сподели, че за същите пари съм можел да взема истинско запазено акустично пиано. Помисли и над този вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви много за бързите отговори. Помислили сме за вариант акустично пиано, което може да се намери за около 400лв, но било поради транспорт, било поради съседи или други причини за съжаление след щателно мислене отпадна като вариант.

Това М-Аудио досега не го бях виждал, изглежда като доста апетитна хапка. Още повече, че е 88 клавиша и пристига с педал. Аз досега стока на М-Аудио съм нямал у нас и не знам нито колко са добри в продуктите си, нито колко са надеждни. Но тази оферта определено бие NP-30.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е >>тия<< ползват М-Аудио, не същия модел.

За интензивно свирене на пианист- не съм убеден, че върши работа.

За целта ви е добро решение. Но, все пак, е добре да се пипне клавиатурата, преди да се купи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги е добре да се пипне и усети свирката преди да се купи, но както добре е известно в българските магазини особено пък за музикални инструменти (просто защото са дефицит като цяло в БГ на фона на черна и бяла техника например) ако не купуваш стоката, не могат да ти я донесат само за да я видиш. А наличните инструменти, които са изкарани за оглед са крайно малко като в повечето случаи дори не са и включени. Имал съм щастието да посетя музикални магазини в други страни и там всичко е изложено и включено. Разбира се под "всичко" имам впредвид "достатъчно много неща за избор". Разбира се, че абсолютно всичко не може да се изложи. Но тук и това няма, така че наистина избора ще е повече по усмотрение и ревюта отколкото по факти. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.