Jump to content
Българският форум за музиканти

Пиано - сомоподготовка, теория, музикален слух...


Deep Purple

Recommended Posts

Здравейте,

Желанието ми е да се науча да свиря на класическо пиано. В момента не мога да си позволя закупуване на инструмент, обмислях да взема нещо временно – синтезатор Yamaha за 200-300лв (на старо) , но като видях с просто око, че клавишите (PSR 313) са по-малки от тези на дигиталното или акустичното пиано – се отказах от тази идея. Иначе ще събирам за Thomann SP 5100 или SP 5500 (650-750лв).

Ходих веднъж на урок и се оказа, че се справям добре, разбира се само от един час не може да се разбере дали ще стане пианист от мен но...

 

Следващите няколко месеца не ми пречи да се подготвям теоретично.

Препоръчаха ми да си взема „Елементарна теория на музиката” и да си направя (моля не се смейте) от картон разграфени клавишите и така да науча разположенията на нотите. Не успях да намеря обаче размерите.

 

За развиване на слуха какво бихте препоръчали?

Тази програма ще свърши ли работа и как? http://www.earmaster.com/download/

 

Други идеи за „сухи тренировки” ?

 

Кои произведения бихте препоръчали, нещо което може и с една ръка да се свири и с две, например „Ода на радостта”.

 

Къде може човек да посвири свободно, последните два пъти където видях пиано така да се каже за обществено ползване бяха: една неделя когато бяха направили ул. Цар Шишман пешеходна зона и онзи ден на изложението в НДК Произведено в България (фирма търгуваща с пиана и рояли). Все пак пианото е трудно преносим инструмент (дигиталното е опция) , та затова питам в тази връзка и не само.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aко трябва да съм честен, всичко коеот питаш,, вече го има изписано поне по 2-3 пъти из темите из форума... за нещата, за които питаш дори и теми на възраст от създаването на форума ще са ти полезни, просто потърси с търсачката или почни да четеше от последната страница. :D

 

И сега още нещо: - пиано за обществено ползване, не знам къде има... може би никъде, ако някой знае за такова, и аз бих ходил да по свиря на него :)

 

Относно уроци, и пиеси ето няколко линка от youtube и разни сайтове, които мисля, че ще са ти полезни:

 

събрани видео уроци:

http://www.purelessons.com/

 

ноти и мидита:

http://jeanies_home_studio.tripod.com/id14.html

 

уроци и теория:

http://www.youtube.com/user/Lypur

 

яка програмка:

http://www.synthesiagame.com/

 

За размери на клавишите: ето ти едни стандартни:

http://en.wikipedia.org/wiki/Musical_keyboard

Modern piano keyboards ordinarily have an octave span of 164–165 mm; resulting in the width of black keys averaging 13.7 mm and white keys about 23.5 mm wide at the base...

 

За Еar traning-a много е добра... ползвай я.

 

А най-важното събирай, и взимай пианото по-бързо, после намери нещата, които най-много искаш да изсвириш, и пробвай, ако е много тегаво потърси по-леки версии и пак свири.

 

Поздрави и успех ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само исках да ти кажа, че само така изглеждат клавишите на Ямахата. Преди време и аз избирах между Ямахата и едно Касио и взех Касиото. Така, че в магазина само изглеждат малки. Веднъж имах удоволствието да пипна Стейнуей(ех, искам пак) и да ти кажа в големината нямаше голяма разлика. Но Томана е с пъти по-добре от E313. Но пък разгледай и ползваните акустични пиана.

 

Не знам как си с английския, но разгледай тук:

 

http://www.youtube.com/user/lypur?blend=2&ob=4

 

Има и по пиано и по солфеж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ако искаш да се учиш да свириш "на класическо пиано" - тогава си вземи класическо пиано, т.е. акустично.

Ако си достатъчно упорит и постоянен - ще стане пианист от теб. Талантът е една много малка част от пътят на един музикант, за да разчиташ само на него дали ще те направи музикант, или не.

 

А това, че не можеш да си го позволиш не е оправдание. Човек всичко може да си позволи стига да има достатъчно желание :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не отварям нова тема мога ли тук да попитам дали мога да ходя на уроци по пиано, а вкъщи да свиря на синтезатор, защото честно казано той ме влече повече, или трябва да си търся уроци за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципът е един е същ. АКо нямаш възможност може и на синтезатор да се учиш. Основната загуба при свиренето на синтезатор е ,че клавишите са доста по-меки от на пианото и после като седнеш да свириш, на пиано ще ти е по-трудно, но се притеснявай за това. Аз първите 2 години така се учих, после си купих пиано ( което в момента използвам като мебел , заради съседите ) :nono: и така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като цяло искам да свиря на синтезатор, затова супер щом са съвместими. Все пак не се знае дали някой ден няма да мина на пиано, но за сега това ме влече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.