Jump to content
Българският форум за музиканти

Луфт м/у грифа и тялото


Johnson

Recommended Posts

Привет! Преди време бях писал за проблем, сега отново. Още когато започнах да свиря на тази китара, имаш малък луфт между грифа и тялото (вж. снимките), около 1мм; не мислех, че е нещо сериозно и не му обръщах особено внимание. Обаче вчера или онзи ден видях, че разстоянието се е разширило - сега е поне 5мм! Стреснах се да не вземе да се разпадне в ръцете ми, затова отпуснах струните и я оставих. Въпросът ми е - има ли оправяне, ако да - с какво и как да я залепя? Майстор наоколо не познавам. Благодаря предварително!

 

Ето и снимки: цък

цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, това е основния проблем да всички китари, особено акустични. Попринцип на някои по-нови модели слагат една дупчица в резонантния отвор под грифа, за да може да се регулира нивото му. Китарата няма да ти се разпадне в ръцете, но ще звучи по фалшиво. Предполагам си я взел 2ра ръка, а ако е нова е доста некачествена. Ремонта е безсмислен, защото много скоро пак ще се изкриви. Попринцип всяка китара с изкривен риф се бракува и се взима нова. Решението разбирасе е твое. Ако решиш да я сменяш, силно ти препоръчвам Walden. По-евтиния модел е 160 лв а по- скъпия- 300. Този от 300 лева си е направо професионален. Надявам се да съм помогнал :]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм незнам какво си видял от снимките, но грифа не е изкривен, а разлепен. Ако се залепи от човек разбиращ от тази работа, китарата ще става за свирене. Друг е въпроса какви са и качествата по принцип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай по класическия, олд-скуул начин - с болт, който се затяга отвътре.

Ако си по-презицен, би могъл да направиш по-широка дупка само за главата на болта така че да се скрие за да не пречи на лявата ръка във високите позиции, но останалата част (на отвора за болта, влизаща в грифа и тялото, където има едно трупче, в началото) трябва да е точно с дебелината на болта или дори малко по-тънка, така че да навиеш самият болт в нея, но не прекалено, понеже нещо може да се сцепи.

Става и с най-тънкия болт.

 

Доста китари така съм оправил - хем без пари, хем доста по-надеждно и лесно от залепване - само трябва да отпуснеш (или махнеш) струните за да имаш достъп до вътрешната част и да намериш подходяща бургия и болт. Отворът може и да е към по-външната част.

 

:hooray:

 

П.П.:

Стана ли ясно, че май предобрих с обяснението?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми бяха донесли една Кремонка преди време, пострадала по същия начин. Това, което направих, бе да доизкъртя внимателно грифа, да налея джоба с PVA лепило, да пъхна обратно грифа, да избърша изцърканото навън лепило и да я оставя да стегне 24 часа. Китарата още е жива, почти година по-късно. :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.