Johnson Публикувано Ноември 12, 2010 Публикувано Ноември 12, 2010 Привет! Преди време бях писал за проблем, сега отново. Още когато започнах да свиря на тази китара, имаш малък луфт между грифа и тялото (вж. снимките), около 1мм; не мислех, че е нещо сериозно и не му обръщах особено внимание. Обаче вчера или онзи ден видях, че разстоянието се е разширило - сега е поне 5мм! Стреснах се да не вземе да се разпадне в ръцете ми, затова отпуснах струните и я оставих. Въпросът ми е - има ли оправяне, ако да - с какво и как да я залепя? Майстор наоколо не познавам. Благодаря предварително! Ето и снимки: цък цък Цитирай
Kalmar Отговорено Ноември 12, 2010 Отговорено Ноември 12, 2010 Има оправяне но определено ще ти трябва лютиер, за да я залепи както трябва. Цитирай
Dean VMNT PRO model Отговорено Ноември 12, 2010 Отговорено Ноември 12, 2010 Значи, това е основния проблем да всички китари, особено акустични. Попринцип на някои по-нови модели слагат една дупчица в резонантния отвор под грифа, за да може да се регулира нивото му. Китарата няма да ти се разпадне в ръцете, но ще звучи по фалшиво. Предполагам си я взел 2ра ръка, а ако е нова е доста некачествена. Ремонта е безсмислен, защото много скоро пак ще се изкриви. Попринцип всяка китара с изкривен риф се бракува и се взима нова. Решението разбирасе е твое. Ако решиш да я сменяш, силно ти препоръчвам Walden. По-евтиния модел е 160 лв а по- скъпия- 300. Този от 300 лева си е направо професионален. Надявам се да съм помогнал :] Цитирай
Kalmar Отговорено Ноември 12, 2010 Отговорено Ноември 12, 2010 Хммм незнам какво си видял от снимките, но грифа не е изкривен, а разлепен. Ако се залепи от човек разбиращ от тази работа, китарата ще става за свирене. Друг е въпроса какви са и качествата по принцип. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Ноември 12, 2010 Отговорено Ноември 12, 2010 Пробвай по класическия, олд-скуул начин - с болт, който се затяга отвътре. Ако си по-презицен, би могъл да направиш по-широка дупка само за главата на болта така че да се скрие за да не пречи на лявата ръка във високите позиции, но останалата част (на отвора за болта, влизаща в грифа и тялото, където има едно трупче, в началото) трябва да е точно с дебелината на болта или дори малко по-тънка, така че да навиеш самият болт в нея, но не прекалено, понеже нещо може да се сцепи. Става и с най-тънкия болт. Доста китари така съм оправил - хем без пари, хем доста по-надеждно и лесно от залепване - само трябва да отпуснеш (или махнеш) струните за да имаш достъп до вътрешната част и да намериш подходяща бургия и болт. Отворът може и да е към по-външната част. П.П.: Стана ли ясно, че май предобрих с обяснението? Цитирай
Rammkopf Отговорено Ноември 12, 2010 Отговорено Ноември 12, 2010 На мен ми бяха донесли една Кремонка преди време, пострадала по същия начин. Това, което направих, бе да доизкъртя внимателно грифа, да налея джоба с PVA лепило, да пъхна обратно грифа, да избърша изцърканото навън лепило и да я оставя да стегне 24 часа. Китарата още е жива, почти година по-късно. Цитирай
Johnson Отговорено Ноември 13, 2010 Автор Отговорено Ноември 13, 2010 Благодаря на всички за бързите отговори Цитирай
Recommended Posts