Jump to content
Българският форум за музиканти

Любителско ревю на барабанче Mapex Black Panther "sledge Hammer" 14/6.5


Recommended Posts

Както знаете Мапекс направи цяла нова линия барабанчета от серията Black Panther, доста популярна с качествата си по целия свят. За незапознатите, става въпрос за серия висококачествени инструменти, с голямо разнообразие от размери и материали - клен, орех, брас (месинг), стомана, бронз и т.н.

 

В случая ще разгледам обстойно, един от интересните модели - Black Panther "Sledge hammer"

 

Барабанчето е изработено от ръчно кован месинг с дебелина 1.2 мм, при размер 14/6.5 инча

 

Изглежда ето така :

 

drum-7-530-85.jpg

 

По мое лично мнение, изработката е на много високо ниво, не намирам детайл, който да не е перфектен. На живо е изключително красиво и създава впечатление за мощ.

 

Лъгове - двойни, много добре изработени. Болтовете са перфектни и прилягат много плътно в резбите, но в същото време настройването е удоволствие.

 

Обръчи - уж нещо ново - "Sonic saver", приличат на S hoops, 2.3 мм са дебели. Лично за мен Die cast обръчите са по-добри, в предишната серия пантерите бяха именно с такива. Въпреки това, обръчите съответстват на цялостното качество.

 

Стрейнър - много прецизен и удобен, на бутален принцип. Има много дълъг ход и напълно отделя пружините от резонантната кожа, което както знаем съществува като проблем при някои марки. Изключително приятно се работи с него, удобен е за щракване дори с коляно. Има механизъм за регулиране на пружината от двете и страни.

 

 

 

Звук - както може да се очаква от барабан 14/6.5 - дълбок, масивен тон. Браса си има специфично звучене и от металните барабанчета звучи най-благородно, макар и да няма топлината на дървото. Барабанчето е изключително силно като звук и има характерните обертонове за този вид материал. Именно заради това, моето мнение е, че звучи по-добре с по-дебели кожи. Оригинално идва с Ремо амбасадор, но лично за мен тя само загатва за възможностите на барабана. Както един стар приятел обича да казва "Амбасадора звучи добре само веднъж...."

Най-добър резулат получих с Aquarian high energy - еднопластова кожа с голяма и малка точка отгоре, което увеличава дебелината сериозно. Изключително мощен, концентриран звук, страхотен тон и много добри резултати при запис. Ръчното коване на корпуса придава много чар на звука и категорично барабанчето звучи много оригинално.

 

Като заключение - Sledge hammer е чудесен инструмент - съчетание от мощ, чувствителност и богат тон. За свирене на живо би било много удачен избор именно поради натуралната сила, която притежава. От друга страна, чувствителността и контролируемите обертонове го правят и чудесен избор за студийна работа.

 

Надявам се да ви е било интересно.

 

П.С. За "кога, къде и колко" питайте @axel

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за хубавото ревю! Ако не ме лъже паметта axel сподели, че барабанчето е едно от най-хубавите идвали в магазина, но за съжаление нямаше друга бройка за да го чуя сам.

 

Любопитно ми е пробвал ли си го как звучи с "low and fat" настройка? Обикновено brass барабанчетата имат широк диапазон на настройване, което ги прави подходящи за различни ситуации.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че ти е било интересно. Барабанчето е точно с такава настройка сега и звучи много масивно.

 

Цялата серия Пантери е много силна, много бих се радвал да ги пипна всичките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.