Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Макар,че свиря от няколко години вече никога не съм ходил на уроци и съм много зле с теорията та реших малко да се понауча на ноти.И си намерих ето този линк.

И не разбирам ся,първи праг на шеста струна е ФА(F),а на второ прагче пише F#,което ще рече какво?

И защо няма СИ#(B# на картинката).

На запознатите сигурно ще им се стори много тъп въпроса,но като знам,че иначе няма как да се науча... :music336:

мерси!

п.п прочел съм какво пише под картинката,но не ми стана много ясно.

Редактирано от whitegoat
Отговорено (Редактирано)

Щом нямаш проблеми да четеш на английски : сайт и книжка - First Steps in Music Theory by Eric Taylor (Amazon: £4.61): в случай, че не можеш да отвориш линка .

Книжката по мое мнение се чете пъти по-лесно от ЕТМ, съобразена е с това,че ще я четат и начинаещи.

Съдържа както теория, така и речник на музикални термини. Форматът и е също много удобен.

Ако нямаш възможност да отвориш линка или не можеш да пазаруваш онлайн пиши ми ЛС, с удоволствие ще ти помогна, защото тази книжка си заслужава и ще ти спести доста главоблъсканици.

Подкрепям рахата за солфежа:ще научиш термините и на български, и ще можеш директно да получаваш отговори на всички въпроси, които имаш вместо да се ровиш из книги/нета и да се опитваш да си ги изясняваш сам. .

Също така ако се спреш на книгата на Ерик мога да ти дам линк с минали изпити по теория за различните нива, както са тук, защото най-добрия начин да учиш теория е да комбинираш четенето със свирене и писмена работа.

За диезите и бемолите: накратко диезът повишава една степен с полутон, а бемолът я понижава с полутон.

Т.е. Фа диез звучи с полутон по-високо от Фа. Съответно и се намира с едно прагче по-нагоре по грифа на китарата(второ прагче на Е).

Сол бемол звучи с половин тон по-ниско от Сол и се намира с едно прагче по-надолу : отново второ прагче.

Забелязваш, че Фа диез и Сол бемол са двете имена на една и съща нота, която е с полутон по-висока от Фа и с полутон по-ниска от Сол. Тези наименования се наричат енхармонични.

Ако изсвирим всички полутонове от До до До октава по-високо ще забележим, че между Ми-Фа и Си-До няма полутон. Това създава характерното звучене на гама До мажор.

Теоретично обаче Ми диез/Фа бемол и Си диез/До бемол се използват, когато е необходимо да се направи специфично разяснение в нотацията.

Най-просто казано когато на нотния лист имаме написан Ми диез примерно, изсвирен на китарата той реално звучи като Фа, просто за да бъдат спазени отпределени правила е небходимо да бъде написан по този начин.

Редактирано от Viara Ivanova
Отговорено

Благодаря за изчерпателния отговор.Точно нещо такова ми трябваше,поне като науча нещо,да знам какво е :music336:

Ако изскочи още нещо-ще питам.

Отговорено
Макар,че свиря от няколко години вече никога не съм ходил на уроци и съм много зле с теорията та реших малко да се понауча на ноти.И си намерих ето този линк.

И не разбирам ся,първи праг на шеста струна е ФА(F),а на второ прагче пише F#,което ще рече какво?

И защо няма СИ#(B# на картинката).

На запознатите сигурно ще им се стори много тъп въпроса,но като знам,че иначе няма как да се науча... icon_shithappens.gif

мерси!

п.п прочел съм какво пише под картинката,но не ми стана много ясно

И к'во свири бе аджеба през тези няколко години?

Отговорено

И 20 години да свиря,ако никой не ми го обясни,как да го науча?

Пък в началото свирех по таблатури главно,а в момента гледам да си вадя каквото ми трябва по слух.